Είναι πάντα καλό ένα ποτήρι κόκκινο κρασί για την υγεία της καρδιάς;
Shutterstock
Shutterstock

Είναι πάντα καλό ένα ποτήρι κόκκινο κρασί για την υγεία της καρδιάς;

Υπάρχουν πλήθος άρθρων σχετικά με το πώς ένα ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς ή μελέτες που δείχνουν πόσο η ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, γενικά, συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι πιο περίπλοκη, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Μια ομάδα ερευνητών, μελέτησε την επίδραση που έχει η κατανάλωση αλκοόλ στους μεταβολίτες – τα μικρά μόρια που παράγονται μέσω μεταβολικών διεργασιών– και τι σημαίνει ο επιπολασμός ορισμένων μεταβολιτών για τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. 

Διαπίστωσαν ότι τα μεταβολικά ίχνη που αφήνει πίσω το ποτό συνδέονται, σε πολλές περιπτώσεις, με υψηλότερους καρδιαγγειακούς κινδύνους. Ωστόσο, για να προστεθεί στην ήδη συγκεχυμένη εικόνα, οι ερευνητές της μελέτης διαπίστωσαν ότι ορισμένοι μεταβολίτες που εντόπισαν στο σώμα από τη χρήση αλκοόλ συνδέονταν με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις επηρεάζουν τις δομές ή τη λειτουργία της καρδιάς και περιλαμβάνουν μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς, καρδιακή ανεπάρκεια, στένωση των αρτηριών και καρδιακή προσβολή.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο BMC Medicine. Η ομάδα των ερευνητών, με επικεφαλής τους εμπειρογνώμονες βιοστατιστικής από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, χρησιμοποίησε δεδομένα από 2.428 άτομα (όλα 18 ετών και άνω) που υποβλήθηκαν σε πολλαπλές αυτοπροσώπως εξετάσεις υγείας κατά τη διάρκεια 20 ετών.

«Οι μελέτες σχετικά με το ποτό και τους κινδύνους για την υγεία είναι ιδιαίτερα δύσκολο να πραγαμτοποιηθούν διεξοδικά», είπε ο Dr. Chunyu Liu, PhD, ένας από τους κύριους συγγραφείς της μελέτης και καθηγητής βιοστατιστικής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας BU. Ο λόγος είναι επειδή δεν υπάρχουν πολλές τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές σε αυτόν τον τομέα, το χρυσό πρότυπο για την έρευνα. 

Αντίθετα, οι συνήθειες κατανάλωσης οινοπνεύματος πρέπει είτε να τηρούνται είτε να αναφέρονται από τα άτομα που μελετώνται, τα οποία θα μπορούσαν να παρουσιάσουν μια πιο συντηρητική εικόνα της χρήσης αλκοόλ στους γιατρούς τους. Και με τις καρδιαγγειακές παθήσεις, υπάρχουν ακόμη πιο ανοιχτά ερωτήματα.

«Η οικονομική σας κατάσταση, εάν τρώτε φαγητό ενώ πίνετε αλκοόλ, το είδος του αλκοόλ που πίνετε και πόσο - όλα αυτά έχουν πολύ μεικτές επιπτώσεις σε διαφορετικά μόρια και βιολογικές διεργασίες», είπε ο Dr. Liu.

Ανέφερε, επίσης, ότι παρά τα μικτά μηνύματα της μελέτης σχετικά με τη χρήση αλκοόλ και τις καρδιαγγειακές παθήσεις, το εύρος της βιβλιογραφίας στέλνει ένα σαφές μήνυμα: «Εάν δεν πίνετε, μην ξεκινήσετε τώρα. Και αν πίνετε, κρατήστε το σε μέτρια επίπεδα».

Ο Dr. Deepak Bhatt, MD, MPH, κορυφαίος ειδικός στην καρδιαγγειακή υγεία από το νοσοκομείο Mount Sinai στη Νέα Υόρκη, έχει το ίδιο μήνυμα για τους ασθενείς. Ελπίζει επίσης ότι οι άνθρωποι δεν παραπλανούνται από πιασάρικους τίτλους που ακούγονται πολλά υποσχόμενοι για τους λάτρεις του αλκοόλ που είναι προσεκτικοί με την υγεία τους.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το αλκοόλ είναι κακό για την υγεία γενικά», είπε ο Dr. Bhatt. «Το πραγματικό ερώτημα είναι αν υπάρχει ή όχι ένα «γλυκό σημείο», ας πούμε, όπου ένα ποτήρι κρασί την ημέρα είναι προστατευτικό για καρδιακές παθήσεις, κάτι που συνήθως πιστεύουν τα μέσα ενημέρωσης, οι ασθενείς, ακόμη και οι γιατροί – αλλά τα στοιχεία για αυτό είναι εξαιρετικά αδύναμα».