Αλλαγή σκυτάλης στη Wall η «πάσα» στις μετοχές αξίας
Shutterstock
Shutterstock

Αλλαγή σκυτάλης στη Wall η «πάσα» στις μετοχές αξίας

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν την Παρασκευή οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να υποδέχονται θετικά τα «χλιαρά» στοιχεία από τον δείκτη δαπανών ατομικής κατανάλωσης στις ΗΠΑ, έναν εξαιρετικά σημαντικό δείκτη που παρακολουθεί στενά η Κεντρική Τράπεζα της χώρας. 

Ο πρωταγωνιστής της χθεσινής συνεδρίασης όμως δεν ήταν ο τεχνολογικός δείκτης Νasdaq ή ο S&P500, αλλά ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones και η υψηλότερη πτήση στο ταμπλό ανήκε όχι σ’έναν τεχνολογικό κολοσσό, αλλά σ’έναν βιομηχανικό, με την 3Μ να πραγματοποιεί άλμα 23% στην καλύτερη ημερήσια επίδοση της από το 1972.

Οι επενδυτές προτίμησαν τους κυκλικούς τομείς της αγοράς, αλλά έδωσαν έμφαση και στη μικρή κεφαλαιοποίηση, με το Russell 2000 να πρωταγωνιστεί επίσης. 

Ενώ μέχρι τα μέσα Ιουνίου ο βιομηχανικός δείκτης «παρέπαιε» πέριξ του μέσου κινητού των 90 ημερών, από τις 17 Ιουνίου και μετά ξεκίνησε μια εντυπωσιακή πορεία σε μια εμφανή «αλλαγή φρουράς» στη Wall Street, κατά την οποία οι μετοχές της Τεχνητής Νοημοσύνης, που οδηγούσαν μέχρι πρότινος την ανοδική πορεία, έδωσαν τη θέση τους στις κυκλικές μετοχές και τις μετοχές τις μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης σε μια μεγάλη «περιστροφή» της αγοράς.

Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν σημάδια επικείμενης ύφεσης σύμφωνα με τα δεδομένα αυτής της εβδομάδας- η πρόδρομη μέτρηση υπέδειξε ότι το αμερικανικό  ΑΕΠ ξεπερνά τις προσδοκίες- έδωσε τον «χώρο» στις μετοχές που συνδεόνται με την απόδοση της οικονομίας να καλύψουν ένα μέρος της διαφοράς που τις χωρίζει από τις μετοχές ανάπτυξης, όσον αφορά τις επιδόσεις τους στα χρηματιστηριακά ταμπλό.

Πιο συγκεκριμένα, τα δεδομένα για το ΑΕΠ δευτέρου τριμήνου έδειξαν ότι η οικονομία αναπτύσσεται κατά 2,8%, πολύ πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν ανάπτυξη πέριξ του 2,1%. Πρόκειται για διπλάσιο ρυθμό από εκείνον του πρώτου τριμήνου, που είχε κινηθεί στο 1,4%. 

Τουτέστιν, η ζήτηση διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, παρά το βάρος του υψηλότερου κόστους δανεισμού. 

Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας κινήθηκε χαμηλότερα την προηγούμενη εβδομάδα, καταγράφοντας μεγαλύτερη πτώση απ' αυτήν που ανέμεναν οι αναλυτές.

Όλα αυτά υποδεικνύουν μια ανθεκτική μέχρι στιγμής οικονομία, κάτι που φαίνεται και στα εταιρικά αποτελέσματα, με το 78,6% περίπου των 206 εταιρειών που έχουν ανακοινώσει το δεύτερο τρίμηνο να έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες.

Οι αποταμιεύσεις τελειώνουν- Οι μειώσεις επιτοκίων έρχονται

Βέβαια δεν είναι όλα ρόδινα για όσους παρατηρούν τις λεπτομέρειες των εκθέσεων που συνοδεύουν τις μακροοικονομικές ανακοινώσεις.

Ξεκινώντας από τον  δείκτη τιμών προσωπικών δαπανών κατανάλωσης που ανακοινώθηκε χθες, αυξήθηκε σε μηνιαία βάση κατά 0,1% όπως προέβλεπαν και οι αναλυτές, ενώ τον Μάιο είχε μείνει αμετάβλητος. 

Σε ετήσια βάση ο δείκτης τιμών PCE ενισχύθηκε κατά 2,5% τον Ιούνιο, έναντι ανόδου 2,6% τον Mάιο.

