Ειρ. Αγαπηδάκη: Εστιάζουμε στην πρόληψη, έως το τέλος του μήνα το πρόγραμμα για καρδιαγγειακά νοσήματα
Eurokinissi
Eurokinissi

Ειρ. Αγαπηδάκη: Εστιάζουμε στην πρόληψη, έως το τέλος του μήνα το πρόγραμμα για καρδιαγγειακά νοσήματα

Στις ενέργειες αναβάθμισης του ΕΣΥ, αλλά και τη διενέργεια δωρεάν προληπτικών ελέγχων για τους πολίτες, αναφέρθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη μιλώντας στο ΕΡΤΝews , έπειτα από μεγάλη περιοδεία της σε Κέντρα Υγείας, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι κάτι το οποίο δεν το έχουμε συνηθίσει στη χώρα, Το κομμάτι της πρόληψης και περισσότερο εστιάζουμε στα νοσοκομεία όλα αυτά τα χρόνια. Πάμε λοιπόν να το αλλάξουμε αυτό. Πώς; Σε τρεις άξονες. Ανακαινίζουμε πάνω από 150 Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα. Τα περισσότερα Κέντρα Υγείας, τα οποία επισκέφθηκα και αυτές τις μέρες, αλλά έχω επισκεφθεί και στο παρελθόν, έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους τη δεκαετία του ’80 και έκτοτε δεν έχει γίνει ποτέ εκτεταμένη ανακαίνιση. Κάνουμε λοιπόν τη μεγαλύτερη ανακαίνιση στο ΕΣΥ και στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας από τότε που ξεκίνησε.

 Δεύτερον, ενισχύουμε σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, 45 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. διατίθενται μόνο για τα Κέντρα Υγείας για τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Τρίτον ενισχύουμε σε ανθρώπινο δυναμικό 2.000 προσλήψεις για την Πρωτοβάθμια και όχι μόνο.

Έχουμε και την ίδρυση των επτά Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας και την ενίσχυση με τον προσωπικό γιατρό και την τηλεϊατρική. Τέλος του 2025 θα έχουμε τη δυνατότητα να περιθάλπουμε κατ’ οίκον 3.500 σημεία σε όλη τη χώρα.

Άρα καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για ένα καινούριο τελείως μοντέλο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, χώρια βέβαια και τις προληπτικές εξετάσεις».

Τα Κέντρα Υγείας

Συνέχισε λέγοντας πως: «Μετά από δέκα χρόνια κρίσης, όπου είχαμε τους περιορισμούς τους μνημονιακούς και δεν είχαμε τη δυνατότητα των προσλήψεων, πράγματι δημιουργήθηκαν πάρα πολλά κενά.

Ήρθε και ο Covid και αυτά έγιναν πολύ χειρότερα. Είμαστε λοιπόν τώρα σε μια κατάσταση στην οποία προσπαθούμε να κάνουμε ταυτόχρονα δύο πράγματα.

Το ένα είναι να ενισχύσουμε μεσοπρόθεσμα το σύστημα υγείας και στα νοσοκομεία. Είδατε ότι ήδη έχουν προχωρήσει πολλές προσλήψεις. Το υπουργείο Υγείας έχει πάρει τη μερίδα του λέοντος στις προσλήψεις από όλα τα υπουργεία, ακριβώς γιατί πρέπει να ενισχυθεί το ΕΣΥ.

Είναι προτεραιότητα του πρωθυπουργού, το έχει πει πολλές φορές. Και επιπλέον να ενισχύσουμε και την πρωτοβάθμια.

Και να σας πω και κάτι; Δεν είναι σωστός όρος να ενισχύσουμε. Πάμε να της δώσουμε τη θέση και το ρόλο που της αξίζει.
Γιατί αυτό που κάνουμε δεν έχει γίνει ποτέ στη χώρα. Δεν είχαμε ποτέ οργανωμένο σύστημα πρόληψης. Δεν είχαμε ποτέ ενίσχυση, όχι μόνο στις υποδομές και στους ανθρώπους. Έχουμε πρόγραμμα από το Ταμείο ανάκαμψης εκπαίδευσης 10.000 ανθρώπων στην πρωτοβάθμια για να μπορούμε να παρέχουμε τις ίδιες υπηρεσίες από τον Έβρο ως την Κρήτη.

Υπάρχουν πολλά κέντρα υγείας στη χώρα και ειδικά στην Αττική που έχει και το μεγαλύτερο βάρος των εφημεριών αν θέλετε, στα οποία προτιμάει να πάει ο κόσμος. Για παράδειγμα, στο Κέντρο Υγείας Κερατσινίου όταν εφημερεύουν κάποια νοσοκομεία όπως της Νίκαιας ή το Θριάσιο, επειδή οι άνθρωποι ξέρουν ότι θα έχει πολύωρη αναμονή και το Κέντρο Υγείας Κερατσινίου είναι ένα κέντρο υγείας αστικού τύπου που έχει τα πάντα. Προτιμούν να πάνε στο Κέντρο Υγείας να εξυπηρετηθούν παρά στο νοσοκομείο.

