Κίνδυνος «φούσκας» στη Wall Street
Shutterstock
Shutterstock
Η. Αρβανιτάκης, Morgan Stanley

Κίνδυνος «φούσκας» στη Wall Street

Είναι γεγονός ότι το χρηματιστήριο είναι πολύ κοντά στα υψηλά του περασμένου Δεκεμβρίου. Όχι κοντά σε απλά υψηλά, αλλά σε ιστορικά υψηλά. Ο νέος πρόεδρος Τραμπ, αν και είναι στο οβάλ γραφείο λίγο καιρό, έχει θέσει τον τόνο για μία νέα εποχή στην Αμερικανική οικονομία. Οι αγορές είναι ανακουφισμένες, γιατί δεν έβαλε δασμούς την πρώτη ημέρα, όπως έλεγε. Επικοινωνιακά, η εικόνα είναι καλύτερη από ποτέ.

Τα σύννεφα βέβαια πυκνώνουν. Μια απλή παρατήρηση στις αποτιμήσεις, δείχνει ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση. Αυτή τη στιγμή ένας επενδυτής πληρώνει για μια μετοχή, περίπου 27 φορές παραπάνω από τα κέρδη της εταιρείας στην οποία επενδύει. Ιστορικά, πρέπει να πληρώνει περίπου 17 φορές τα κέρδη. Αυτός είναι ένας βασικός δείκτης που λέει ότι βρισκόμαστε σε ένα επικίνδυνο σημείο καμπής. Το χρηματιστήριο λειτουργεί σαν καζίνο, προσδοκώντας έκρηξη στην κερδοφορία των εταιρειών. Ο κίνδυνος φούσκας μεγαλώνει. Όταν οι επενδυτές καταλάβουν ότι πλέον πληρώνουν πολύ ακριβά θα τρέξουν προς την έξοδο. Η φούσκα θα σκάσει.

Ο πήχης για τη νέα κυβέρνηση είναι τόσο αυξημένος, που αν κάτι πάει στραβά, το ξεπούλημα είναι εφικτό. Οι εξαγγελίες του προέδρου Τραμπ είναι πολλές. Η εφαρμογή τους όμως δεν εξαρτάται μόνο από τον ίδιο. Στη βουλή των αντιπροσώπων έχει μια ισχνή πλειοψηφία 2 βουλευτών. Το ρεπουμπλικανικό κόμμα είναι γνωστό για τις απόψεις του, υπέρ της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Αρκεί δύο βουλευτές να αντιδράσουν στις μεταρρυθμίσεις που προτείνει. Η οικονομική ατζέντα του προέδρου μπορεί έτσι να καταρρεύσει ή να περάσει με απώλειες. Ακόμα και να περάσει αλώβητη, οι πληθωριστικές πιέσεις είναι ακόμα υπαρκτές. Τους τελευταίους μήνες, ο πληθωρισμός κινείται ανοδικά λόγο της ισχυρής οικονομίας. Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, αν κρίνει ότι οι τιμές αυξάνονται πολύ γρήγορα, μπορεί να πατήσει φρένο απότομα. Είτε θα σταματήσει τις μειώσεις ή και θα αυξήσει τα επιτόκια, αν κρίνει ότι η κατάσταση βγαίνει εκτός ελέγχου. Οι μετοχές είναι οι πιο ευάλωτες στα κακά νέα και θα ξεπουληθούν πρώτες.

Δεν είναι όμως όλα τόσο μαύρα. Η έκρηξη της Τεχνητής Νοημοσύνης θα φέρει μεγάλες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων. Είναι ικανή να αυξήσει την παραγωγικότητά τους και να μειώσει το κόστος. Η αυξημένη κερδοφορία ακολουθεί. Οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει η νέα κυβέρνηση, θα δημιουργήσουν ένα φιλικότερο περιβάλλον σε επενδύσεις, με λιγότερους περιορισμούς και γραφειοκρατία.

Η κινητοποίηση των πετρελαϊκών για νέες εξορύξεις μαύρου χρυσού, μπορούν να ενισχύσουν την ενεργειακή θέση των ΗΠΑ και να μειώσουν το κόστος ενέργειας. Πάντως, όλα χρειάζονται χρόνο για να γίνουν. Οι επενδυτές δε θα δουν θαύματα σε μια νύχτα. Αν οι αγορές το καταλάβουν γρήγορα, η ραγδαία άνοδος των μετοχών θα μετριαστεί. Αλλιώς το ενδεχόμενο φούσκας καραδοκεί.

 

*Ο Ηλίας Αρβανιτάκης είναι Οικονομολόγος - Αναλυτής, Morgan Stanley