Μετά από το γερό ξεπούλημα στις μετοχές και τα ομόλογα οι αγορές περιμένουν περισσότερες αναταράξεις. Στη Wall Street οι επενδυτικές τράπεζες προσαρμόζουν τις προβλέψεις τους, λαμβάνοντας υπόψη το ότι η Fed δεν δείχνει διάθεση χαλάρωσης αλλά σχεδιάζει περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων για να φρενάρει τον πληθωρισμό.
Ο δείκτης S&P500 χάνει πάνω από 22% φέτος και την προηγούμενη εβδομάδα τρύπησε ενδοσυνεδριακά το χαμηλό του Ιουνίου στις 3.640 μονάδες, σβήνοντας τα κέρδη του καλοκαιρινού «ριμπάουντ». Με τη Fed να στοχεύει σε νέες αυξήσεις επιτοκίων, η χρηματιστηριακή αγορά περνά κρίση εμπιστοσύνης.
Η πτώση κάτω από το χαμηλό του Ιουνίου μπορεί να πυροδοτήσει νέο κύμα πωλήσεων που θα τον στείλει ενδεχομένως στις 3.200, επίπεδο που θα είναι συμβατό με τη μέση ιστορική πτώση σε bear markets που συμπίπτουν με υφέσεις. Αν και τα πρόσφατα μακροοικονομικά στοιχεία δείχνουν ανθεκτικότητα στην οικονομία των ΗΠΑ, εντείνονται οι ανησυχίες ότι η σύσφιξη της Fed θα κάνει τελικά τη ζημιά.
Το ξεπούλημα στις αγορές ομολόγων αυξάνει την πίεση στις μετοχές. Η απόδοση στα 10ετη αμερικανικά ομόλογα έχει αυξηθεί στο 3,81%, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2010.
Οι υψηλές αποδόσεις που προσφέρουν τα ομόλογα «θαμπώνουν» την ελκυστικότητα των μετοχών. Οι μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας ιδιαίτερα είναι περισσότερο ευαίσθητες στην άνοδο των αποδόσεων γιατί οι αποτιμήσεις τους βασίζονται στα μελλοντικά τους κέρδη, τα οποία προεξοφλούνται βαθύτερα όταν οι ομολογιακές αποδόσεις ανεβαίνουν.
Στη ΒofA οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο υψηλός πληθωρισμός τελικά θα σπρώξει τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων προς το 5% τους επόμενους πέντε μήνες, επιδεινώνοντας την πίεση στις μετοχές και τα ομόλογα. «Πιο απλά, νέα υψηλά στις αποδόσεις σημαίνει νέα χαμηλά στις μετοχές», επισημαίνει η BofA, που βλέπει τον S&P500 να πέφτει στις 3.020 μονάδες, επίπεδο όπου οι επενδυτές θα πρέπει να όπως λέει χαρακτηριστικά να «καταβροχθίσουν» μετοχές.
Η Goldman Sachs μειώνει τον στόχο για τον S&P500 στο τέλος της φετινής χρονιάς κατά 16% στις 3.600 μονάδες από 4.300 πριν. «Με βάση τις συζητήσεις μας με πλάτες, η πλειοψηφία έχει υιοθετήσει την άποψη ότι μια ανώμαλη προσγείωση της οικονομίας είναι αναπόφευκτη», αναφέρει η Goldman.
Οι επενδυτές περιμένουν σημάδια της λεγόμενης άνευ-όρων παράδοσης που όταν συμβεί θα διαμορφώσει τον πάτο της αγοράς. Το βαρόμετρο φόβου της Wall Street, ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, έχει αναρριχηθεί στος 32,4 μονάδες που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το τέλος Ιουνίου αλλά βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο των 37 μονάδων που χαρακτήρισε την κλιμάκωση των πτωτικών κυμάτων της αγοράς από το 1990.
Στη χρηματιστηριακή Charles Schwab, οι αναλυτές βλέπουν περιθώριο περαιτέρω πτώσης το επόμενο διάστημα καθώς οι κεντρικές τράπεζες σφίγγουν τη νομισματική τους πολιτική σε περίοδο που η παγκόσμια οικονομία ήδη φαίνεται να επιβραδύνεται, ένα τοξικό μίγμα γαι τις κινητές αξίες.
Ωστόσο, δεν λείπουν και οι απόψεις ότι η «τσουλήθρα» στη Wall Street έχει παραγίνει. Μια σημαντική ένδειξη το επόμενο διάστημα θα είναι πόσο θα αναθεωρηθούν προς τα κάτω οι προβλέψεις για την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Ο πολλαπλασιαστής κερδών (Ρ/Ε) του δείκτη S&P500 βρίσκεται στις 17 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη, πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο, που σημαίνει οτι η αγορά δεν έχει προεξοφλήσει πλήρως το ενδεχόμενο ύφεσης.