Ενισχύονται οι έλεγχοι που διενεργούνται σε πολλές χώρες της Ασίας, καθώς ο νέος κοροναϊός που εμφανίσθηκε στην Κίνα και έχει ήδη προκαλέσει το θάνατο έξι ανθρώπων, εξαπλώνεται περαιτέρω, εγείροντας ανησυχίες για την εμφάνιση μιας παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης.
Σε μια παράλληλα εξέλιξη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα για να αποφασίσει αν θα κηρύξει «κρίση δημόσιας υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο».
Από τη Μπανγκόκ ως το Χονγκ Κονγκ και από τη Σιγκαπούρη ως το Σίδνεϊ, οι αρχές προχωρούν σε συστηματικούς ελέγχους των επιβατών που φτάνουν στα αεροδρόμια από περιοχές υψηλού κινδύνου, αφότου χθες Δευτέρα το Πεκίνο επιβεβαίωσε ότι το ο το νέο στέλεχος του ιού μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Εξάλλου, η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα 77 νέα κρούσματα του νέου κοροναϊού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σχεδόν σε 300, ενώ ήδη καταγράφεται η απώλεια 6 ανθρώπων στη Βουχάν, που θεωρείται ως το επίκεντρο της επιδημίας στην Κίνα. Παράλληλα, Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Ταϊλάνδη έχουν ανακοινώσει την ύπαρξη κρουσμάτων στο έδαφός τους και Φιλιππίνες και Αυστραλία εξετάζουν πιθανά κρούσματα.
Επίσης, 922 ασθενείς συνεχίζουν να τελούν υπό παρακολούθηση σε κινεζικά νοσοκομεία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των υγειονομικών αρχών.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο AFP, οι αρχές της Ταϊλάνδης τοποθέτησαν υποχρεωτικά θερμικές κάμερες στα αεροδρόμια της Μπανγκόκ Τσιάνγκ Μάι, Πουκέτ και Κράμπι ώστε να ελέγχουν τους επιβάτες από την Κίνα.
Σε ανακοίνωσή του ο Ταϊλανδός υπουργός Υγείας Ανουτίν Τσαρνβιρακούλ δήλωσε ότι οι επιβάτες ελέγχονται «χωρίς εξαιρέσεις» και τίθενται σε καραντίνα επί 24 ώρες αν έχουν πυρετό.
«Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού»
Στην Ταϊλάνδη φτάνει το ένα τέταρτο των διεθνών πτήσεων που αναχωρούν από τη Βουχάν, την πόλη των 11 εκατομμυρίων κατοίκων στην Κίνα όπου εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα του νέου κοροναϊού τον Δεκέμβριο.
Με την ευκαιρία του κινεζικού Νέου Έτους που ξεκινά το Σαββατοκύριακο, περίπου 1.300 επιβάτες αναμένεται να κάνουν καθημερινά τη διαδρομή και η Ταϊλάνδη προσπαθεί να αποφύγει οποιοδήποτε ενδεχόμενο εξάπλωσης της επιδημίας την ώρα που η τουριστική περίοδος είναι στο απόγειό της.
Στο Χονγκ Κονγκ οι αρχές ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται σε «κατάσταση μέγιστου συναγερμού», καθώς ξυπνούν μνήμες από την επιδημία του SARS (του Σοβαρού Οξέως Συνδρόμου του Αναπνευστικού) από το οποίο έχασαν τη ζωή τους 774 άνθρωποι από το 2002 ως το 2003.
«Είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο», τόνισε ο Μάθιου Τσέουνγκ αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ.
Στο αεροδρόμιο της πόλης, ένα από τα πιο πολυσύχναστα παγκοσμίως, γίνεται πάντα θερμικός έλεγχος των επιβατών. Όσοι φτάνουν από τη Βουχάν πρέπει επίσης να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο και σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης κινδυνεύουν με φυλάκιση έως και 6 μηνών.
Ενδελεχείς έλεγχοι διεξάγονται και στα τεράστια χερσαία σύνορα της Κίνας.
Στο Βιετνάμ το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι υπάρχει «αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης» και ζήτησε την ενίσχυση των ελέγχων στα βόρεια σύνορα της χώρας.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