Ζελένσκι: Θα μπορούσαμε να συναντηθούμε με τον Πούτιν στην Ιερουσαλήμ

Ζελένσκι: Θα μπορούσαμε να συναντηθούμε με τον Πούτιν στην Ιερουσαλήμ

Έτοιμος να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ιερουσαλήμ δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τονίζοντας ότι το Ισραήλ μπορεί να παίξει ρόλο για λύση. 

Παράλληλα, υπογράμμισε πως οι διαπραγματευτικές ομάδες της Ουκρανίας και της Ρωσίας άρχισαν να συζητούν συγκεκριμένα θέματα παρά να ανταλλάσσουν τελεσίγραφα.

«Οι διπλωμάτες μας εργάζονται και έχουν μιλήσει για ορισμένα ζητήματα μιας πιθανής ατζέντας στις συνομιλίες με την Ρωσική Ομοσπονδία. Θέλω να υλοποιηθεί η διαδικασία για το τέλος του πολέμου και να αρχίσει η διαδικασία της ειρήνης με την κατάπαυση του πυρός».

«Αν θέλουν να ισοπεδώσουν το Κίεβο, έχουν τη δύναμη να το κάνουν» επισήμανε για το γεγονός ότι οι ρωσικές δυνάμεις σφίγγουν τον κλοιό γύρω από την ρωσική πρωτεύουσα. Ενώ σημείωσε πως «η κατοχή ουκρανικών πόλεων και χωριών θα είναι προσωρινή, όχι για πάντα. Είμαι σίγουρος γι'αυτό».

Έκανε γνωστό πως περίπου 1.300 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους στις μάχες από την αρχή της εισβολής, ενώ υποστήριξε ότι περίπου 500 με 600 άνδρες του ρωσικού στρατού παραδόθηκαν στις ουκρανικές δυνάμεις την Παρασκευή.

Ο Ουκρανός πρόεδρος υποστήριξε πως ο ρωσικός στρατός έχει χάσει «περίπου 12.000 άνδρες».

Πρόκειται για μια «αναλογία 1 στους 10, όμως αυτό δεν με κάνει χαρούμενο», επισήμανε.

Στις 2 Μαρτίου, ο ρωσικός στρατός είχε ανακοινώσει ότι είχε χάσει σχεδόν 500 στρατιώτες. Όμως, έκτοτε, δεν έχει δημοσιεύσει νεότερο απολογισμό, την ώρα που οι μάχες μαίνονται σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας.

Στις 8 Μαρτίου, έπειτα από δύο εβδομάδες συγκρούσεων, το Πεντάγωνο είχε κάνει λόγο για μια εκτίμηση μεταξύ 2000 και 4000 νεκρών Ρώσων.

Επίσης, σχολίασε πως «οι περισσότερες ουκρανικές επιχειρήσεις σταμάτησαν να λειτουργούν από τότε που η Ρωσία εξαπέλυσε την εισβολή της στην Ουκρανία».

Νωρίτερα, οικονομικός σύμβουλος του Ζελένσκι είχε εκτιμήσει ότι η ρωσική εισβολή έχει ήδη προκαλέσει ζημιές ύψους άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.