Τι θα «τεστάρει» την κούρσα της Wall Street μετά τη μείωση επιτοκίων
shutterstock
shutterstock

Τι θα «τεστάρει» την κούρσα της Wall Street μετά τη μείωση επιτοκίων

Το ράλι της Wall Street οδεύει προς την πιο ασταθή περίοδο της χρονιάς τις επόμενες εβδομάδες. Τα νέα μακροοικονομικά στοιχεία, η πολιτική αβεβαιότητα ενόψει των προεδρικών εκλογών και τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου θα τεστάρουν τη δυναμική της κούρσας. 
 
Την εβδομάδα που πέρασε ο δείκτης αναφοράς S&P500 σημείωσε το πρώτο κλείσιμο σε επίπεδα ρεκόρ το τελευταίο δίμηνο μετά την τολμηρή μείωση επιτοκίων 50 μονάδων βάσης της Fed που ξεκίνησε τον πρώτο κύκλο νομισματικής χαλάρωσης από το 2020. 
 
Ιστορικά, ο Σεπτέμβριος είναι ο πιο αδύναμος μήνας για τις μετοχές. Τον φετινό Σεπτέμβριο ο S&P500 καταγράφει κέρδη 0,8% μέχρι στιγμής και άνοδο 19% από την αρχή του 2024.  
 
Η περίοδος των αναταράξεων μπορεί να κρατήσει μέχρι τις κάλπες για τον Λευκό Οίκο στις 5 Νοεμβρίου και μέχρι τότε αναμένεται μεταβλητότητα. Παρά τον ενθουσιασμό για την εκκίνηση του κύκλου χαλάρωσης, ο δρόμος μπροστά θα έχει λακκούβες. 
 
Ιστορικά, οι δύο τελευταίες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου είναι η πιο ασταθής περίοδος της χρονιάς για τον  S&P500 με βάση τα στοιχεία από το 1950. Τις δε χρονιές προεδρικών εκλογών ο δείκτης χάνει 0,45% τον Οκτώβριο κατά μέσο όρο, σύμφωνα με στοιχεία της CFRA.  
 
Τις χρονιές προεδρικών εκλογών αυξάνεται και η μεταβλητότητα τον Οκτώβριο με τον δείκτη VIX, το βαρόμετρο φόβου στη Wall Street, να ανεβαίνει στις 25 μονάδες κατά μέσο όρο, πάνω από το μέσο επίπεδο των 19,2 μονάδων. Σήμερα ο δείκτης VIX βρίσκεται στις 16,4 μονάδες. 
 
Η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά μπορεί να δείξει ιδιαίτερη νευρικότητα καθώς στη φετινή αναμέτρηση για τον Λευκό Οίκο, οι δύο υποψήφιοι - η Kamala Harris των Δημοκρατικών και ο Donald Trump των Ρεπουμπλικανών - δείχνουν ισόπαλοι στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. 
 
Αν δεν υπάρξει σημαντική επιδείνωση στα μακροοικονομικά δεδομένα, την προσοχή της αγοράς θα απορροφήσουν  οι προεδρικές εκλογές, εκτιμά σε έκθεση της η UBS. 
 
Τα επενδυτικά ραντάρ εστιάζουν στα δεδομένα που θα στηρίξουν τις προσδοκίες  για απαλή προσγείωση της οικονομίας, δηλαδή αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού χωρίς σημαντικό πλήγμα στην ανάπτυξη. 
 
Σε τέτοια σενάρια, οι μετοχές τα πηγαίνουν καλύτερα στην εκκίνηση του κύκλου επιτοκιακών μειώσεων, σε αντίθεση με όταν η Fed μειώνει τα επιτόκια σε περιόδους ύφεσης. 
 
Την ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν φρέσκα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή, την καταναλωτική εμπιστοσύνη και τον δείκτη PCE που προτιμά η Fed για τη μέτρηση του πληθωρισμού. 
 
Η προσοχή θα είναι στραμμένη και στα νέα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ στις 4 Οκτωβρίου. Ο πρόεδρος της Fed τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα θέλει να προλάβει την όποια επιδείνωση της αγοράς εργασίας. 
 
Στο μεταξύ, το ράλι έχει ανεβάσει τις αποτιμήσεις των μετοχών με τον πολλαπλασιαστή κερδών (Ρ/Ε) του S&P500 στις 21,4 φορές τα προσδοκώμενα κέρδη 12μήνου, πάνω από το ιστορικό μέσο Ρ/Ε του 15,7, σύμφωνα με στοιχεία της Datastream. 
 
Αυτό δείχνει ότι τα περιθώρια για ακόμη υψηλότερες αποτιμήσεις είναι συγκρατημένο, εκτός αν τα κέρδη τρίτου τριμήνου που θα αρχίσουν να ανακοινώνουν οι εισηγμένες επιχειρήσεις τον επόμενο μήνα χαμηλώσουν τα Ρ/Ε. 
 
Πάντως, τα ιστορικά στοιχεία δικαιολογούν την αισιοδοξία των «ταύρων». Ο S&P500 κατά μέσο όρο σημειώνει κέρδη 18% στο 12μηνο που ακολουθεί την εναρκτήρια μείωση επιτοκίων της Fed σε κύκλους νομισματικής χαλάρωσης, εφόσον η οικονομία δε βρίσκεται σε ύφεση. 
 
Πέρα από τα Ρ/Ε, και άλλοι δείκτες αποτίμησης όπως αυτοί της τιμής προς λογιστική αξία και προς πωλήσεις δείχνουν οτι οι αμερικανικές μετοχές βρίσκονται σε επίπεδα που είναι αρκετά πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο. Ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία σήμερα βρίσκεται στο 5 ενώ ο μέσος όρος ιστορικά είναι στις 2,6 φορές, σύμφωνα με τη Société Générale.