Intuitive: Πώς η προσελήνωση του «Οδυσσέα» απογειώνει τη μετοχή
Shutterstock
Shutterstock

Intuitive: Πώς η προσελήνωση του «Οδυσσέα» απογειώνει τη μετοχή

H μετοχή της Intuitive Machines απογειώθηκε έως και 33% την Παρασκευή μετά την πετυχημένη προσελήνωση διαστημικού σκάφους στη Σελήνη για πρώτη φορά από εταιρεία του ιδιωτικού τομέα, μισό αιώνα μετά την προσελήνωση του επανδρωμένου Apollo 17 της NASA το 1972.

Το τεχνολογικό επίτευγμα ενθουσίασε τη χρηματιστηριακή αγορά που έβαλε την κατασκευάστρια του διαστημικού σκάφους σε τροχιά για κεφαλαιοποίση άνω του $1 δισ. παρασύροντας ανοδικά και άλλες startup εταιρείες του χώρου όπως τις Astra Space, Satellogic και Redwire.

Η Intuitive Machines έβαλε τέλος σε μία σειρά αποτυχημένων προσπαθειών από εταιρείες του ιδιωτικού τομέα να προσεληνώσουν διαστημικό σκάφος χωρίς συντριβή. 

Μετά από ένα σύντομο blackout τηλεπικοινωνιών οι ελεγκτές πτήσης έλαβαν σήμα και επιβεβαίωσαν οτι ο Οδυσσέας, το ρομποτικό σκάφος της Intutive, ήταν όρθιος στην επιφάνεια της Σελήνης και άρχισαν να κατεβάζουν τα στοιχεία που έστελνε. 

«Ο Οδυσσέας είναι ζωντανός και καλά» τουίταρε η Intuitive Machines λίγο μετά την προσελήνωση του σκάφους την Πέμπτη στις 6:23 μμ ώρα ανατολικών ακτών των ΗΠΑ. 

Η πετυχημένη προσελήνωση προσθέτει αξιοπιστία στην τεχνολογία της Intutive Machines η οποία θα έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει να εκμεταλλεύεται τις εμπορικές ευκαιρίες της οικονομίας του διαστήματος, σχολίασε στέλεχος της χρηματιστηριακής Cantor Fitzgerald που παρείχε υπηρεσίες επενδυτικής τραπεζικής στην εταιρεία.

Η Cantor Fitzgerald διπλασίασε την τιμή - στόχο για τη μετοχή στα $14, ποντάροντας στις νέες ευκαιρίες που θα έχει η εταιρεία να κερδίσει καλοπληρωμένες συμβάσεις από τον ιδιωτικό τομέα και από την κυβέρνηση. Η μετοχή έχει τετραπλασιάσει την αξία της φέτος. Η Intuitive Machines ξόδεψε $100 εκατ. για την ανάπτυξη του Οδυσσέα. 

Η ΝΑSA που είχε τοποθετήσει ερευνητικά όργανα στο διαστημικό σκάφος χειροκρότησε την προσελήνωση ως σημαντικό επίτευγμα. Ο στόχος της παραμένει να υπάρχουν αποστολές στη Σελήνη από τον ιδιωτικό τομέα πριν από τη σχεδιαζόμενη επιστροφή επανδρωμένου διαστημικού σκάφους της στη Σελήνη αργότερα αυτήν τη δεκαετία.

Ο μη επανδρωμένος Οδυσσέας κάθισε στον κρατήρα Malapert A, περίπου 300 χιλιόμετρα από το νότιο πόλο της Σελήνης. Δεν ήταν σχεδιασμένος για να παρέχει ζωντανή εικόνα της προσελήνωσης. Οι εικόνες από την επιφάνεια της Σελήνης θα φτάσουν με καθυστέρηση στη γη.

Μέχρι τώρα διαστημικά σκάφη από τέσσερεις άλλες χώρες - την πρώην Σοβιετική Ένωση, την Κίνα, την Ινδία και πρόσφατα την Ιαπωνία - έχουν καταφέρει προσεληνώσεις. Οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα που έχει στείλει σκάφος με πλήρωμα στην επιφάνεια της Σελήνης.

Ο Οδυσσέας εκτοξεύτηκε στη Σελήνη με ρουκέτα Falcon 9 της εταιρείας Space X του Elon Musk από το Kennedy Space Center της NASA στο ακρωτήριο Canaveral. Η NASA πλήρωσε σχεδόν $118 εκατ. στην Intuitive Machines για την αποστολή. Η εταιρεία έχει συμβάσεις με τη NASA για άλλα δύο διαστημικά σκάφη προσελήνωσης τα επόμενα χρόνια.

Μόνο το 18% των μετοχών της Intuitive Machines είναι σε free float. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2013 με έδρα το Χιούστον στην πολιτεία του Τέξας από βετεράνους της NASA και τον επενδυτή Kam Ghaffarian. Πάνω από 75 εκατ. μετοχές της άλλαξαν χέρια την Παρασκευή.

Η ΝASA στοχεύει να προσεληνώσει το επανδρωμένο διαστημικό σκάφος «Άρτεμις» προς το τέλος του 2026 στο πλαίσιο ενός μακροπρόθεσμου προγράμματος εξερεύνησης της Σελήνης που θα προετοιμάσει το έδαφος και για επανδρωμένες αποστολές στον Άρη.