Οι φόβοι για ύφεση «ματώνουν» τη Wall Street
shutterstock
shutterstock

Οι φόβοι για ύφεση «ματώνουν» τη Wall Street

Οι έντονες διακυμάνσεις των τελευταίων πέντε εβδομάδων και ειδικότερα τα ημερήσια sell-off που έχουν εξελιχθεί σε σχεδόν εβδομαδιαία συνήθεια για τις παγκόσμιες αγορές, υποδηλώνουν ότι το κλίμα διεθνώς έχει… χαλάσει και για να «διορθωθεί» θα πρέπει να σημειωθεί μία αλληλουχία θετικών εξελίξεων και μάλιστα όχι σε ένα αλλά σε πολλαπλά μέτωπα.

Η επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος συνοψίζεται στα εξής: Από την αρχή του έτους μέχρι και λίγο μετά τα μέσα Ιουλίου, ο S&P 500 είχε καταγράψει πτώση άνω του 1% μόλις επτά φορές, με τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες να περιορίζονται στο 1,61%. Στις επτά εβδομάδες που ακολούθησαν, ο κορυφαίος δείκτης της Wall Street έχει υποχωρήσει τρεις φορές σε ποσοστό άνω του 2%, με μεγαλύτερη την πτώση κατά 3% στις 5/8.  

Μάλιστα, στις τέσσερις συνεδριάσεις του Σεπτεμβρίου, ο S&P 500 μετράει σωρευτικές απώλειες της τάξης του 4,25% και ο Dow Jones 3%. Ο Nasdaq σημειώνει πτώση 5,78% αντανακλώντας την ευαισθησία των μετοχών της τεχνολογίας, του κλάδου που σήκωσε στις πλάτες του την αγορά και οδήγησε στο ράλι των τελευταίων σχεδόν δύο ετών.

Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι η Nvidia έχει απολέσει την τελευταία εβδομάδα 406 δισ. δολάρια χρηματιστηριακής αξίας. Παράλληλα, οι S&P 500 και Dow Jones σημείωσαν τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από τον Μάρτιο του 2023 (τότε που ξέσπασε η κρίση των περιφερειακών αμερικανικών τραπεζών) και ο Nasdaq τη χειρότερη επίδοση από το 2022, μετά και τα νέα στοιχεία που έδειξαν ότι η αγορά εργασίας των ΗΠΑ εμφανίζει σημάδια επιδείνωσης.  

Το κλίμα, λοιπόν, έχει χαλάσει διότι παρατηρούνται «ρωγμές» στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Με άλλα λόγια, χαλάει γιατί έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την τελευταία σχετική έκθεση των Estrella και Mishkin, οι πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο έχουν αυξηθεί στο 61,79%, όταν βρίσκονταν στο 56,29% τον περασμένο μήνα και ο μακροπρόθεσμος μέσος όρος είναι στο 14,96%. Είναι ξεκάθαρο πια, ότι ο κίνδυνος ύφεσης υπερκαλύπτει τον κίνδυνο αναθέρμανσης του πληθωρισμού.  

Το νέο καμπανάκι για την οικονομία των ΗΠΑ την Παρασκευή είχε ως αποτέλεσμα το FedWatch Tool να αλλάζει συνεχώς κατεύθυνση, ως προς το μέγεθος της μείωσης που θα αποφασίσει η Fed στις 18 Σεπτεμβρίου, την πρώτη σε διάστημα τεσσάρων ετών. Από τη μία, οι επενδυτές πιστεύουν ότι μία μείωση του 0,25% δεν είναι αρκετή για να εξαλείψει την απειλή της ύφεσης. Από την άλλη, μία επιθετική κίνηση του 0,50% ίσως είναι αρκετή για να επανέλθει το φάντασμα του πληθωρισμού.  
 
Το επικρατέστερο, πάντως, σενάριο είναι ότι ο Τζέι Πάουελ θα ανακοινώσει μείωση κατά 25 μονάδες βάσης, θέλοντας να έχει στη διάθεσή του ακόμη περισσότερα στοιχεία για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας, πριν προχωρήσει σε πιο επιθετικές μειώσεις.  

Ο ρυθμός μείωσης των επιτοκίων, σε συνάρτηση πάντα με την κατάσταση στην οποία θα βρίσκεται η οικονομία των ΗΠΑ, αναμένεται να αποτελέσει το βασικό θέμα συζήτησης των επόμενων μηνών, ενδεχομένως και τον καταλύτη για την πορεία των χρηματιστηρίων. Στο ίδιο πλαίσιο, θα φουντώσει και η κουβέντα γύρω από την πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ. Το γεγονός ότι τον Αύγουστο δημιουργήθηκαν 142.000 χιλ. θέσεις εργασίας, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για 161.000 νέες θέσεις εργασίας, κάνει τους αναλυτές της Bank of America να εκτιμούν ότι η Fed θα σπεύσει να μειώσει τα επιτόκια γρήγορα προς την περιοχή του «ουδέτερου» επιτοκίου.

Ως εκ τούτου,  προβλέπουν πλέον διαδοχικές μειώσεις επιτοκίων της τάξης του 0,25% στις επόμενες πέντε συνεδριάσεις της Fed έως τον Μάρτιο του 2025, με το βασικό επιτόκιο να υποχωρεί στο 4%-4,25%, σημείο που θεωρείται το ανώτατο όριο της ζώνης του ουδέτερου επιτοκίου.