Οι τιμές στο φυσικό αέριο εκτινάχθηκαν την Πέμπτη μετά την είδηση ότι η κυβέρνηση της Ολλανδίας πρόκειται να κλείσει οριστικά το κοίτασμα φυσικού αερίου του Groningen τον Οκτώβριο, το οπαίο είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Η απόφαση αναμένεται να επηρεάσει τον εφοδιασμού της Ευρώπης περιορίζοντας την προσφορά, εν όψει και του επόμενου χειμώνα.
Νωρίτερα η τιμή του φυσικού αερίου έφτασε μέχρι τα 49,7 ευρώ/MWh, ενώ πλέον βρίσκεται στα 41,96 ευρώ.
Οι διακοπές της παραγωγής στη Νορβηγία, τον μεγαλύτερο προμηθευτή της Ευρώπης, έχουν παραταθεί. Ακόμη, υπάρχουν ανησυχίες ότι οι ισχυρές εισροές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), οι οποίες βοήθησαν την Ευρώπη να ανακάμψει από την ενεργειακή κρίση, θα μπορούσαν να μειωθούν τους επόμενους μήνες έπειτα από εβδομάδες πτωτικής τάσης των τιμών.
Το κλείσιμο, λόγω των σεισμών που έχει προκαλέσει το κοίτασμα στην περιοχή, θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου, ανέφεραν στο πρακτορείο Bloomberg άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Η ολλανδική κυβέρνηση είχε δηλώσει προηγουμένως ότι σκοπεύει να κλείσει το κοίτασμα το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο του 2024 ανάλογα με τη «γεωπολιτική κατάσταση». Η τελική απόφαση θα ληφθεί κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου αργότερα αυτόν τον μήνα.
Πάντως, σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg, η απόφαση για το κλείσιμο δεν είναι εντελώς αμετάκλητη. Εάν υπάρξει νέα ενεργειακή κρίση ή προβλέπεται ένας πολύ κρύος χειμώνας, θα χρειαστούν περίπου δύο εβδομάδες για να τεθεί ξανά σε λειτουργία.
Το κοίτασμα αποτελεί βασική πηγή φυσικού αερίου για μεγάλο μέρος της δυτικής Ευρώπης, καθώς και τη ραχοκοκαλιά των ολλανδικών δημόσιων οικονομικών, από τότε που ξεκίνησε η παραγωγή του το 1963. Ωστόσο, στην περιοχή έχουν σημειωθεί εκατοντάδες σεισμοί μεγέθους έως και 3,6 Ρίχτερ προκάλεσαν αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία.
Νωρίτερα φέτος, η ολλανδική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να δαπανήσει συνολικά 22 δισ. ευρώ τα επόμενα 30 χρόνια για να αποζημιώσει τους κατοίκους του Groningen.