Προτεραιότητα στην εξασφάλιση της υγείας των πλημμυροπαθών δίνει η κυβέρνηση χωρίς να αφήνει κανέναν πίσω.
Διανύοντας μία περίοδο όπου οι αντοχές των πολιτών της Θεσσαλίας δοκιμάζονται, οι απαντήσεις έρχονται για να τους καθοδηγήσουν και να τους εξηγήσουν τι ακριβώς συμβαίνει με σοβαρότητα και αξιοπιστία.
Μιλώντας στο Liberal η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, είπε ότι «δεν μιλάμε για υγειονομική βόμβα, δεν φτιάχνουμε τίτλους απλά για να είναι ''πιασάρικοι''».
Όπως είναι τα πράγματα μέχρι τώρα δεν ''δείχνουν'' υγειονομική βόμβα που να έχει ''σκάσει'' σε περιοχές της Θεσσαλίας. Ακόμα και τα 46 περιστατικά γαστρεντερίτιδας και τα 26 περιστατικά λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού που καταγράφηκαν, είναι αναμενόμενα για την εποχή αλλά την κατάσταση που επικρατεί στις περιοχές αυτές».
Όπως είπε η κα. Αγαπηδάκη: Δεν υπάρχουν μαγικά για να καλύψουν όλες τις ανάγκες.
Υπάρχουν όμως αυτά που μπορούν να γίνουν από τους πολίτες των πληγεισών περιοχών. Όπως, ότι πρέπει όλοι να είναι προσεκτικοί με τα λασπόνερα και ν' αποφεύγεται η απροστάτευτη επαφή με τα νερά της πλημμύρας.
Πολύ σημαντικό επίσης είναι ότι, η λειτουργία των υγειονομικών μονάδων της Θεσσαλίας δεν έχει επηρεαστεί, εκτός από αυτή του Παλαμά. Εκεί όμως έχει εγκατασταθεί η σύγχρονη κινητή μονάδα του Υπουργείου Υγείας στο Κλειστό Γυμναστήριο του Παλαμά όπου και έχουν βρει καταφύγιο οι άστεγοι πολίτες της πληγείσας περιοχής.
Η δεύτερη σύγχρονη κινητή μονάδα μετακινείται όπου υπάρχει ανάγκη.
Κι αυτό γιατί μέρα με την ημέρα οι ανάγκες διαφοροποιούνται στις συγκεκριμένες περιοχές. Όσο στραγγίζουν τα νερά, τόσο αλλάζουν τα δεδομένα των περιοχών.
«Όπου έχει καταστραφεί ιατρείο, θα επισκευαστεί με κονδύλια από το ταμείο Ανάκαμψης» δήλωσε η κα. Αγαπηδάκη.
Και τώρα, υποστηρίζει με δήλωσή της, δεν είναι ώρα ούτε για εφησυχασμό ούτε για πανικό. «Είναι ώρα να ακούσουμε τις οδηγίες», είπε.
Καθώς λοιπόν, τα στοιχεία είναι τα αναμενόμενα για την εποχή και τις συνθήκες, η επιδημιολογική επιτήρηση συνεχίζεται. Είναι βασικό αν η γαστρεντερίτιδα που παρουσιάζεται είναι τροφογενής ή ιογενής. Αν είναι ιογενής υπάρχει ο φόβος της λεπτοσπείρωσης. Η λεπτοσπείρωση, είναι γνωστή ως πυρετός των αγρών, νόσος των ποντικών και πυρετός των βάλτων, και αποτελεί μία λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο σπειροειδούς μορφής Spirochaetae το οποίο ονομάζεται λεπτόσπειρα. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι μη ορατά ή ήπιας μορφής και μοιάζουν με το κοινό κρυολόγημα.
Γι΄ αυτό το λόγο λαμβάνονται καθημερινά δείγματα από τις υπηρεσίες υγείας της Θεσσαλίας. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, το κέντρο των Τρικάλων και της Λάρισας είναι εντάξει. Το κέντρο του Βόλου δεν είναι ακόμα επιδημιολογικά ξεκάθαρο αλλά διενεργούνται έλεγχοι 3 φορές την εβδομάδα. Δεν λαμβάνεται απλά ένα δείγμα, υφίσταται μία διαδικασία που δεν έχει σχέση μόνο με τη χλωρίωση.
Όλο το χρόνο διενεργούνται τέτοιοι έλεγχοι σε όλη την επικράτεια, απλά τώρα γίνονται με μεγαλύτερη ένταση σ' αυτές τις περιοχές.
Επίσης, έχουν προχωρήσει οι προμήθειες και προγραμματίζονται οι αντικουνουπικοί ψεκασμοί. Ακόμα, μέσω της Πολιτικής Προστασίας προμηθεύονται οι πολίτες ειδικό εξοπλισμό για να μπορούν να διασχίζουν τις περιοχές που υπάρχουν ακόμα λιμνάζοντα νερά.
Όσο στραγγίζονται τα νερά τόσο οι συνθήκες και οι ανάγκες μπορούν ν΄ αλλάξουν. Το θέμα είναι οι αρχές να βρίσκονται παρούσες και σ΄ εγρήγορση για να αντιληφθούν τι συμβαίνει και να πράξουν ανάλογα.
Περάσαμε την περίοδο της πανδημίας της λοίμωξης Covid-19. Τώρα, μπροστά στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής οφείλει η Κυβέρνηση να φανεί για άλλη μια φορά αντάξια των περιστάσεων μακριά από οποιονδήποτε και από οπουδήποτε προερχόμενο πανικό και υποκινούμενο φόβο.