της Γιάννας Σουλάκη
Οι ημικρανίες, αυτό το τόσο έντονο και ενοχλητικό είδος πονοκεφάλου - που κάνει όσους πάσχουν να αισθάνονται σαν να χτυπά κάποιος με σφυρί το εσωτερικό του κρανίου τους - φαίνεται ότι επηρεάζουν - έως και τέσσερις φορές περισσότερο - τις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.
Το ποιος είναι ο λόγος που συμβαίνει κάτι τέτοιο δεν έχει απαντηθεί οριστικά, αλλά δύο νέες πολύ διαφωτιστικές μελέτες, απαντούν σε κάποιες πολύ σοβαρές πτυχές του προβλήματος “ημικρανία” και τονίζουν την ανάγκη να υπάρξουν πιο αποτελεσματικές μέθοδοι θεραπείας.
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στις αρχές του μήνα στην επιθεώρηση “The ritish Medical Journal” διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που πάσχουν από ημικρανίες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις, έμφραγμα και εγκεφαλικά επεισόδια, ενώ αντιμετωπίζουν και αυξημένα ποσοστά θνητότητας, σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν υποφέρουν συχνά από ημικρανίες.
Οι ερευνητές στο πλαίσιο της μελέτης Nurses ''Health Study II, μελέτησαν δεδομένα 22 ετών από 115.500 γυναίκες, που είχαν ηλικία μεταξύ 25 και 42 ετών και επικεντρώθηκαν στο εάν μέσα σ''αυτά τα χρόνια είχαν εμφανίσει καρδιαγγειακές επιπλοκές. Αποδείχθηκε, λοιπόν, ότι το 15% των γυναικών ανέφεραν ημικρανίες, ενώ οι ίδιες γυναίκες εμφάνιζαν κατά 50% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό, σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν υπέφεραν από ημικρανίες. Με βάση τα αποτελέσματα, οι ερευνητές υποστηρίζουν τεκμηριωμένα πλέον, ότι ημικρανίες αποτελούν παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές νόσους, παρ''ότι δεν κατάφεραν να απαντήσουν στο ερώτημα, γιατί ο οξύς πόνος στον εγκέφαλο μπορεί να βλάψει την καρδιά.
Μια δεύτερη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurology, εξέτασε τη σχέση μεταξύ ορμονών και ημικρανίας, μία συσχέτιση που οι επιστήμονες γνωρίζουν από καιρό ότι υπάρχει, αλλά δεν την είχαν μέχρι σήμερα αποδείξει. Οι ημικρανίες είναι, λοιπόν, πιο συχνές στις γυναίκες και μάλιστα εμφανίζονται πιο έντονα τις δύο ημέρες που προηγούνται από την περίοδό τους. Δείτε γιατί...
Η μελέτη – που ήταν σχετικά μικρής έκτασης – εξέτασε 114 γυναίκες που έπασχαν από ημικρανίες και 223 γυναίκες που δεν καταγραφόταν στο ιατρικό ιστορικό τους παρόμοια πάθηση. Τους ζητήθηκε να κρατούν ένα καθημερινό ημερολόγιο για τα επεισόδια της ημικρανίας τους και παράλληλα να συλλέγουν καθημερινά δείγματα ούρων, ώστε οι επιστήμονες να μπορούν να εξετάσουν τα επίπεδα που εμφανίζουν οι ορμόνες τους, στο διάστημα ενός ολόκληρου εμμηνορροϊκού κύκλου. Τα δεδομένα που εξετάστηκαν αφορούσαν έναν κύκλο ανά έτος, και εκτείνονταν σε μία περίοδο 10 ετών.
Η μελέτη αποκάλυψε, λοιπόν, ότι οι γυναίκες που έχουν ημικρανίες, παρουσιάζουν συχνά ταχύτερη πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων τις ημέρες πριν από την περίοδό τους, σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν υπέφεραν από ημικρανίες. Η μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων είναι, λοιπόν, ένας πιθανός λόγος που προκαλεί ημικρανίες, υποστηρίζουν τώρα οι επιστήμονες: "Δεν είναι πολύ πιθανόν η αυξομείωση των οιστρογόνων να είναι η μία και μοναδική αιτία που προκαλεί ημικρανίες, αλλά σίγουρα είναι επιβαρυντικός παράγοντας», λέει η συντάκτης της μελέτης Dr. Nanette Santoro από το Πανεπιστήμιο “Colorado School of Medicine”.
Η Dr. Santoro υποστηρίζει ότι οι άνδρες δεν αντιμετωπίζουν με την τεστοστερόνη τόσο έντονες διακυμάνσεις και αυξομειώσεις στις τιμές της, όπως συμβαίνει με τις γυναικείες ορμόνες οιστραδιόλη και προγεστερόνη. "Οι γυναικείες ημικρανίες επηρεάζονται από την αυξομείωση των ορμονών και για το λόγο αυτό οι γυναίκες έχουν περισσότερους και πιο έντονους πονοκεφάλους, σε σχέση με τους άνδρες που δεν βιώνουν διακυμάνσεις με τις ορμόνες τους», λέει η Ν.Santoro.
Το δυστύχημα είναι ότι δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για τις ημικρανίες, και οι άνθρωποι που υποφέρουν αναγκάζονται να παίρνουν πολύ συχνά παυσίπονα ή φάρμακα για την πρόληψη της εμφάνισης τους. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι μέσα από παρόμοιες μελέτες, όπως θα φτάσουν σε μία μεγαλύτερη κατανόηση του μηχανισμού που προκαλεί τις ημικρανίες, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μία οριστική και πιο αποτελεσματική θεραπεία τους στο μέλλον.