Ξεχάστε όσα ξέρατε: Ήρθαν οι μετοχές των GRANOLAS
Shutterstock
Shutterstock

Ξεχάστε όσα ξέρατε: Ήρθαν οι μετοχές των GRANOLAS

Η επενδυτική κοινότητα, αρέσκεται στο να διανθίζει τη χρηματιστηριακή καθημερινότητα με ιστορίες και αφηγήματα που κάνουν τη ζωή των χρηματιστηρίων πιο ενδιαφέρουσα. Ειδικά κατά τη διάρκεια του ανοδικού ράλι της Wall Street, που βασίστηκε στο αγοραστικό κύμα προς τις τεχνολογικές εταιρείες, η χρηματιστηριακή αρθρογραφία είχε γεμίσει από μια σειρά ακρωνυμίων. Όπως είναι το FANG, το FAANG, το FAAMG, το ΜΑΜΑΑ και το Magnificent Seven.

Ήδη από το 2013 ο Jim Cramer του CNBC είχε αναφερθεί στο FANG. Το ακρωνύμιο το οποίο περιελάμβανε τις μετοχές της Facebook, της Amazon, της Netflix και της Google.

Το 2017 και πάλι ο Jim Cramer, ενέταξε στην ομάδα και τη μετοχή της Apple, οπότε το ακρωνύμιο άλλαξε σε FAANG.

Στην πορεία, όταν η χρηματιστηριακή αποτίμηση της Microsoft είχε ξεπεράσει το $1 τρισ., ακολουθώντας με αυτόν τον τρόπο την Apple, την Amazon και την Google, το FAANG έγινε FAAMG, με την ταυτόχρονη αποβολή της Netflix από την κλειστή ομάδα των ψηφιακών κολοσσών. Και όταν ολοκληρώθηκε η μετονομασία της Google σε Alphabet και της Facebook σε Meta, το FAAMG έδωσε τη θέση του στο MAMAA.

Αυτά τα ακρωνύμια, συνόδευσαν για αρκετά χρόνια τους χρηματιστηριακούς επενδυτές, που τοποθετούσαν σχεδόν στα «τυφλά» τα κεφάλαια τους στις συγκεκριμένες μετοχές, που διαφημίζονταν με αυτόν τον πρωτοφανή και πρωτότυπο τρόπο. Και στο τέλος της ημέρας, το ειδικό βάρος από τη συμμετοχή των συγκεκριμένων μετοχών στον δείκτη S&P500, καθώς και η χωρίς όρια δημοφιλία αυτών των 5 μετοχών, χάρισαν εξαιρετικές αποδόσεις.

Η πιο πρόσφατη ομαδοποίηση μετοχών οδήγησε στη δημιουργία των «Magnificent 7». Μια ονομασία εμπνευσμένη από την κινηματογραφική ταινία γουέστερν του 1960, που στις οθόνες των εγχώριων κινηματογράφων είχε προβληθεί ως «Και οι 7 ήταν υπέροχοι».

Ποιοι είναι αυτοί οι «7 υπέροχοι»; Η Apple, η Microsoft, η Alphabet/Google, η Amazon, η Nvidia, η Meta Platforms/Facebook και η Tesla. Οι αποδόσεις των «Magnificent 7», κυμάνθηκαν το 2023 από το +48% της μετοχής της Apple, έως το +239% για τη μετοχή της Nvidia (NVDA), τη στιγμή που ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq Composite είχε παρουσιάσει άνοδο της τάξης το 43%.

Ενώ λοιπόν η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα παρακολουθεί τις εξελίξεις της Wall Street μέσω των «Magnificent 7», η Goldman Sachs εμπνεύστηκε ένα νέο ακρωνύμιο, που αυτήν τη φορά αναφέρεται σε ευρωπαϊκές μετοχές. Μετοχές που χαρακτηρίζονται από διεθνή παρουσία, από ποιότητα και αναπτυξιακές προοπτικές.

Το νέο ακρωνύμιο των 11 επιλεγμένων μετοχών σύμφωνα με τα κριτήρια της Goldman Sachs, είναι το GRANOLAS. Οι μετοχές του GRANOLAS αναλογούν στο 25% της συνολικής χρηματιστηριακής κεφαλαιοποίησης του EuroStoxx 600.

