Στόλτενμπεργκ: Έρχονται χειρότερες μέρες - Το ΝΑΤΟ δεν θέλει πόλεμο με τη Ρωσία

Στόλτενμπεργκ: Έρχονται χειρότερες μέρες - Το ΝΑΤΟ δεν θέλει πόλεμο με τη Ρωσία

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, προειδοποίησε ότι οι επόμενες μέρες στο πεδίο θα είναι χειρότερες με τις ρωσικές δυνάμεις να αναμένεται να φέρουν βαρύτερο οπλισμό, ενώ συνεχίζουν τις επιθέσεις τους σε ολόκληρη την Ουκρανία.

Σε δηλώσεις του μετά από έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, ο Στόλτενμπεργκ περιέγραψε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ως «τη χειρότερη στρατιωτική επίθεση στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες».  

Έκανε λόγο για πόλεις, σχολεία, νοσοκομεία και κατοικίες υπό πολιορκία, ενώ αναφέρθηκε στις επιθέσεις στον πυρηνικό σταθμό τη νύχτα, καθώς και στις ανθρώπινες απώλειες. Έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί πολλοί άμαχοι, όπως είπε.

«Δεν είμαστε μέρος αυτής της σύγκρουσης»

 

Ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ δεν θέλει πόλεμο με τη Ρωσία, επισημαίνοντας πως πρόκειται για «αμυντική» συμμαχία. «Κύριος σκοπός μας είναι να διατηρήσουμε την ασφάλεια στα 30 μέλη μας», είπε.

«Δεν είμαστε μέρος αυτής της σύγκρουσης και έχουμε την ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι δεν θα κλιμακωθεί και δεν θα εξαπλωθεί πέραν της Ουκρανίας», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Κάτι τέτοιο θα ήταν ακόμη πιο καταστροφικό και πιο επικίνδυνο, με ακόμη περισσότερο ανθρώπινο πόνο».

Δεν θα απαγορευτούν οι πτήσεις πάνω από την Ουκρανία

 

Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συζήτησαν για το αν θα δημιουργηθεί «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» πάνω από την Ουκρανία, ωστόσο συμφώνησαν τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ να μην επιχειρούν πάνω από τον ουκρανικό εναέριο χώρο, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Η δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει στην επέκταση του πολέμου σε περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες μετά τη συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, είπε:

«Κατανοούμε την απόγνωση, αλλά θεωρούμε ότι αν το κάναμε κάτι τέτοιο θα κινδυνεύαμε να οδηγηθούμε σε γενικευμένο πόλεμο στην Ευρώπη, με τη συμμετοχή πολύ περισσότερων χωρών».

«Απερίσκεπτες» οι ενέργειες στον πυρηνικό σταθμό

Οι σύμμαχοι συμφώνησαν ακόμα να μην επιχειρούν αεροπλάνα του ΝΑΤΟ στον ουκρανικό εναέριο χώρο ή στρατεύματα του ΝΑΤΟ στο έδαφος της Ουκρανίας, τόνισε.

Ερωτηθείς για την επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο Στόλτενμπεργκ έκανε λόγο για «απερίσκεπτες ενέργειες», οι οποίες «απλώς υπογραμμίζουν τους κινδύνους αυτού του πολέμου», ανέφερε.

«Ο πόλεμος είναι επικίνδυνος και η σύγκρουση γύρω από τον πυρηνικό σταθμό αυξάνει τον κίνδυνο», σημείωσε, ενώ όπως είπε, η Ρωσία κάνει χρήση βομβών διασποράς, καθώς και άλλων όπλων, που θα μπορούσαν να συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου, κατέληξε ο γγ του ΝΑΤΟ.