Η αύξηση του πληθωρισμού και η μείωση του δείκτη τιμών παραγωγού στην Κίνα προκάλεσαν νευρικότητα στα ασιατικά χρηματιστήρια, με τους traders να είναι εν αναμονή των στοιχείων και από την Ιαπωνία.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Κίνας σημείωσε άνοδο 0,3% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις του Reuters για αύξηση 0,2%.
Ο δείκτης τιμών παραγωγού, ωστόσο, μειώθηκε κατά 2,5% σε ετήσια βάση, περισσότερο από την εκτιμώμενη πτώση 2,3%.
Πάντως, το σημαντικότερο στοιχείο της εβδομάδας θα είναι η ανακοίνωση για το ΑΕΠ της Ιαπωνίας για το α' τρίμηνο, το οποίο αναμένεται να έχει συρρικνωθεί κατά 1,5% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, θέτοντας πιθανώς σε κίνδυνο τα σχέδια της Τράπεζας της Ιαπωνίας για αύξηση των επιτοκίων.
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ινδίας θα ανακοινωθούν επίσης αργά τη Δευτέρα, με τους οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters να αναμένουν ότι ο πληθωρισμός στην πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα επιβραδυνθεί ελαφρώς στο 4,8% τον Απρίλιο, από 4,85% τον Μάρτιο.
Στην Ιαπωνία ο Nikkei υποχώρησε οριακά (-0,13%) και ο ευρείας βάσης Topix διαπραγματεύτηκε στα ίδια επίπεδα.
Ο Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε πτώση 0,19%, ενώ ο Kosdaq της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 1,14%.
Ο αυστραλιανός S&P/ASX 200 παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος (+0,01%)
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ αντέστρεψε τις προηγούμενες μειώσεις και σημείωσε άνοδο 0,43%, ενώ ο δείκτης CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας υποχώρησε οριακά (-0,19%).