Μια συνάντηση που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί φιάσκο χωρίς χειροπιαστό αποτέλεσμα για καμία από τις δύο πλευρές ήταν οι επαφές του Ταγίπ Ερντογάν με την ηγεσία της Ε.Ε. και το ερώτημα πλέον είναι πως θα αντιδράσει ο τούρκος ηγέτης που αποχώρησε μάλλον «θυμωμένος» από τις Βρυξέλλες όπου ΝΑΤΟ και Ε. Ε. προσπάθησαν να τον καλοπιάσουν χωρίς να του προσφέρουν όμως αυτά που ήλπιζε ότι θα αποσπούσε με τον εκβιασμό και την απειλή ανοίγματος των συνόρων για τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη..
Οι Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν και ο Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν όπως φαίνεται να δημιουργήσουν μια …ομάδα πολιτικού διαλόγου με επικεφαλής τον Ύπατο Εκπρόσωπο Μπορέλ και τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Τσαβούσογλου, με αντικείμενο την ερμηνεία της Συμφωνίας του ..2016. Μια διαδικασία ώστε να διαπιστωθούν τα σημεία της συμφωνίας που έχουν εφαρμοσθεί , να εντοπισθούν οι αδυναμίες της Συμφωνίας, τα σημεία που ακόμη δεν έχουν υλοποιηθεί αλλά και τα σημεία στα οποία πρέπει να συμπληρωθεί.
Κι όλα αυτά την στιγμή που η κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα έχει κορυφωθεί και η Τουρκία συνεχίζει να χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό ως μοχλό πίεσης για την Ευρώπη.
Ήταν μια συνάντηση που προφανώς δεν ικανοποίησε καμία πλευρά και ο κ . Ερντογάν τουλάχιστον δεν το έκρυψε καθώς αμέσως μετά την συνάντηση αναχώρησε για το αεροδρόμιο των Βρυξελλών χωρίς να κάνει καμία δήλωση, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η πρόεδρος της Κομισιόν αρκεστήκαν σε εντελώς τυπικές δηλώσεις
Η πρόεδρος της Κομισιόν στις δηλώσεις της κράτησε ίσες αποστάσεις δηλώνοντας ότι η διατήρηση των διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία είναι προϋπόθεση για την επίλυση της τρέχουσας κατάστασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα: «Οι μετανάστες χρειάζονται στήριξη, η Ελλάδα χρειάζεται στήριξη ,αλλά και η Τουρκία χρειάζεται στήριξη.. και αυτό απαιτεί να βρούμε έναν δρόμο συνεννόησης με την Τουρκία, με την οποία είναι σαφές ότι έχουμε διαφωνίες, αλλά όμως μιλάμε ανοιχτά..».
Η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ από τους πιο θερμούς υποστηρικτές της ευρωτουρκικής προσέγγισης, στην έναρξη του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ στο Βερολίνο τόνισε ότι είναι «απαράδεκτη η στάση της Τουρκίας» με την άσκηση πίεσης μέσω μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα και δήλωσε έτοιμη να συμπράξει στην αναθεώρηση της Συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας του 2016. Και η κ. Μέρκελ αφου αναγνώρισε το μεγάλο βάρος που σηκώνει η Τουρκία με τους 3,5 εκατομμύρια μετανάστες τόνισε ότι η Ελλάδα αξίζει την «πλήρη αλληλεγγύη μας και την απόλυτη στήριξη μας».
Η κ. Μέρκελ δεν θέλησε να πάρει καθαρή θέση κρατώντας ισορροπίες, καθώς κάθε δήλωση της ,και κάθε τοποθέτηση της που αφορά το μεταναστευτικό και την Τουρκία έχει άμεση αντανάκλαση και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό καθώς αντιστοίχως επηρεάζει και ερεθίζει το συντηρητικό ακροατήριο του CDU, τους ακροδεξιούς και φυσικά τα εκατομμύρια ψηφοφόρων με τουρκική καταγωγή.
Με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ ο κ. Ερντογαν αισθάνθηκε σε πιο οικείο περιβάλλον και ;eτσι γνωρίζοντας ότι δεν πρόκειται να του ζητηθούν δεσμευσεις , έσπευσε ο ίδιος να θέσει αιτήματα σε έναν Γενς Στόλτενμπεργκ που θα στέκονταν «υπάκουος» απέναντι στην δεύτερη πιο ισχυρη στρατιωτικά χώρα της Συμμαχίας.
Ο κ.Ερντογαν ζήτησε στήριξη της Συμμαχίας στην Συρία και πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών του 2012 και 2015 για στήριξη της τουρκικής αεράμυνας και με τροπο μάλλον αυθαίρετο θεώρησε ότι υπάρχει υποχρέωση του ΝΑΤΟ για εμπλοκή στην Συρία επειδή τα τουρκοσυριακά σύνορα είναι τα Νοτιοανατολικά σύνορα της Συμμαχίας. Παραλείποντας βεβαίως το γεγονός ότι η εμπλοκή στο Συριακό δεν αφορά την Συμμαχία και τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ αλλα την προσωπική τυχοδιωκτική πολιτική του ίδιου του τούρκου ηγέτη.
« Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να παραμείνει αδιάφορη για τους πολέμους και το ανθρωπιστικό δράμα στη Συρία… Οι σύμμαχοί μας πρέπει να επιδείξουν αλληλεγγύη προς τη χώρα μας χωρίς διακρίσεις και χωρίς να θέτουν πολιτικούς όρους. Είναι πολύ σημαντικό η υποστήριξη που ζητάμε να χορηγηθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση» δήλωσε ο κ. Ερντογάν φροντίζοντας να ταυτίσει το ανθρωπιστικό δράμα από τον εμφύλιο της Συρίας με την τουρκική εμπλοκή στην Συρία…
Και έσπευσε ο τούρκος ηγέτης να επιτεθεί στην Ελλάδα δηλώνοντας ότι είναι «παράλογο και απερίσκεπτο για έναν σύμμαχο και μια γειτονική χώρα να κατηγορεί την Τουρκία για το προσφυγικό» και όπως είπε διεμήνυσε στον ΓΓ του , ότι η Τουρκία «δεν θα επιτρέψει σε αυτή την χώρα(σ.σ. την Ελλάδα) να χρησιμοποιήσει αυτή την κατασταση και την Ε.Ε. για να επιτύχει άδικα ιδιοτελή οφέλη».
Ο κ.Στόλτενμπεργκ εξέφρασε την υποστήριξη της Συμμαχίας στην Τουρκία εξέφρασε ανησυχία για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα, αλλά αρκέστηκε να χαρακτηρίσει το μεταναστευτικό ως «μια κοινή πρόκληση» ενώ χαιρέτισε το διάλογο μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ για την εξεύρεση μιας μακροπρόθεσμης λύσης….