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κατηγοριών των τροφίμων και της ενέργειας, ο λεγόμενος δομικός δείκτης τιμών PCE, έτρεξε τον Ιούνιο με ετήσιο ρυθμό 2,6% όσο και το μήνα που είχε προηγηθεί, διαψεύδοντας τη μέση εκτίμηση των αναλυτών για οριακή υποχώρηση στο 2,5%. 

Σε μηνιαίο επίπεδο, ο δομικός PCE εμφάνισε αύξηση 0,2% οριακά υψηλότερα από το 0,1% του Μαΐου, επιβεβαιώνοντας την πρόβλεψη της αγοράς. 

Πώς μεταφράζονται τα παραπάνω στοιχεία; Ότι ο δείκτης που παρακολουθεί η Fed όσον αφορά την πρόοδο στο μέτωπο του πληθωρισμού κινείται μεν πτωτικά, αλλά όχι τόσο όσο προέβλεπαν οι αναλυτές. 

Κάτι επόμενο, αν συνδυάσουμε τη μέτρηση των στοιχείων προσωπικής κατανάλωσης με τα στοιχεία του ΑΕΠ, που υπέδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία ανέβασε ταχύτητα το δεύτερο τρίμηνο του 2024 χάρη στις εξαιρετικές αντοχές του Αμερικανού καταναλωτή.

Περνώντας στις λεπτομέρειες όμως, αναρωτιέται κανείς, μήπως οι αντοχές αυτές είναι κοντά στη διάβρωσή τους; Βλέπετε, τα στοιχεία για το προσωπικό εισόδημα έδειξαν ότι αυξήθηκε μόλις 0,2%, αρκετά χαμηλότερα από την εκτίμηση για αύξηση 0,4%. 

(σ.σ: Toν Μάιο είχε κινηθεί 0,4% υψηλότερα).

Οι δαπάνες αυξήθηκαν 0,3%, ανταποκρινόμενες στην πρόβλεψη, όμως την ίδια στιγμή το ποσοστό προσωπικής αποταμίευσης μειώθηκε στο 3,4%.

Οι προσπάθειες της Fed λοιπόν να «ψυχράνει» την οικονομία έχουν αρχίσει να έχουν αποτέλεσμα, αν και τα εύπορα νοικοκυριά που εξακολουθούν να καταναλώνουν, προφανώς «θολώνουν» προς το παρόν τα νερά.

Όμως ένα μεγάλο μέρος των καταναλωτών έχει εξαντλήσει ό,τι κατάφερε να αποταμιεύσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας από τα τεράστια πακέτα στήριξης του Μπάιντεν –τα οποία ας μην ξεχνάμε ότι στηρίχθηκαν στις τεράστιες δημοσιονομικές δαπάνες της κυβέρνησης των ΗΠΑ- και σιγά σιγά αρχίζει να αισθάνεται τον αντίκτυπο των υψηλότερων επιτοκίων.

Έναν αντίκτυπο που αισθάνεται άλλωστε και η κυβέρνηση των ΗΠΑ, καθώς καλείται να εξυπηρετεί το τεράστιο δημοσιονομικό χρέος, αλλά και οι περιφερειακές αμερικανικές τράπεζες, δεδομένου ότι οι ιδιοκτήτες των εμπορικών ακινήτων έχουν αρχίσει να δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στο υψηλό κόστος χρήματος, κάτι που αντικατοπτρίζεται στην αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Αν και λοιπόν σχεδόν αποκλείεται κατά την επόμενη εβδομάδα που ξεκινά η διήμερη συνεδρίαση της επιτροπής χάραξης νομισματικής πολιτικής να έχουμε κάποια ανακοίνωση περί μείωσης των επιτοκίων, το πιο πιθανό είναι η Fed να «στρώσει» το τραπέζι ώστε να «σερβίρει» την πρώτη μείωση τον Σεπτέμβριο, καθώς ναι μεν η χθεσινή μέτρηση PCE δεν ήταν ακριβώς αυτή που θα ήθελε, αλλά οι λεπτομέρειες των μακροοικονομικών μετρήσεων υποδεικνύουν ότι δεν είναι και μακριά.

Η ορατότητα άλλωστε περί μείωσης του χρηματοδοτικού κόστους είναι ένας από τους βασικούς λόγους που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες να υπεραποδίδει η μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση, καθώς προεξοφλεί την κίνηση της Fed.