Σημαντικά κέρδη σημειώνονται στις τιμές στο πετρέλαιο, την Πέμπτη, μετά τη βουτιά της προηγούμενης ημέρας, καθώς τα στοιχεία έδειξαν άλμα στις εργασίες διυλιστηρίων στην κορυφαίο εισαγωγέα αργού στον κόσμο, Κίνα, αν και ένα αδύναμο οικονομικό περιβάλλον περιόρισε τα κέρδη.
Συγκεκριμένα, το Brent σημειώνει άνοδο κατά 2,8% στα 75,25 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ άνοδο παρουσιάζει και το αμερικανικό αργό με 2,9% στα 70,25 δολάρια ανά βαρέλι.
Και τα δύο σημεία αναφοράς υποχώρησαν 1,5% την Τετάρτη, αφού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προέβλεψε την ανάγκη για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων φέτος, πυροδοτώντας φόβους ότι ένα περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων θα επιβραδύνει την οικονομία και τη ζήτηση πετρελαίου.
Η απόδοση των διυλιστηρίων πετρελαίου της Κίνας τον Μάιο αυξήθηκε 15,4% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με στοιχεία την Πέμπτη, φτάνοντας το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί.
Οι λιανικές πωλήσεις της χώρας, βασικός δείκτης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, αυξήθηκαν 12,7%.
Τα ζοφερά κινεζικά στοιχεία επιβάρυναν τις τιμές του πετρελαίου, δήλωσε η Priyanka Sachdeva, αναλυτής αγοράς στη Phillip Nova.
Οι επικείμενες αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ προκάλεσαν επίσης ανησυχίες για τους επενδυτές.
Μια προοπτική υψηλού επιτοκίου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω πιέσεις ανάπτυξης και να διατηρήσει υπό έλεγχο τις συνθήκες ζήτησης πετρελαίου, δήλωσε ο Yeap Jun Rong, στρατηγικός αναλυτής αγοράς στην IG.
Στις ανησυχίες της αγοράς σχετικά με την ασθενέστερη ζήτηση καυσίμων, έρχεται να προστεθεί και πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι βέβαιο, ότι θα αυξήσει το κόστος δανεισμού στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών την Πέμπτη και θα αφήσει ανοιχτή την πόρτα για περισσότερες αυξήσεις.
Η Τράπεζα της Αγγλίας επίσης δεν έχει τελειώσει ακόμη με τις αυξήσεις των επιτοκίων καθώς μάχεται τον πληθωρισμό, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters από οικονομολόγους.
Την ίδια στιγμή, οι τιμές στο φυσικό αέριο εκτινάχθηκαν την Πέμπτη μετά την είδηση ότι η κυβέρνηση της Ολλανδίας πρόκειται να κλείσει οριστικά το κοίτασμα φυσικού αερίου του Groningen τον Οκτώβριο, το οπαίο είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Η απόφαση αναμένεται να επηρεάσει τον εφοδιασμού της Ευρώπης περιορίζοντας την προσφορά, εν όψει και του επόμενου χειμώνα.
Νωρίτερα η τιμή του φυσικού αερίου έφτασε μέχρι τα 49,7 ευρώ/MWh, ενώ πλέον βρίσκεται στα 41,96 ευρώ.