Είναι η ευλογιά των πιθήκων ο νέος κορονοϊός;
Shutterstock
Shutterstock

Είναι η ευλογιά των πιθήκων ο νέος κορονοϊός;

Στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε παγκόσμια υγειονομική έκτακτη ανάγκη για την ευλογιά των πιθήκων (mpox), προκαλώντας μούδιασμα. Ο κόσμος εκείνη τη στιγμή ήταν σαν να σταμάτησε να κινείται και να αναρωτήθηκε: Θα γίνει η mpox ο νέος κορονοϊός; Θα κληθούμε σύντομα να αντιμετωπίσουμε μια νέα πανδημία;

Ο κορυφαίος οργανισμός υγείας της ηπείρου κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις λοιμώξεις, καθώς φέτος μόνο έχουν καταγραφεί περισσότερα από 17.000 κρούσματα και 517 θάνατοι.

Η mpox ή ευλογιά των πιθήκων είναι μια ιογενής ασθένεια που μεταδίδεται από τα ζώα στους ανθρώπους. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή. 

Αν και εκτενές ρεπορτάζ του Associated Press χαρακτηρίζει την πιθανότητα να έρθουμε αντιμέτωποι με μια νέα πανδημία ως κάτι εξαιρετικά απίθανο, την ίδια στιγμή, όμως, η Σουηδία ανακοίνωνε ότι εντόπισε το πρώτο κρούσμα της πιο μεταδοτικής παραλλαγής της mpox, η οποία είχε προηγουμένως καταγραφεί μόνο στην Αφρική, σε έναν ταξιδιώτη, ενώ άλλες ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές προειδοποιούν ότι είναι πιθανό να εμφανιστούν περισσότερα εισαγόμενα κρούσματα, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

Οι πανδημίες, όπως η πρόσφατη της γρίπης των χοίρων και του Covid, συνήθως προκαλούνται από ιούς που μεταδίδονται μέσω του αέρα και εξαπλώνονται γρήγορα, συχνά από άτομα που δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Στην προκειμένη περίπτωση, η mpox μεταδίδεται κυρίως μέσω στενής δερματικής επαφής με μολυσμένα άτομα. Συνήθως προκαλεί εμφανείς δερματικές αλλοιώσεις, οι οποίες μπορούν να αποτρέψουν τους ανθρώπους από το να έρθουν σε στενή επαφή με άλλους.

Τι λένε τα επίσημα χείλη

Την Τρίτη 20 Αυγούστου, αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ήρθε να κατευνάσει τις ανησυχίες, υπογραμμίζοντας ότι η ευλογιά των πιθήκων (Mpox), ανεξαρτήτως αν πρόκειται για το νέο ή το παλιό στέλεχος της ασθένειας, δεν είναι ο νέος κορονοϊός.

Και αυτό διότι πλέον οι Αρχές γνωρίζουν πώς να περιορίσουν την εξάπλωσή της. «Μπορούμε και πρέπει να αντιμετωπίσουμε την Μpox από κοινού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Οπότε, θα επιλέξουμε να θέσουμε σε εφαρμογή τα συστήματα για τον έλεγχο και την εξάλειψη της mpox παγκοσμίως ή θα εισέλθουμε σε έναν ακόμη κύκλο πανικού και αμέλειας; Ο τρόπος που θα απαντήσουμε τώρα και τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσει κρίσιμο τεστ για την Ευρώπη και τον κόσμο», τόνισε.

Η Μpox είναι μια μολυσματική ασθένεια που προκαλεί δερματικές βλάβες με πύον και συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης. Συνήθως είναι ήπια, αλλά μπορεί να προκαλέσει και τον θάνατο ασθενών.

Το στέλεχος clade 1b της mpox έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία διότι φαίνεται να εξαπλώνεται πιο εύκολα μέσω της απλής επαφής. Κρούσμα του στελέχους αυτού επιβεβαιώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Σουηδία και συνδέεται με επιδημία της νόσου στην Αφρική.

Ο αξιωματούχος του Οργανισμού σχολίασε ότι η εστίαση στο νέο στέλεχος clade 1 δίνει στην Ευρώπη την ευκαιρία να επικεντρωθεί εκ νέου στο στέλεχος clade 2 που προκαλεί πιο ήπια νόσηση, προκειμένου να προσφέρει καλύτερες συμβουλές δημόσιας υγείας και εποπτείας.

«Περίπου 100 νέα κρούσματα του στελέχους clade 2 καταγράφονται κάθε μήνα στην περιοχή της Ευρώπης», επισήμανε καταληκτικά ο Κλούγκε. 

Διαβάστε Περισσότερα

Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Λέμφωμα

#LightItGreen: Στα «πράσινα» τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας, στο «φως» η Ομόνοια