Μεικτά πρόσημα για τις ευρωαγορές εν μέσω ανησυχιών για τους αμερικανικούς δασμούς
Shutterstock
Shutterstock

Μεικτά πρόσημα για τις ευρωαγορές εν μέσω ανησυχιών για τους αμερικανικούς δασμούς

Με μεικτά πρόσημα άνοιξαν οι ευρωαγορές την Τρίτη (11/03), εν μέσω ανησυχίας ότι η αμερικανική οικονομία θα αντιμετωπίσει δυσκολίες εξαιτίας της πολιτικής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τους εμπορικούς δασμούς.

Συγκεκριμένα ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX600 υποχωρούσε 0,16% στις 545,31 μονάδες. Ο γερμανικός DAX παρουσίαζε άνοδο 0,31% στις 22.691,54 μονάδες. Ο FTSE του Λονδίνου εμφάνιζε απώλειες 0,08% στις 8.593,13 μονάδες. Ο CAC του Παρισιού κέρδιζε 0,38% στις 8.078,44 μονάδες. Ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχωρούσε 0,05% στις 38.208,48 μονάδες. 

Ο κλάδος των ταξιδιών και της αναψυχής ηγήθηκε των απωλειών, με τις μετοχές του κλάδου της υγειονομικής περίθαλψης να βρίσκονται επίσης σε αρνητικό έδαφος.

Η Volkswagen ανακοίνωσε την Τρίτη πτώση των ετήσιων λειτουργικών κερδών κατά 15% σε σχέση με πέρυσι, επικαλούμενη αύξηση του κόστους και «έκτακτες δαπάνες» σε σχέση με τα σχέδια αναδιάρθρωσής της. Οι μετοχές της εταιρείας σημείωσαν άνοδο περίπου 2,5% κατά τη διάρκεια των πρώτων συναλλαγών.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο ύφεσης, ο Τραμπ δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Fox News που προβλήθηκε την Κυριακή ότι η οικονομία περνάει «μια μεταβατική περίοδο». Οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι ο Τραμπ αποδεικνύεται κάτι σαν «παράγοντας του χάους» με τις απρόβλεπτες πολιτικές του για τους εμπορικούς δασμούς, αλλά εκτιμούν ότι μια ύφεση δεν είναι ιδιαίτερα πιθανή ακόμη.