Wall Street: Κέρδη με φόντο τις τράπεζες - Αισιοδοξία για συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας
(AP Photo/Seth Wenig)
(AP Photo/Seth Wenig)

Wall Street: Κέρδη με φόντο τις τράπεζες - Αισιοδοξία για συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας

Με κέρδη έκλεισαν την Παρασκευή οι βασικοί δείκτες, στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, μετά τις εναλλαγές προσήμων στις αρχές της συνεδρίασης. Η νευρικότητα  από πλευράς επενδυτών, τείνει να εκλείψει καθώς ο Λευκός Οίκος εκπέμπει θετικά μηνύματα σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ - Κίνας για τους δασμούς καθώς είναι ορατή επίτευξη συμφωνίας.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με άνοδο 1,56%, στις 40.212,71 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 κατέγραψε άνοδο 1,81%, στις 5.363,36 μονάδες. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε κέρδη 2,06%, στις 16.724,46 μονάδες 

Οι βασικοί δείκτες κατέγραψαν μια μικρή μείωση μετά τα τελευταία στοιχεία για το καταναλωτικό κλίμα τον Απρίλιο, τα οποία ήταν χειρότερα του αναμενόμενου. Το αναμενόμενο επίπεδο πληθωρισμού εκτινάχθηκε επίσης στο υψηλότερο επίπεδο από το 1981, σύμφωνα σχετική έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. 

Σύμφωνα με τους αναλυτές της αγοράς, αυτή η εβδομάδα ήταν μία από τις πιο ευμετάβλητες περιόδους στα χρονικά για τη Wall Street. Οι βασικοί δείκτες σημείωσαν πτώση την Πέμπτη, καθώς οι traders πέρασαν σε κατάσταση risk-off, με την αβεβαιότητα για την εμπορική πολιτική να επιβαρύνει το κλίμα, χάνοντας ένα κομμάτι από τα ιστορικά κέρδη που σημειώθηκαν την Τετάρτη, αφού ο Τραμπ ανακοίνωσε αναστολή 90 ημερών για ορισμένους από τους υψηλούς «αμοιβαίους» δασμούς του.

Ο S&P 500 υποχώρησε 3,46% την Πέμπτη, ενώ ο Dow των 30 μετοχών σημείωσε πτώση 1.014,79 μονάδων ή 2,5%. Ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε την ημέρα χαμηλότερα κατά 4,31%. Την Τετάρτη, ο S&P 500 σημείωσε ράλι 9,52% για το τρίτο μεγαλύτερο κέρδος σε μία ημέρα από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ ο Dow Jones των 30 μετοχών εκτινάχθηκε πάνω από 2.900 μονάδες.

Ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE, γνωστός ως Vix, νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ξεπέρασε το 50, πριν διαμορφωθεί σήμερα κοντά στο 40.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει επιλέξει έναν καθολικό δασμολογικό συντελεστή 10% - εκτός από την Κίνα. Τα αγαθά από το Πεκίνο θα δουν συντελεστή 145%, επιβεβαίωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στο CNBC την Πέμπτη.

Η Κίνα αντέδρασε την Παρασκευή αυξάνοντας τις εισφορές της στα αμερικανικά προϊόντα στο 125% από 84%. «Ακόμη και αν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να επιβάλλουν υψηλότερους δασμούς, δεν θα έχει πλέον οικονομικό νόημα και θα γίνει ένα αστείο στην ιστορία της παγκόσμιας οικονομίας», ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του, σύμφωνα με μετάφραση του CNBC.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι ο αρμόδιος εκπρόσωπός της για εμπορικά θέματα θα βρεθεί στην Ουάσινγκτον για να «προσπαθήσει να υπογράψει σχετικές συμφωνίες».

Οι τράπεζες

Οι μετοχές της Wells Fargo υποχώρησε 0,98%, αφού η τράπεζα ανακοίνωσε χαμηλότερα από τα αναμενόμενα έσοδα για το πρώτο τρίμηνο του 2025 και μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους

Τα προσαρμοσμένα κέρδη της ανά μετοχή ήταν 1,33 δολάρια έναντι 1,24 δολαρίων που ανέμεναν οι αναλυτές. Τα έσοδα της διαμορφώθηκαν σε 20,15 δισ. δολάρια, έναντι 20,75 δισ. δολαρίων που αναμενόταν.

Η Morgan Stanley κατέγραψε κέρδη 1,43% καθώς τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Τα κέρδη της διαμορφώθηκαν σε 2,60 δολάρια ανά μετοχή έναντι 2,20 δολάρια ανά μετοχή της εκτίμησης της LSEG.

Τα έσοδά της ήταν 17,74 δισ. δολάρια έναντι αναμενόμενων 16,58 δισ. δολαρίων.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 26% σε 4,32 δισ. δολάρια ή 2,60 δολάρια ανά μετοχή, ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 17% σε ύψος εκόρ 17,74 δισ. δολαρίων.

Η μετοχή της JPMorgan Chase κατέγραψε άνοδο 4%, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών

Τα κέρδη της JP Morgan ανήλθαν σε 5,07 δολάρια ανά μετοχή και τα έσοδα της ήταν 46,01 δισ. δολάρια έναντι αναμενόμενων 44,11 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την LSEG.

Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι τα κέρδη του πρώτου τριμήνου αυξήθηκαν κατά 9% στα 14,64 δισ. δολάρια ή 5,07 δολάρια ανά μετοχή. Εξαιρουμένου ενός έκτακτου κέρδους 16 σεντς ανά μετοχή που συνδέεται με την εξαγορά της First Republic, η JPMorgan κέρδισε 4,91 δολάρια ανά μετοχή, έναντι της εκτίμησης της LSEG για 4,61 δολάρια.