Τις τελευταίες εβδομάδες, τα butter boards - ξύλα κοπής καλυμμένα με βούτυρο, μυρωδικά, ξηρούς καρπούς, φρέσκα ή και αποξηραμένα φρούτα και άλλα υλικά - τα οποία στη συνέχεια σερβίρονται ως ορεκτικά με ψωμί ή κριτσίνια έχουν γίνει viral στο TikTok.
Οι παραλλαγές είναι άπειρες, τα… likes πέφτουν βροχή, αλλά παράλληλα αυξάνονται και οι ανησυχίες των ειδικών για τις επιπτώσεις αυτής της τάσης στην υγεία.
Οι ανησυχίες αφορούν τόσο τον τρόπο σερβιρίσματος αυτού του βουτυρένιου ορεκτικού όσο και το καθαυτό περιεχόμενό του.
Τα ξύλα κοπής μπορούν να γίνουν «φορείς» πολλών μικροβίων προκαλώντας από ήπια μέχρι πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας. E. coli, listeria και salmonella είναι μερικά από τα πιο επικίνδυνα μικρόβια που μπορεί να «κρύβονται» στις χαρακιές που προκαλούν τα μαχαίρια πάνω στο ξύλο κοπής. Το βούτυρο που απλώνεται πάνω στο ξύλο κοπής μπορεί να γίνει ο ιδανικός «μεταφορέας» αυτών των μικροοργανισμών από το ξύλο προς τον οργανισμό μας. Για να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος, για το butter board θα πρέπει να χρησιμοποιείται ένα καινούργιο ξύλο κοπής και όχι αυτό που χρησιμοποιούμε καθημερινά στην κουζίνα μας.
Το butter board φτιάχνεται προφανώς για να μοιράζεται. Μπαίνει στη μέση του τραπεζιού και μπορούν όλοι να βουτούν το ψωμί τους σε αυτό. Αν είναι μέλη της ίδιας οικογένειας και ζουν στο ίδιο σπίτι, αυτό δεν είναι πρόβλημα. Αν όμως τα άτομα που θα μοιραστούν το butter board προέρχονται από διαφορετικά νοικοκυριά, τότε τα χέρια τους μπορεί να γίνουν «οχήματα» μετάδοσης ιών, βακτηρίων και βέβαια της νόσου Covid-19 από τον ένα στον άλλο.
Όμως οι κίνδυνοι δεν σταματούν εδώ.
Το βούτυρο είναι μια συμπυκνωμένη πηγή κορεσμένου λίπους, το οποίο έχει ευθέως συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Με άλλα λόγια, συγκαταλέγεται στις πηγές των λεγόμενων «κακών λιπαρών» σε αντίθεση με το ελαιόλαδο που είναι πλούσιο σε πολυακόρεστα και θεωρείται υγιεινή επιλογή.
Έτσι, ένα butter board ακόμη και αν είναι γαρνιρισμένο με φρούτα ή ξηρούς καρπούς - σνακ που θεωρούνται ως υγιεινές επιλογές και είναι πηγές θρεπτικών συστατικών – παραμένει πλούσιο σε κακά λιπαρά, με πολλές θερμίδες αλλά χαμηλή θρεπτική αξία.
Οι ειδικοί, μάλιστα, θεωρούν αυτή την επιλογή πιο ανθυγιεινή από άλλα ορεκτικά, όπως ένα πλατώ τυριών. Τα τυριά – σε μετρημένες ποσότητες - έχουν λιγότερα κορεσμένα λίπη από το βούτυρο αν και έχουν περισσότερο αλάτι.
Με αυτά τα δεδομένα, καλό είναι το butter board να σερβίρεται… σπανίως, σε ειδικές περιστάσεις και όχι πολύ συχνά ώστε να μην εξελιχθεί σε απειλή για την καρδιά και τα αγγεία.
Ως εναλλακτικές λύσεις, οι ειδικοί προτείνουν το βούτυρο να αντικατασταθεί από χειροποίητο χούμους το οποίο είναι πηγή καλών λιπαρών, πρωτεΐνης και φυτικών ινών. Μια άλλη εναλλακτική είναι τα βούτυρα από ξηρούς καρπούς (φυστικοβούτυρο, βούτυρο από κάσιους κ.ά.) τα οποία περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.
Πηγές: Harvard T.H. Chan School of Public Health, Newsweek