Της Γιάννας Σουλάκη
Η καθιστική ζωή για πολλές ώρες και καθημερινά συνδέεται με καρδιαγγειακές παθήσεις, αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε άλλη αιτία, προειδοποιούν οι επιστήμονες.
Μια νέα επιστημονική προειδοποίηση από ερευνητές του American Heart Association (Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας), συνοψίζοντας τα υπάρχοντα αποδεικτικά επιστημονικά στοιχεία, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι: η καθιστική ζωή μπορεί να είναι περισσότερο προβληματική κατάσταση για την υγεία μας απ''ότι φανταζόμασταν μέχρι σήμερα. Οι επιστήμονες είναι πλέον κατηγορηματικοί: "Να κάθεστε λιγότερο και να κινείστε όσο το δυνατόν περισσότερο"
Οι μελέτες δείχνουν ότι όσο λιγότερο χρόνο ξοδεύει κάποιος στην καρέκλα, τόσο απολαμβάνει καλύτερη ψυχολογική ευεξία και καλύτερη ποιότητα ζωής που σχετίζεται με τα θέματα της υγείας του.
Αντίθετα, όσο περισσότερο χρόνο περνά στην καρέκλα του γραφείου του ή στον καναπέ του σπιτιού του, τόσο απειλείται από καταθλιπτικά και παθολογικά συμπτώματα. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι η καθιστική ζωή έχει αρνητικό αντίκτυπο στην καρδιακή δραστηριότητα, ανεξάρτητα από το εάν κάποιος κάνει και κάποιου είδους σωματική άσκηση, λένε οι ερευνητές.
Παρόλα αυτά, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί ο ακριβής χρόνος που κάποιος είναι ασφαλής ενόσω κάθεται, είπαν οι ερευνητές.
Η τελευταία συμβουλή προήλθε από την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας, όταν κάποιοι άλλοι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Exeter και του University College του Λονδίνου κατέληξαν στο συμπέρασμα μετά από δική τους μελέτη, ότι ο χρόνος που κάθεται κανείς βλέποντας τηλεόραση, περνώντας χρόνο μπροστά στις οθόνες ή από άλλες καθιστικές δραστηριότητες δεν συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας.
"Η καθιστική ζωή να θεωρείται πρόβλημα υγείας", προτείνει αμερικανός ερευνητής
Καθηγητής αναισθησιολογίας της Mayo Clinic στο Ρότσεστερ της Μινεσότα είχε υποστηρίξει στην “Επιθεώρηση Φυσιολογίας” ότι είναι απόλυτα τεκμηριωμένο ότι ο καθιστικός τρόπος ζωής βλάπτει την υγεία, είτε είναι κάποιος υπέρβαρος, είτε όχι.
Είχε εισηγηθεί μάλιστα σε επιστημονικό άρθρο του, η καθιστική ζωή να μην θεωρείται πλέον ως αιτία νοσημάτων, αλλά να αρχίσει να αντιμετωπίζεται αυτή καθαυτή ως ιατρικό πρόβλημα, ώστε να βρεθούν θεραπείες γι''αυτήν.
Η παρατεταμένη έλλειψη άσκησης, σύμφωνα με τον Dr. Michael J. Joyner που βιώνει ο σύγχρονος άνθρωπος που εργάζεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας του σε ένα γραφείο, προκαλεί αλλαγές σε όλο το σώμα : ο όγκος του αίματος μειώνεται, η αντοχή περιορίζεται, τα οστά και οι μύες εξασθενούν και η καρδιά καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια σε κάθε μας κίνηση. Ζαλάδα και εγκατάλειψη της σωματικής προσπάθειας είναι το αποτέλεσμα κάθε πιθανής σωματικής δραστηριότητας.
“Εάν θεωρούσαμε την καθιστική ζωή ασθένεια, θα μπορούσαμε να βρούμε τρόπους, όπως βρίσκουμε και για τους εθισμούς, να προτείνουμε στους ανθρώπους θεραπείες και μάλιστα μακροχρόνιες, οι οποίες να φέρουν στο επίκεντρο την συμπεριφορική αλλαγή στην φυσική δραστηριότητα”, υποστηρίζει ο Dr. Joyner.
Κάποιες μόνο από τις πολύ σοβαρές ασθένειες που προκύπτουν - σύμφωνα με τον ίδιο ερευνητή - από την καθιστική ζωή είναι: το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, το σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας, η υπέρταση, η αρθρίτιδα και ο διαβήτης τύπου β''.