Την έντονη αντίδραση τόσο των πρωθυπουργών της Ιταλίας και της Ισπανίας, Τζουζέπε Κόντε και Πέδρο Σάντσεθ, προκαλεί το σημείο της νέας συμβιβαστικής πρότασης του Σ. Μισέλ για το Ταμείο Ανάκαμψης «super emergency brake», ενός μηχανισμού επιτήρησης των κονδυλίων που θεωρούν ότι ουσιαστικά φέρνει το δικαίωμα βέτο από την πίσω πόρτα.
Ειδικότερα, όπως μετέδωσε η Repubblica ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζ. Κόντε σήμερα, σε μία σκληρή παρέμβασή του όπως τη χαρακτηρίζει, ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχτεί δικαίωμα βέτο και «στηλίτευσε την έλλειψη εποικοδομητικής προσέγγισης από ορισμένες χώρες, που δείχνουν ελάχιστη κατανόηση της κρίσης που βιώνει η Ευρώπη και της ανάγκης για άμεση και κατάλληλη δράση».
Οι ενστάσεις του κ. Κόντε επικεντρώθηκαν στις χώρες που επιθυμούν να κατοχυρωθεί δικαίωμα βέτο στην εφαρμογή του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, λέγοντας ότι πρόκειται για κάτι «απαράδεκτο και νομικά και πολιτικά», ενώ υπενθύμισε στους ηγέτες ότι η Ιταλία έχει ήδη εγκρίνει μια σειρά μεταρρυθμίσεων προκειμένου να απελευθερώσει τις αναπτυξιακές της δυνατότητες.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Repubblica, ο Ιταλός πρωθυπουργός τήρησε παρόμοια στάση και για την πρόταση «super emergency brake» του Σαρλ Μισέλ, συνεπικουρούμενος από τον Ισπανό ομόλογό του Πέδρο Σάντσεθ.
Η εν λόγω πρόταση προβλέπει ότι οι κυβερνήσεις των κρατών μελών θα έχουν τρεις μέρες στη διάθεσή τους για να εκφράσουν αντιρρήσεις στην εκταμίευση κονδυλίων εφόσον αμφισβητούν ότι γίνεται ορθή χρήση τους από τις χώρες που θα τα λάβουν, και το ζήτημα θα μεταφέρεται σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής ή Eurogroup.
Από την πλευρά τους, Κόντε και Σάντσεθ θεωρούν ότι πρόκειται για έμμεση παραχώρηση δικαιώματος βέτο, καθώς στα όργανα αυτά απαιτείται ομοφωνία για τη λήψη αποφάσεων.