Στους 40 οι νεκροί από τον σεισμό στην Αλβανία, συνεχίζονται οι έρευνες

Στους 40 οι νεκροί από τον σεισμό στην Αλβανία, συνεχίζονται οι έρευνες

Επαληθεύονται οι χειρότεροι φόβοι για αύξηση του αριθμού των νεκρών από τον σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που έπληξε τα ξημερώματα της Τρίτης την Αλβανία, καθώς έφτασαν τους 40, σύμφωνα με τις αλβανικές Αρχές. Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τη «μάχη» με τον χρόνο για να απεγκλωβίσουν όσα άτομα βρίσκονται κάτω από χαλάσματα. Ξεπέρασαν τους 50 οι αγνοούμενοι, στους 700 οι τραυματίες. Δυο μετασεισμοί, 4,4 και 4,5 Ρίχτερ μέσα σε ένα λεπτό στη διάρκεια της νύχτας στο Δυρράχιο. προκάλεσε νέα αναστάτωση.

«Στη διάρκεια της νύχτας ανακαλύψαμε άλλα δέκα θύματα», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο. «Ο αριθμός των νεκρών φθάνει τους 40» -εκ των οποίων 5 παιδιά από 3 έως 15 ετών - προστίθεται ενώ λιγοστεύουν οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί άνθρωποι.  Όπως μετέδωσε το Associated Press, περισσότερα από 50 άτομα να αγνοούνται. Στους 700 έφτασαν οι τραυματίες, εκ των οποίων 10 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Στο μεταξύ, οι μετασεισμοί δεν λένε να σταματήσουν, με τους κατοίκους του Δυρραχίου να τρέμουν για έναν νέο ισχυρότατο σεισμό. Συνολικά μετά τον σεισμό 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έχουν σημειωθεί πάνω από 600 μετασεισμοί, με αρκετούς να είναι πολύ ισχυροί (τρεις εξ αυτών πάνω από 5 Ρίχτερ).

Χθες μόνο, στη διάρκεια της νύχτας, έγιναν τρεις μετασεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ. Αρχικά λίγο μετά τα μεσάνυχτα σημειώθηκε ο πρώτος, μεγέθους 4,3 Ρίχτερ και λίγο πριν τη 1 τα ξημερώματα, ακολούθησαν άλλοι δύο με διαφορά ενός λεπτού και μεγέθους 4,4 και 4,5 Ρίχτερ. Χθες, το απόγευμα, είχε σημειωθεί άλλος ένας, ακόμη μεγαλύτερος, μεγέθους 5 Ρίχτερ.

Τα σωστικά συνεργεία από 11 χώρες , μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, επιχειρούν σε 3 σημεία σε Δυρράχιο και στην κωμόπολη Θουμάνε, όπου υπολογίζεται ότι βρίσκονται εγκλωβισμένοι περίπου 15 άνθρωποι για τους οποίους οι ελπίδες ζωής εξανεμίζονται κάθε στιγμή που περνάει. Η επιχείρηση διάσωσης συνεχίζεται με τη συνδρομή εκπαιδευμένων σκυλιών καθώς και drones. 

Την ίδια ώρα, πάνω από 2.000 άτομα παραμένουν εκτός των σπιτιών τους και κοιμούνται είτε στις σκηνές που έχει στήσει ο στρατός σε ανοιχτούς χώρους, είτε σε αυτοκίνητα. Όσοι έχουν συγγενικά πρόσωπα που τα σπίτια τους δεν υπέστησαν ζημιές, φιλοξενούν κόσμο.  Στο Δυρράχιο δεκάδες οικογένειες μεταφέρθηκαν στα εναπομείναντα όρθια ξενοδοχεία της πόλης, ενώ ο φόβος ότι θα σημειωθούν στο μέλλον και άλλες ισχυρότερες δονήσεις, οδηγεί πολλούς κατοίκους να εγκαταλείπουν τις πόλεις τους.

Τρεις νεκρούς ανέσυραν το πρωί της Τετάρτης τα συνεργεία της ΕΜΑΚ

Άλλους τρεις νεκρούς ανέσυραν τις πρωινές ώρες σήμερα, τα ελληνικά συνεργεία έρευνας και διάσωσης, ανεβάζοντας έτσι τον απολογισμό των επιχειρήσεων της ελληνικής αποστολής, σε δύο ζωντανούς και επτά νεκρούς, μέχρι στιγμής.

Οι τελευταίοι νεκροί είναι ένας άνδρας και μια γυναίκα στην πόλη Θουμάν, 15 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Τιράνων, όπου από χτες επιχειρούν μαζί και τα δύο συνεργεία της 1ης και 5ης ΕΜΑΚ, από την Ελευσίνα και τα Γιάννενα αντίστοιχα, τα οποία μετέβησαν από την Τρίτη στην Αλβανία για να συνδράμουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Ο Εντι Ράμα κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στις περιοχές που έχει χτυπήσει ο σεισμός, λέγοντας στα ΜΜΕ πως δεν θα επιτρέψει να περάσουν οι άστεγοι τον χειμώνα σε τέντες και πως μέχρι τα Χριστούγεννα, η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα προκειμένου «να τα περάσουν κάτω από μια στέγη». Ήδη η κυβέρνηση άνοιξε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα (e-albania) στην οποία κόσμος μπορεί να κάνει οικονομικές δωρεές για να ενισχύσει τους πληγέντες, ή ακόμη δωρεές με ρουχισμό και τρόφιμα.

Σύμφωνα με μελέτη Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που παρουσίασε το πρώτο διαφορικό συμβολογράφημα του σεισμού, το έδαφος 15 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Δυρραχίου, ανυψώθηκε μετά τον καταστροφικό σεισμό, τουλάχιστον 8,4 εκατοστά.

«Το πρώτο διαφορικό συμβολογράφημα του χθεσινού σεισμού Μ6.4 στο Δυρράχιο, χρησιμοποιώντας δεδομένα του δορυφόρου Sentinel-1 (ascending orbit), από μελέτη των ερευνητών Β.Τσιρώνη (ΕΚΠΑ) και Α.Γκανά (ΕΑΑ). Διακρίνονται 3 κροσσοί με διεύθυνση ΒΒΔ-ΝΝΑ όπως και το σεισμικό ρήγμα. Παρατηρείται ανύψωση του εδάφους έως και 8,4 cm στο Hamallaj (15κμ ΒΑ του Δυρραχίου)», ανέφερε σε ανάρτησή του το Αστεροσκοπείο.