Επιπλέον, οι μετοχές GRANOLAS ενώ παρουσιάζουν χαμηλότερη μεταβλητότητα των τιμών τους κατά 50% σε σχέση με τις «Magnificent 7», έχουν υπεραποδώσει χρηματιστηριακά έναντι των «Magnificent 7» κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας. Ένα γεγονός που τις καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικές για τους συντηρητικούς επενδυτές.

Ποιες είναι οι μετοχές GRANOLAS; Είναι οι μετοχές της GSK, της Roche, της ASML, της Nestle, της Novartis, της Novo Nordisk, της L’Oreal, της LVMH, της AstraZeneca, της SAP και της Sanofi.

Η μετοχή GSK, είναι της βρετανικής πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας GlaxoSmithKline plc, η οποία έχει χρηματιστηριακή αποτίμηση 87 δισ. παρουσιάζοντας άνοδο της τάξης του +15% από την αρχή του έτους.

Η μετοχή ROG, είναι της ελβετικής πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας F. Hoffmann-La Roche AG, γνωστής ως Roche, η οποία έχει χρηματιστηριακή αποτίμηση 211 δισ. παρουσιάζοντας πτώση της τάξης του -10% από την αρχή του έτους.

Η μετοχή ASML, είναι της ολλανδικής πολυεθνικής εταιρείας σχεδιασμού και παραγωγής ημιαγωγών ASML Holding N.V., η οποία έχει χρηματιστηριακή αποτίμηση 368 δισ. παρουσιάζοντας άνοδο της τάξης του +28% από την αρχή του έτους.

Η μετοχή NESN, είναι της ελβετικής πολυεθνικής εταιρείας τροφίμων Nestlé, η οποία έχει χρηματιστηριακή αποτίμηση 246 δισ. παρουσιάζοντας πτώση της τάξης του -6% από την αρχή του έτους.

Η μετοχή NOVN, είναι της ελβετικής πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας Novartis, η οποία έχει χρηματιστηριακή αποτίμηση 185 δισ. παρουσιάζοντας άνοδο της τάξης του +3% από την αρχή του έτους.

Η μετοχή NOV, είναι της δανέζικης πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας Novo Nordisk A/S, η οποία έχει χρηματιστηριακή αποτίμηση 505 δισ. παρουσιάζοντας άνοδο της τάξης του +21% από την αρχή του έτους.

Η μετοχή OR, είναι της γαλλικής εταιρείας καλλυντικών και προσωπικής φροντίδας L’Oreal, η οποία έχει χρηματιστηριακή αποτίμηση 241 δισ. παρουσιάζοντας άνοδο της τάξης του +1% από την αρχή του έτους.

Η μετοχή MC, είναι της γαλλικής πολυεθνικής εταιρείας ειδών πολυτελείας LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton, η οποία έχει χρηματιστηριακή αποτίμηση 427 δισ. παρουσιάζοντας άνοδο της τάξης του +16% από την αρχή του έτους.

Η μετοχή ZEG, είναι της βρετανοσουηδικής πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca plc, η οποία έχει χρηματιστηριακή αποτίμηση 188 δισ. παρουσιάζοντας πτώση της τάξης του -1% από την αρχή του έτους.

Η μετοχή SAP, είναι της γερμανικής πολυεθνικής εταιρείας λογισμικού SAP SE, η οποία έχει χρηματιστηριακή αποτίμηση 204 δισ. παρουσιάζοντας άνοδο της τάξης του +25% από την αρχή του έτους.

Η μετοχή SAN, είναι της γαλλικής πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας Sanofi (πρώην Sanofi-Aventis), η οποία έχει χρηματιστηριακή αποτίμηση 111 δισ. παρουσιάζοντας πτώση της τάξης του -1% από την αρχή του έτους.

Μετά την προβολή των GRANOLAS από την Goldman Sachs, δεν θα ήταν παράλογο το ενδιαφέρον των επενδυτών να εστιάσει σε αυτές τις ισχυρές ευρωπαϊκές μετοχές. Ένα καλάθι από αυτές τις 11 μετοχές θα μπορούσε να κάλλιστα να αποτελέσει μια ελκυστική και συντηρητική ευρωπαϊκή εναλλακτική, απέναντι στις «επιθετικές» αμερικανικές ψηφιακές μετοχές.