Της Γιάννας Σουλάκη
Επιθυμείτε να φάτε μια ζεστή κοτόσουπα όταν έχετε ίωση; Υπάρχουν ιατρικοί λόγοι γι'' αυτό και να το κάνετε οπωσδήποτε, λένε οι επιστήμονες. Μελέτες έδειξαν ότι η μεταβολή των διατροφικών μας συνηθειών όταν αρρωσταίνουμε με συνάχι, βήχα ή πυρετό, μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για την ανάρρωσή μας και την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού μας, σε διαφορετικούς τύπους λοίμωξης.
Ο καθηγητής Ruslan Medzhitov από το Πανεπιστήμιο του Yale και η ομάδα του, διαπίστωσαν σε πειράματα, ότι η γλυκόζη που χορήγησαν σε πειραματόζωα τα οποία είχαν τον ιό της γρίπης, τους έσωσε τη ζωή, αλλά σκότωσε αυτά που είχαν μολυνθεί από βακτήρια. Το αποτέλεσμα αυτού του πειράματος, όσο περίεργο κι αν ήταν για τους ερευνητές, έδειξε την σημασία που έχει η διατροφή στην καταπολέμηση διαφορετικών ιών και μικροβίων.
Η λοίμωξη είναι ουσιαστικά, η ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού, όταν αντιληφθεί ότι υπάρχει “εισβολέας”. Η λοίμωξη είναι αυτή που προκαλεί τα περισσότερα συμπτώματα της νόσου, τα οποία μπορούν να βλάψουν ή ακόμα και να σκοτώσουν τον οργανισμό που φέρει το μικρόβιο. Οι ερευνητές πιστεύουν πλέον ολοένα και περισσότερο, ότι η επιβίωση από μία λοίμωξη είναι τελικά, η ισορροπημένη ανοσολογική απόκριση του οργανισμού, όταν προσπαθεί να σκοτώσει τους ξένους εισβολείς.
“Να τρως στο κρυολόγημα και να λιμοκτονείς στον πυρετό”
Το ανοσοποιητικό σύστημα στα πειραματόζωα, λοιπόν, φάνηκε ότι ανταποκρίθηκε ανάλογα με τις τακτικές σίτισης τους από τους επιστήμονες. Τα επιστημονικά ευρήματα εξηγούν πλήρως το παλαιό ρητό : “Να τρως στο κρυολόγημα και να λιμοκτονείς στον πυρετό”. Το κοινό κρυολόγημα προκαλείται συνήθως από ιούς, ενώ ο πυρετός είναι πιο πιθανόν να προκληθεί από μικρόβια.
Όταν, λοιπόν, εκδηλώνεται φλεγμονή λόγω λοίμωξης, η πείνα καταστέλλεται ώστε να γίνει εξοικονόμηση ενέργειας. Δαπανώντας λιγότερη ενέργεια στην πέψη, ο οργανισμός μπορεί να αφοσιωθεί στην εξόντωση του παθογόνου εισβολέα.
Η απώλεια της όρεξης, λοιπόν, μην σας ανησυχεί, καθώς, αποτελεί φυσικό επακόλουθο σε περίπτωση κρυολογήματος και δεν πειράζει να τρώει ο ασθενής παρά μόνο όταν πεινάσει. Επίσης, δεν πρέπει να πιέζουμε τα μικρά παιδιά να τρώνε εάν δεν έχουν όρεξη.
Όταν μάλιστα τα συμπτώματα της ίωσης περιλαμβάνουν ναυτία, τάση προς έμετο ή διάρροια, δεν πρέπει να πιέζουμε το σώμα μας, όταν έχει δυσκολία να δεχτεί την τροφή. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε επαρκείς «αποθήκες» ενέργειας στο σώμα μας ώστε να συντηρηθούμε για ένα μικρό διάστημα χωρίς σημαντική πρόσληψη τροφής.
Όταν σας έρθει η όρεξη, όμως, για φαγητό, πρέπει να καταναλώσετε συγκεκριμένα τρόφιμα και φαγητά για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να αναρρώσει πιο γρήγορα.
Δείτε ποιες είναι οι βασικότερες τροφές που μας βοηθούν στις ιώσεις και το κρυολόγημα και για ποιους λόγους:
Κοτόσουπα
Επιστήμονες εξέτασαν διάφορες παραλλαγές της κοτόσουπας (με λαχανικά, με ρύζι κτλ) και διαπίστωσαν ότι η κατανάλωσή της “μπλόκαρε” την μετανάστευση των λευκών κυττάρων, τα οποία συσσωρεύονται στους βρογχικούς σωλήνες, κάτι που αποτελεί το πρώτο σύμπτωμα του κρυολογήματος.
Πώς η κοτόσουπα “πετυχαίνει” αυτό το αποτέλεσμα; Το αμινοξύ κυστεϊνη, που απελευθερώνεται από το κοτόπουλο κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, λένε οι ειδικοί, μοιάζει χημικά με την ακετυλοκυστεΐνη, μια χημική ουσία που περιέχεται στα φάρμακα κατά της βρογχίτιδας.
Οπότε η κατανάλωση της κοτόσουπας μπορεί να λειτουργήσει κυριολεκτικά ως φυσικό “φάρμακο”. Επίσης, άλλες τροφές που μπορεί να περιέχονται σ''αυτήν, όπως το λεμόνι, μπορεί να αυξήσουν ακόμα περισσότερο την προστασία μας.
Λεμόνι και Γκρέιπφρουτ
Το γκρέιπφρουτ περιέχει σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες βιταμίνη C από άλλα φρούτα. Η βιταμίνη C είναι πολύ ωφέλιμη στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος, αφού τονώνει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή, τα οποία είναι φυσικές χημικές ενώσεις που διεγείρουν επιπλέον το ανοσοποιητικό μας. Κι επειδή το γκρέιπφρουτ είναι δύσκολο στην κατανάλωση για κάποιους, μπορείτε να καταναλώσετε πορτοκάλια και μανταρίνια. Προσπαθήστε να προσθέτετε όπου μπορείτε λεμόνι, καθώς περιέχει πολύ βιταμίνη C, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συστατικά και προσφέρει άμυνα απέναντι στους ιούς, αντισηψία απέναντι στα μικρόβια και έχει αντιφλεγμονώδη δράση.
Τσάι με μέλι
Ολα τα είδη τσαγιού (προτιμότερο το φυσικό και όχι το συσκευασμένο του εμπορίου) είναι πλούσια σε πολυφαινόλες και φλαβονοειδή, τα οποία είναι ισχυρότατα αντιοξειδωτικά και περιέχουν ουσίες που “αναζητούν” και “σκοτώνουν” τις ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν τον οργανισμό μας. Το μέλι από την άλλη, είναι γνωστό ότι έχει αντιβακτηριδιακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες, χωρίς να έχει γίνει απόλυτα κατανοητή στους επιστήμονες, η δράση του. Μπορείτε να προσθέσετε και λεμόνι, για τους λόγους που αναλύσαμε πιο πάνω.
Ρύζι λαπά
Το φτωχό σε φυτικές ίνες ρύζι μαγειρεμένο σε πολύ νερό και με την προσθήκη μπόλικου λεμονιού είναι το υπ'' αριθμόν 1 “φάρμακο” κατά του κρυολογήματος. Ενυδατώνει σημαντικά τον οργανισμό, ενώ βοηθά ιδιαίτερα τις εντερικές διαταραχές και διαταραχές του στομάχου, καταστάσεις που εξαντλούν τον ασθενή. Παράλληλα περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που είναι επίσης απαραίτητες για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος.