Οι τεχνικοί δείκτες που παρακολουθούν οι επενδυτές για να αξιολογήσουν την υγεία της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς δείχνουν ότι έχει έρθει η ώρα για αγορές μετοχών παρά ενδεχόμενη τρικλοποδιά από τα φρέσκα στοιχεία του πληθωρισμού και τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου.
Ο δείκτης αναφοράς S&P 500 έχει χάσει γύρω στο 5% από την κορυφή του προς το τέλος του Ιουλίου, αλλά μέχρι στιγμής τον Οκτώβριο ανακάμπτει. Η τεχνική ανάλυση βλέπει λόγους για συνέχεια της ανάκαμψης καθώς οι μετοχές βρέθηκαν σε υπερπουλημένα επίπεδα, ενώ η ιστορία δείχνει οτι το τέλος της χρονιάς τείνει να είναι δυνατή περίοδος για τις μετοχές.
Απομένουν αρκετοί λόγοι για να είναι κανείς επιφυλακτικός. Μερικοί αναλυτές ανησυχούν γιατί ένας μικρός μόνο αριθμός μετοχών τεράστιας κεφαλαιοποίησης έχει οδηγήσει τη φετινή άνοδο του S&P 500, χωρίς ευρεία κούρσα της υπόλοιπης αγοράς.
Υπάρχουν επίσης ανησυχίες για την πορεία των επιτοκίων και τη στάση που θα ακολουθήσει η Fed. Ένα άλλο άγνωστο είναι τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου που ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή και θα δείξουν κατά πόσο δικαιολογούνται οι αποτιμήσεις των επιχειρήσεων που «φούσκωσαν» τη φετινή χρονιά.
Μέχρι στιγμής η αντίδραση της χρηματιστηριακής αγοράς στην άνοδο της απασχόλησης και στο τρομοκρατικό χτύπημα της Χαμάς στο Ισραήλ ήταν ενθαρρυντική, κάτι που σύμφωνα με τους αναλυτές δείχνει ότι πολλά αρνητικά είχαν ήδη ενσωματωθεί στις τιμές των μετοχών.
Ένα σημαντικό θετικό σημάδι είναι ότι ο δείκτης S&P 500 έχει καταφέρει να παραμείνει πάνω από τον κινητό του μέσο όρο 200 ημερών που παρακολουθούν στενά οι traders, μία γραμμή τάσης που μπορεί να αποδειχτεί γραμμή στήριξης. Το γεγονός οτι ο δείκτης παρέμεινε πάνω από τον μέσο όρο 200 ημερών, ενώ περισσότερες από το ένα πέμπτο των μετοχών που τον απαρτίζουν ήταν σε υπερπουλημένα επίπεδα, αποτελεί ένδειξη οτι πιθανώς θα ακολουθήσει ανοδική διόρθωση.
Αυτό έχει συμβεί 14 φορές από το 1990 και στις 12 από τις 14 ο S&P 500 ακολούθησε ανοδική πορεία το επόμενο εξάμηνο, επισημαίνουν οι αναλυτές στη χρηματιστηριακή LPL Financial.
Ιστορικά, η χρηματιστηριακή αγορά τείνει να τα πηγαίνει καλά προς το τέλος της χρονιάς με το Νοέμβριο και Δεκέμβριο να είναι μήνες που σημειώνουν τη δεύτερη και τρίτη υψηλότερη μηνιαία άνοδο κατά μέσο όρο.
Στις 14 περιπτώσεις που ο S&P 500 είχε σημειώσει άνοδο τουλάχιστον 10% μέχρι τον Ιούλιο και μετά κινήθηκε πτωτικά τον Αύγουστο, όπως συνέβη και φέτος, ο δείκτης κατέγραψε κούρσα κάθε φορά στο τελευταίο τετράμηνο της χρονιάς, σύμφωνα με τη Ned Davis Research. Kατά μέσο όρο, η άνοδος του στις περιπτώσεις αυτές ήταν 10%.
Το κλίμα στην αγορά γύρισε αρνητικό με την πρόσφατη πτώση των μετοχών. Η τελευταία σφυγμομέτρηση δείχνει ότι ποσοστό 41,6% των επενδυτών ήταν «αρκούδες» και 30,1% «ταύροι». Η αυξημένη απαισιοδοξία συνήθως δρα ως αντιθετικός δείκτης στην αγορά μετοχών, καθώς δείχνει οτι πολλοί επενδυτές βρίσκονται εκτός και μπορεί να επανέλθουν με αγορές αν υπάρξουν θετικές εξελίξεις.
Βέβαια, η φετινή εικόνα δεν είναι τόσο ξεκάθαρη όπως η περυσινή. Πέρυσι το άγριο sell off των μετοχών οδήγησε σε χαμηλό διετίας τον Οκτώβριο για να ακολουθήσει ράλι 28% του S&P 500 μέχρι το τέλος του φετινού Ιουλίου.