Απώλειες στις ευρωαγορές με το βλέμμα στραμμένο στη απειλή Τραμπ για δασμούς στην ΕΕ
Shutterstock
Shutterstock

Απώλειες στις ευρωαγορές με το βλέμμα στραμμένο στη απειλή Τραμπ για δασμούς στην ΕΕ

Με απώλειες έκλεισαν την Παρασκευή τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή (20/12), καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν στενά  την αναταραχή στις αγορές των ΗΠΑ και τις αποφάσεις της νομισματικής πολιτικής από διάφορες μεγάλες οικονομίες.

Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με  απώλειες κατά 0,88% στις 502,19 μονάδες και ο δείκτης DAX του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης σημείωσε πτώση κατά 0,43% στις 19.884,75 μονάδες. Ο δείκτης FTSE του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου έκλεισε, επίσης, πτωτικά κατά 0,26% στις 8.084,61 μονάδες, όπως και ο δείκτης CAC του Χρηματιστηρίου του Παρισιού με πτώση κατά 0,27% στις 7.274,48 μονάδες.

Ο δείκτης FTSE MIB του Χρηματιστηρίου του Μιλάνο έκλεισε με οριακές απώλειες κατά 0,06% στις 33.766,29 μονάδες.

Στο μεταξύ, ο  πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απηύθυνε νέα εμπορική απειλή προς την ΕΕ, αφήνοντας αιωρούμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το ενδεχόμενο να επιβάλει νέους δασμούς στο μπλοκ, εκτός εάν αγοράσει περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από την άλλη, η Κίνα διατήρησε σταθερά τα βασικά της επιτόκια την Παρασκευή, σύμφωνα με τις προσδοκίες. Η κίνηση αυτή έγινε τον ίδιο μήνα που οι κορυφαίοι αξιωματούχοι του Πεκίνου υποσχέθηκαν να αυξήσουν τα μέτρα χαλάρωσης της πολιτικής τους.

Η τελευταία εξέλιξη από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας έφτασε την ίδια εβδομάδα με τις ενημερώσεις νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και την Τράπεζα της Αγγλίας. Την Τετάρτη, η Fed ανακοίνωσε μείωση του βασικού επιτοκίου της κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε αμετάβλητη την πολιτική της στη δική της συνεδρίαση της Πέμπτης.

Αν και η απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας αναμενόταν ευρέως, η διάσπαση της ψήφου και τα σχόλια του Διοικητή, Άντριου Μπέιλι, σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις του προϋπολογισμού της νεοεκλεγμένης κυβέρνησης των Εργατικών «ταρακούνησαν» τις αγορές, προκαλώντας πτώση της αξίας της βρετανικής λίρας και αύξηση των αποδόσεων των 10ετών Gilts της Βρετανίας.