Η ακμή δεν έχει μόνο συνέπειες στην εμφάνισή μας, αλλά πολλές φορές ρίχνει και την ψυχολογία ενός ατόμου, σε βαθμό που μπορεί να προκαλέσει άγχος, κατάθλιψη ή ακόμη και να επηρεάσει τις προσωπικές μας σχέσεις.
Η διατροφή, όπως όλα δείχνουν, κατέχει ένα σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος, καθώς υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν.
Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, όσοι υποφέρουν από την ακμή, ας μαγειρέψουν και βάλουν στα πιάτα τους τα ψάρια, νούμερο ένα τρόφιμο για ωμέγα-3 λιπαρά, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθούν δέρμα, εγκέφαλο, αρθρώσεις και καρδιά. Προτιμήστε σολομό, σκουμπρί, ρέγκα και σαρδέλες.
Επίσης, το λάδι καρύδας αποτελεί ένα υγιές είδος κορεσμένων λιπαρών και μην ξεχνάτε τους σούπερ σπόρους, όπως τους τσία (chia seeds), αλλά και τους ξηρούς καρπούς, ειδικά τα καρύδια.
Αλλα τρόφιμα είναι η αγκινάρα, τα κρεμμύδια και το σκόρδο, αλλά και τα προβιοτικά γιαούρτια, τα οποία αν συνδυαστούν με μούρα γίνονται σπουδαίος σύμμαχός σας.
Επιπλέον, καταναλώστε λαχανικά στα χρώματα του «ουράνιου τόξου», όπως κόκκινη πιπεριά, μελιτζάνα, κόκκινο λάχανο, καρότα, γλυκοπατάτες και σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Μην αφήσετε απέξω άλλη μία ομάδα λαχανικών, όπως μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο και κατσαρό λάχανο, καθώς περιέχουν την ουσία indole3carbinol, που μπορεί να βοηθήσει το συκώτι να δεσμεύει υπερβολικές ορμόνες και να αποβάλει τις τοξίνες.
Επίσης, το ελαιόλαδο αλλά και οι ελιές αποτελούν μια φανταστική πηγή ωμέγα-9 λιπαρών, τα οποία έχουν συνδεθεί με την προστασία του δέρματος από τον ήλιο.
Το αβοκάντο, ένα απίστευτα «ευέλικτο» τρόφιμο, είναι επίσης πλούσιο σε ωμέγα-9 λιπαρά, βιταμίνη C και βιταμίνη Α.
Και τέλος, το τζίντζερ, ένα μπαχαρικό που έχει χρησιμοποιηθεί για χιλιάδες χρόνια ως φυσικό φάρμακο για όλα τα είδη των ασθενειών. Η πιπερόριζα είναι ένα αντιοξειδωτικό με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που θα βοηθήσουν το δέρμα.
Ακόμη, σύμφωνα με τους ειδικούς, πείτε «αντίο» σε εξευγενισμένους υδατάνθρακες, ζαχαρούχα τρόφιμα, γλουτένη, χάμπουργκερ, πατατάκια, μπισκότα, χυμούς φρούτων από συμπυκνωμένο χυμούς, κρέας και λαχανικά στη σχάρα, γαλακτοκομικά, αλκοόλ. Κατανάλωση κόκκινου κρέατος μόνο με μέτρο (μία με δύο φορές το πολύ την εβδομάδα).
Πληροφορίες: Cosmopolitan.co.uk