Μέσα στον Μάρτιο αναμένεται η έναρξη της λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων με στόχο «ούτε την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ ούτε φυσικά και την αποδυνάμωσή του», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι «η ιδιωτική υγεία μπορεί να λειτουργεί μόνο επικουρικά».
Κάνοντας τον παραλληλισμό με τα απογευματινά ιατρεία με αμοιβή που λειτουργούν εδώ και 22 χρόνια στα δημόσια νοσοκομεία, ο υπουργός ανέφερε ότι κατά τον ίδιο τρόπο οι ασθενείς θα μπορούν να επιλέξουν να χειρουργηθούν νωρίτερα, με κάποια αμοιβή, απ’ ό,τι αν περίμεναν στη λίστα αναμονής μιας πρωινής δημόσιας κλινικής.
Βέβαια, κάθε κλινική θα αποφασίσει η ίδια αν μπορεί να θέσει σε λειτουργία απογευματινά χειρουργεία λαμβάνοντας πάντα υπόψη την επάρκεια σε ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό.
«Η ασφαλιστική δικλείδα που έχουμε θέσει, είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης, για να μη μεταφερθούν στο απογευματινό ωράριο ασθενείς που έχουν ραντεβού σε πρωινά χειρουργεία προκειμένου να πληρώσουν, είναι οι προϋποθέσεις με τις οποίες θα λειτουργούν τα απογευματινά. Έχουμε συμβουλευτεί πολλούς γιατρούς του ΕΣΥ προκειμένου να φτιάξουμε ένα πλαίσιο λειτουργίας που θα έχει διαφάνεια και μικρότερο κόστος για τον ασθενή», τόνισε ο υπουργός.
Σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις στους μισθούς των νοσοκομειακών γιατρών, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να βελτιώσουμε τους μισθούς των γιατρών και του προσωπικού».
Τόνισε όμως πως τα έσοδα του κράτους από τον ΕΝΦΙΑ είναι 2,6 δισ. ευρώ ετησίως και πως -για να διπλασιαστεί ο μισθός των νοσοκομειακών γιατρών, όπως ζητείται- θα έπρεπε να επιβληθεί ένας ακόμη ΕΝΦΙΑ.
Πώς θα λειτουργήσουν τα απογευματινά ιατρεία
Χωρίς αυταπάτες ότι τα απογευματινά χειρουργεία θα εξαλείψουν το φαινόμενο της διαφθοράς, ο υπουργός μίλησε για τη βεβαιότητά του ότι ο θεσμός στο τέλος θα αγκαλιαστεί. Το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού θα επηρεάσει την απόφαση των κλινικών να αιτηθούν τη συμμετοχή τους. Τα όπλα όμως αυτήν τη στιγμή στα χέρια του υπουργείου είναι η ενιαία λίστα χειρουργείων και η σύνδεση της άδειας λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων με τα πρωινά, όπου σε αυτή την περίπτωση τα πρωινά χειρουργεία δεν πρέπει να είναι λιγότερα από τον προηγούμενο μέσο όρο.
Από την πλευρά του ο κ. Θεμιστοκλέους παρουσιάζοντας το πώς θα λειτουργήσουν τα απογευματινά χειρουργεία ανέφερε ότι είναι σημαντικό να αποκτηθούν εργαλεία που χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες σε άλλες χώρες.
Όπως σημείωσε, στη Σουηδία η αναμονή είναι μέχρι και 50 μέρες, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο πάνω από 12 μήνες στα «ψυχρά» περιστατικά.
«Στην Ελλάδα δεν υπάρχει λίστα. Έγινε μία προσπάθεια το 2017, αλλά δεν παρέχονται πληροφορίες ούτε στα ίδια τα νοσοκομεία. Υπήρχε μία λίστα με 120.000 άτομα, η οποία εκκαθαρίστηκε κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας. Το 38% είχε χειρουργηθεί αλλού», τόνισε.
Αυτή την ώρα περιμένουν 102.634 άτομα και συγκεκριμένα:
- από 1 έως 4 μήνες, σε αναμονή βρίσκονται 44.459 περιστατικά
- από 4 έως 12 μήνες, σε αναμονή βρίσκονται 31.954 περιστατικά
- πάνω από 12 μήνες αναμονής, αντιμετωπίζουν 26.221 περιστατικά
Δεν υπάρχει αναμονή για ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά, με τις μεγαλύτερες αναμονές να αφορούν την επέμβαση καταρράκτη.
Το πρόβλημα της αναμονής, αλλά και οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι μεγαλύτερο στη βόρεια Ελλάδα, παρ’ όλα αυτά, η πρώτη κλινική που ζήτησε να ξεκινήσει τη λειτουργία απογευματινών χειρουργείων είναι στη βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη.
Τέλος, ο υπουργός ανέφερε ότι μέσα στη βδομάδα θα υπογραφεί η προκήρυξη για 600 θέσεις γιατρών και 3 θέσεις αναισθησιολόγων για το Παίδων.