Aντίθετες απόψεις για τις προοπτικές των χρηματιστηρίων

Aντίθετες απόψεις για τις προοπτικές των χρηματιστηρίων

H άνοδος των ομολογιακών αποδόσεων, η αύξηση των τιμών ενέργειας και οι ανησυχίες για την αδυναμία της κινεζικής οικονομίας δημιούργησαν ρωγμές στο παγκόσμιο χρηματιστηριακό ράλι τον Αύγουστο.  

Ο παγκόσμιος δείκτης της MSCI διόρθωσε γύρω στο 6% από τα υψηλά του, αλλά διατηρεί κέρδη της τάξης του 10% φέτος. Ο S&P 500 στις ΗΠΑ είχε απώλειες 5% τον Αύγουστο, όπως και ο STOXX 600 στην Ευρώπη. Στην Ιαπωνία ο Nikkei διόρθωσε 5%. 

Οι απόψεις των strategists στους επενδυτικούς οίκους για τις προοπτικές της χρηματιστηριακής αγοράς διαφέρουν.

Στις ΗΠΑ η χρηματιστηριακή αγορά θα δυσκολευτεί να κερδίσει νέο ύψος μετά το φετινό ράλι του 14% καθώς οι επενδυτές θα αρχίσουν να έχουν αμφιβολίες για τη διατηρησιμότητα της αντοχής που δείχνει η αμερικανική οικονομία, εκτιμούν οι strategists της Morgan Stanley.

Ένας από τους λόγους είναι το ότι μετά τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων δεύτερου τριμήνου φαίνεται να έχει επικρατήσει μια νοοτροπία «sell the news» που φρενάρει τη δυναμική που έδειχνε η αγορά.

«Μας είναι δύσκολο να είμαστε «ταύροι» για τον δείκτη S&P 500», αναφέρει ο επικεφαλής strategist της Morgan Stanley Michael Wilson. O δείκτης αναφοράς έχει διορθώσει 5% από το φετινό υψηλό που σημείωσε τον προηγούμενο μήνα και η άνοδος των ομολογιακών αποδόσεων προκαλεί νευρικότητα. 

Η απόδοση στο 10ετές ομόλογο αναφοράς των ΗΠΑ έχει αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2022, γύρω στο 4,31% την περασμένη εβδομάδα.

H επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι οι ευνοϊκοί ούριοι άνεμοι από την υπερβάλλουσα αποταμίευση των καταναλωτών θα εξασθενίσουν, εξέλιξη που θα κάνει τις μετοχές του κλάδου των μη βασικών αγαθών ευάλωτες μετά τη φετινή κούρσα του 28%.

Αντίθετη είναι η άποψη της Goldman Sachs που εκτιμά ότι η αύξηση της κατανομής των επενδύσεων σε αμερικανικές μετοχές φέτος έχει ακόμη περιθώρια να επεκταθεί πριν φτάσει το μέσο όρο που έχει παρατηρηθεί ιστορικά. Το συμπέρασμα της είναι ότι υπάρχουν περισσότερα «καύσιμα» για το φετινό bull market.

Η έκθεση των hedge funds σε μετοχές παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας, ενώ τα ποσοστά μετρητών στα χαρτοφυλάκια των αμοιβαίων κεφαλαίων είναι μόνο 50 μονάδες βάσης πάνω από τα χαμηλά του Δεκεμβρίου 2021, που σημαίνει μια δυνητική ζήτηση $49 δισ. για μετοχές, αναφέρει σε έκθεση της η Goldman Sachs.

Διατηρεί τον στόχο των 4.500 μονάδων για τον S&P 500 στο τέλος της χρονιάς, όπως και τον στόχο των 4.700 μονάδων σε 12μηνο ορίζοντα.

Σε περίπτωση που η διόρθωση της Αυγούστου συνεχιστεί θα είναι καλή ευκαιρία για αγορές για όσους έχασαν το φετινό ράλι έχοντας επιλέξει να μείνουν εκτός αγοράς. Δεν θα είναι η αρχή μιας επώδυνης πτώσης, εκτιμούν οι strategists της HSBC και της Citigroup.

H διόρθωση της αγοράς τον Αύγουστο σταμάτησε την ανοδική κίνηση των τελευταίων πέντε μηνών, μιάς κούρσας που βασίστηκε στην αισιοδοξία ότι η Fed θα τερματίζει τον επιθετικό κύκλο επιτοκιακών αυξήσεων, χωρίς εκτροχιασμό της οικονομικής ανάπτυξης. Καταλυτικό ρόλο στην άνοδο της αγοράς έπαιξε και ο ενθουσιασμός για τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ο strategist της Citigroup, Scott Chronert, εκτιμά ότι αν ο S&P 500 υποχωρήσει προς τις 4.200 - 4.300 μονάδες, την περιοχή που βρισκόταν στα τέλη Μαίου, θα προσφέρει ένα ελκυστικό επίπεδο εισόδου στην αγορά για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές.  «Όμως, θα εκμεταλλευτούμε το όποιο νέο sell-off για να αυξήσουμε την έκθεση σε μετοχές, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ,» αναφέρει σε έκθεση της η HSBC.