Ανάλυση CNN: Οι τρεις φόβοι των traders για τη «Μαύρη Δευτέρα»
(AP Photo/Richard Drew)
(AP Photo/Richard Drew)

Ανάλυση CNN: Οι τρεις φόβοι των traders για τη «Μαύρη Δευτέρα»

Ο φόβος έχει επικρατήσει στη Wall Street με τους μεγάλους δείκτες να κατρακυλούν.

Ο Dow υποχώρησε περισσότερες από 1.000 μονάδες στο άνοιγμα και ο S&p σημείωσε βουτιά 3% τη Δευτέρα. Ο Nasdaq, γεμάτος ριψοκίνδυνες μετοχές τεχνολογίας, σημείωσε πτώση 3,7%.

Όλα αυτά έρχονται εν μέσω παγκόσμιου σοκ στην παγκόσμια αγορά. Ο δείκτης Nikkei 225 της Ιαπωνίας υποχώρησε κατά 12% - η χειρότερη κατάρρευσή του στην ιστορία. 

Όλες οι μεγάλες ασιατικές και ευρωπαϊκές αγορές σημείωσαν σημαντική πτώση τη Δευτέρα.

Οι αυξανόμενες ανησυχίες για ύφεση, η ανησυχία ότι η Fed δεν ενήργησε αρκετά έγκαιρα και η πεποίθηση ότι τα μεγάλα στοιχήματα στην Τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μην αποδώσουν, τρομάζουν τους traders.

Όπως αναφέρει το CNN, το πιο σημαντικό είναι ο φόβος ότι η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως - που αποδεικνύεται από την απροσδόκητη άνοδο του ποσοστού ανεργίας της Παρασκευής.

Η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε μόλις 114.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα και η ανεργία αυξήθηκε στο 4,3%

Την Παρασκευή, το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας ανέφερε ότι η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε μόλις 114.000 θέσεις εργασίας τον Ιούλιο — πολύ λιγότερες από ό,τι αναμενόταν — και το ποσοστό ανεργίας εκτινάχθηκε στο 4,3%. Αν και αυτό από μόνο του δεν είναι ένα μεγάλο ποσοστό ανεργίας, η ξαφνική άνοδος του είναι ανησυχητική: Πέρυσι, το ποσοστό ανεργίας ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1968!

Πάντως, η οικονομία των ΗΠΑ παραμένει ισχυρή. Το περασμένο τρίμηνο, αυξήθηκε πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο, ενώ ενισχυθεί από τις ισχυρές καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες αποτελούν πάνω από τα δύο τρίτα του συνολικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Ωστόσο, οι φόβοι για την ύφεση αυξάνονται. Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs αύξησαν τη Δευτέρα τις πιθανότητες ύφεσης σε μία στις τέσσερις τους επόμενους 12 μήνες. Αυτό εξακολουθεί να είναι μια «περιορισμένη» περίπτωση, επειδή τα οικονομικά δεδομένα φαίνονται συνολικά ισχυρά και η Fed έχει πολλά περιθώρια να μειώσει τα επιτόκια από το υψηλό 23 ετών.

Η Fed προκαλεί ανησυχίες

Η χρηματιστηριακή αγορά είχε σημειώσει ρεκόρ μετά από ρεκόρ φέτος, ενισχυμένη από την πτώση του πληθωρισμού και την αυξανόμενη αίσθηση ότι η Fed θα απομακρυνθεί από τη σειρά επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων και θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει τα εταιρικά κέρδη.

Αλλά η Fed δεν μείωσε τα επιτόκια όπως πολλοί ήλπιζαν την περασμένη εβδομάδα. Η αγορά θεωρεί όλο και περισσότερο την υπομονή της Fed ως λάθος.

Η Fed είναι γνωστό πως είναι πολύ κακή στο χρονοδιάγραμμα των μειώσεων και των αυξήσεων των επιτοκίων της. Ήταν πολύ πίσω από την καμπύλη του πληθωρισμού και έπρεπε να καλύψει τη διαφορά με τις πολλαπλές ιστορικές αυξήσεις επιτοκίων το 2022 για να τιθασεύσει τις χαμηλές τιμές. Ομοίως, ορισμένοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η Fed θα έπρεπε να είχε αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια νωρίτερα.

Οι περικοπές επιτοκίων θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη στήριξη της αγοράς εργασίας μειώνοντας το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις και ελευθερώνοντας χρήματα για τις εταιρείες για να δαπανήσουν για προσλήψεις. Αλλά οι αποφάσεις πολιτικής χρειάζονται χρόνο για να μπουν στην οικονομία. Καθώς ο πληθωρισμός έχει μειωθεί δραματικά τους τελευταίους μήνες και το ποσοστό ανεργίας έχει αυξηθεί, ορισμένοι φοβούνται ότι η Fed μπορεί να είναι πολύ αργά για να δράσει προτού οι αργές προσλήψεις μετατραπούν σε ανεξέλεγκτες απολύσεις.

Οι επόμενες συνεδριάσεις της Fed έχουν προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, οι αναλυτές της Citigroup και της JPMorgan προβλέπουν ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κατά μισή μονάδα στις επόμενες δύο συνεδριάσεις της. Αλλά αυτό μπορεί να είναι πολύ αργά. Μπορεί να αναγκαστεί να κάνει έκτακτη μείωση επιτοκίων πριν από τότε — μια έκτακτη παρέμβαση που η αγορά θεωρεί όλο και περισσότερο πιθανή, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME.

Τι γίνεται με την ΤΝ

Οι μετοχές ανέβαιναν συνεχώς τα τελευταία δύο χρόνια λόγω των μεγάλων στοιχημάτων σε εταιρείες τεχνολογίας που εμπλέκονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη: Πολλοί ήλπιζαν ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα δημιουργούσε μια άλλη παγκόσμια βιομηχανική επανάσταση.

Ο Γουόρεν Μπάφετ εγκαταλείπει επίσης την τεχνολογία. Μόλις πούλησε το μισό μερίδιο της Berkshire στην Apple, κάτι που αποτελεί ανησυχητικό σημάδι για την υγεία του τεχνολογικού τομέα.

Επειδή αυτές οι εταιρείες έχουν αξία κοντά στο 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ή περισσότερο και αποτελούν ένα τεράστιο κομμάτι της συνολικής αξίας του S&P 500, όταν οι επενδυτές ξεπουλούν μετοχές τεχνολογίας, αυτό έχει τεράστια επιζήμια επίδραση στην ευρύτερη αγορά.

Τώρα τι γίνεται;

Οι επενδυτές πουλάνε πετρέλαιο, κρυπτονομίσματα και ειδικά μετοχές τεχνολογίας, ενώ από την άλλη καταφεύγουν σε ασφαλή καταφύγια όπως τα ομόλογα, στέλνοντας τις αποδόσεις του Δημοσίου χαμηλότερα.

Τα χαμηλότερα επιτόκια, εάν η Fed ακολουθήσει το παράδειγμά της με περικοπές, ίσως να βοηθήσουν στη μείωση των τιμωρητικά υψηλών επιτοκίων στεγαστικών δανείων, των επιτοκίων δανείων αυτοκινήτων και άλλων δαπανών καταναλωτικών δανείων. 

Πάντως, πανικός δεν χρειάζεται.