Νέα εποχή, νέες δυνατότητες πλέον για τους γιατρούς του ΕΣΥ, αφού εφεξής θα μπορούν να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο, κάτι που απαγορευόταν μέχρι πρότινος.
Ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης στη σημερινή, εβδομαδιαία ανασκόπησή του ξεκινά από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) και την υπογραφή δύο κυβερνητικών αποφάσεων, αυτή που δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να μπορούν να παρέχουν και ιδιωτικό έργο, αφού συμπληρώσουν τον προβλεπόμενο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας τους.
Ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι θέλουμε «να αντιμετωπίσουμε τις διαρροές που έχουμε σε κρίσιμες ειδικότητες προς τον ιδιωτικό τομέα. Η πολιτική αυξήσεων που εφαρμόζουμε ήδη στους μισθούς και τα επιδόματα του υγειονομικού προσωπικού στο όριο των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων αποδίδει, αλλά δεν αρκεί, καθώς ένας ιδιώτης γιατρός μπορεί σήμερα να εξασφαλίσει πολύ υψηλότερα εισοδήματα. Ταυτόχρονα δίνουμε τη δυνατότητα και σε ιδιώτες γιατρούς να μπορούν να παρέχουν, εφόσον το επιθυμούν, έργο στο ΕΣΥ, ώστε να καλύψουμε τις υπαρκτές ελλείψεις».
Σημειώνει δε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό την τελευταία 5ετία ότι τον Ιούνιο του 2019 υπηρετούσαν 78.272 γιατροί και νοσηλευτές και τον Ιούνιο του 2024 έφτασαν τους 86.138, μια αύξηση της τάξης του 10%.
Οι γιατροί του ΕΣΥ σίγουρα δε θα μπορούν να παρανομήσουν προωθώντας ασθενείς στα ιδιωτικά τους ιατρεία, καθώς θα είναι υπό τον έλεγχο των Διοικητών των νοσοκομείων αλλά και των υπολοίπων οργάνων. Θα μπορούν βέβαια να εργάζονται είτε σε ιδιωτικό ιατρείο, είτε σε ιδιωτική κλινική είτε και σε ιδιωτική εταιρεία, υπό την προϋπόθεση να μην επηρεάζεται η πρωινή λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων.
Στις ελλείψεις γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων και το μηδαμινό ενδιαφέρον στις θέσεις που συνεχώς προκηρύσσονται, αναφέρεται η δεύτερη κυβερνητική απόφαση που υπεγράφη αυτή την εβδομάδα για τη νέα μορφή κινήτρων ώστε να καλυφθούν τα κενά στα απομακρυσμένα νησιά της Ελλάδας, στη λεγόμενη άγονη γραμμή και σε ορεινές περιοχές. Σύμφωνα με την απόφαση, «τριπλασιάζεται το καθαρό μηνιαίο επίδομα για τις άγονες περιοχές και θεσμοθετείται επιπλέον επίδομα για συγκεκριμένες ειδικότητες στις περιοχές αυτές. Σε περίπτωση μετακίνησης για κάλυψη αναγκών, επιπρόσθετα του μισθού τους θα αμείβονται με επιπλέον 2.100 ευρώ και θα μπορούν να έχουν δωρεάν κατοικία με έξοδα του κάθε Δήμου. Επομένως, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα να ασκούν και ιδιωτικό έργο στο νησί, δημιουργείται μια ελκυστική δέσμη κινήτρων για να στελεχωθούν τα νοσοκομεία των απομακρυσμένων περιοχών».
Το τελευταίο αφορά ιδίως συγκεκριμένες ειδικότητες που δεν είναι ελκυστικές για τους νέους γιατρούς, για τις οποίες και δίνονται επιπλέον οικονομικά κίνητρα ειδικά για τις άγονες περιοχές. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται, μεταξύ άλλων, για τις ειδικότητες της αναισθησιολογίας, της εσωτερικής παθολογίας και της ακτινολογίας.
Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση
Πριν από λίγες μέρες, αναρτήθηκε προς διαβούλευση το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας με αντικείμενο την ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, που ξεκίνησε εδώ και 30 χρόνια με τον Ν.2716/1999.
Στόχος του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Υγείας για την ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης είναι η αναδιάρθρωση του συστήματος οργάνωσης και διοίκησης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας της χώρας και ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου, ώστε, με τρόπο ουσιαστικό, τα άτομα, που αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην ψυχική τους υγεία, να τοποθετούνται στο επίκεντρο του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα και τις ανάγκες τους.
Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση ολοκληρώνεται με την ανάπτυξη του Εθνικού Δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (Ε.Δ.Υ.Ψ.Υ.), στο οποίο εντάσσεται το σύνολο των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας του ΕΣΥ και το οποίο διαρθρώνεται σε Περιφερειακά Δίκτυα υπαγόμενα στις Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών υπό ενιαία υπηρεσιακή, ιατρική και νοσηλευτική Διεύθυνση.
Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων
Ταυτόχρονα δημιουργείται ο Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων (Ε.Ο.Π.Α.Ε.), στον οποίο εντάσσονται και λειτουργούν από κοινού, όλοι οι εγκεκριμένοι οργανισμοί και φορείς θεραπείας των εξαρτήσεων του δημοσίου τομέα, σε ένα ενιαίο και ολιστικό πλαίσιο οργάνωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών με απόλυτο σεβασμό των θεραπευτικών επιλογών.
Νομοθετείται επί πλέον η δημιουργία ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Θεραπευτικής Διαχείρισης των Ψυχικών Διαταραχών, το οποίο θα διευκολύνει την έγκαιρη πρόληψη και την ορθή πλοήγηση των ασθενών στις κατάλληλες υπηρεσίες.
Το νέο νομοθετικό πλαίσιο επιδιώκει τη βελτίωση και προαγωγή της ψυχικής υγείας των πολιτών και την απρόσκοπτη και ισότιμη πρόσβασή τους σε όλες τις αναγκαίες υπηρεσίες πλησίον της κατοικίας τους. Επιδιώκει την έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση των ψυχικών διαταραχών, ολοκλήρωση της αποασυλοποίησης, την καθιέρωση ενός συστήματος συνεχούς αξιολόγησης της ποιότητας, την παροχή υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στα σωφρονιστικά καταστήματα, την πρόληψη παραβατικών συμπεριφορών των ανηλίκων και την αποτελεσματική καταπολέμηση του στίγματος.