Όμως ο ρόλος της πρωτοβάθμιας δεν είναι να αποφύγουμε το νοσοκομείο. Είναι να αποφύγουμε τη νόσο. Γι αυτό επιμένω πάρα πολύ στα θέματα της πρόληψης. Δεν είναι μόνο τα Κέντρα Υγείας, είναι και το οργανωμένο σύστημα πρόληψης στο οποίο φέρνουμε για πρώτη φορά».


Η πρόληψη και τα SMS

Ως προς το θέμα των προληπτικών εξετάσεων, η κ. Αγαπηδάκη τόνισε: «Το μεγάλο εθνικό στοίχημα είναι να κερδίσουμε την υγεία μας. Χάνουμε δέκα χρόνια από τη ζωή μας γιατί δεν είχαμε μέχρι τώρα οργανωμένο σύστημα πρόληψης και οι πολίτες δεν έκαναν προληπτικές εξετάσεις. Ο κόσμος ανταποκρίνεται και μάλιστα χαίρομαι γιατί βλέπω και στα Κέντρα Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα ότι έχει οργανωθεί πλέον η διαδικασία ενημέρωσης των πολιτών και καθοδήγησης τους. Έχουμε καταρχήν να πούμε ένα μεγάλο πρόγραμμα το οποίο καλύπτει πάνω από 10 εκατομμύρια πολίτες σε επίπεδο εξετάσεων.

Το λέω αυτό γιατί έχουμε τις περίπου 3.000.000 γυναίκες για το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά – Πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Έχουν γίνει 450.000 μαστογραφίες και έχουν εντοπιστεί έγκαιρα με ευρήματα πάνω από 27.000 γυναίκες.
Δεύτερον, έχουμε αποστείλει όλα τα ηλεκτρονικά παραπεμπτικά για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
2.600.000 ηλεκτρονικά παραπεμπτικά έχουν εκδοθεί

Μπορούν οι γυναίκες να μπουν στο σάιτ www.testpap.gov.gr να δουν τα βήματα εύκολα, γρήγορα και δωρεάν, είτε είναι ασφαλισμένες, είτε ανασφάλιστες, να κάνουν τις εξετάσεις τους.

Πρόγραμμα Πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, αντίστοιχα, μιλάμε για τους πολίτες ηλικίας 50 70 ετών.
Έχουν ήδη αποσταλεί 1,5 εκατομμύριο SMS

Πάμε λοιπόν να δώσουμε καταρχήν με τη βοήθεια του φαρμακοποιού, έχουμε πάνω από 6.500 φαρμακεία συνεργαζόμενα σε όλη τη χώρα. Οι φαρμακοποιοί δίνουν και οδηγίες στους πολίτες. Είχαμε πολύ θετική ανταπόκριση και κάθε μέρα προστίθενται νέα φαρμακεία.

Για το παχύ έντερο το σάιτ μας είναι https://colon.gov.gr Μπαίνουν οι πολίτες εκεί, Βλέπουν τα συνεργαζόμενα φαρμακεία στην περιοχή τους. Κάνουμε το test, Επιστρέφουμε στο φαρμακείο. Εφόσον το τεστ είναι θετικό, καταχωρίζεται το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα, εκδίδεται αυτόματα το ηλεκτρονικό παραπεμπτικό και ο πολίτης επισκέπτεται γαστρεντερολόγο συνεργαζόμενο με το πρόγραμμα.

Έχουμε πάρα πολλές δημόσιες και ιδιωτικές δομές και κάνει το ραντεβού με τον γαστρεντερολόγο προκειμένου να διαπιστωθεί αν χρειάζεται να γίνει ή όχι κολονοσκόπηση.

Αυτό λοιπόν οδηγεί στο τρίτο βήμα τη διενέργεια της κολονοσκόπηση σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού και αν υπάρχουν πολύποδες αφαιρούνται και γίνεται και βιοψία. Όλες αυτές οι εξετάσεις, ξαναλέω, είναι δωρεάν για ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση».

Καρδιαγγειακά νοσήματα

Τέλος του μήνα ξεκινάει το μεγάλο πρόγραμμα πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Θέλω να τονίσω κάτι γιατί είναι από τις μια   από τις συχνότερες αιτίες θανάτου στη χώρα μας. Ξέρετε, πολλές φορές η πρώτη εκδήλωση της στεφανιαίας νόσου είναι η ανακοπή. Έχει λοιπόν σημασία το ότι πάμε σε 5,5 εκατομμύρια πολίτες να δώσουμε δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τα καρδιαγγειακά. Δωρεάν εξέταση από γιατρό.


Και τι έχουμε κάνει εδώ; Κάτι το οποίο δε συμβαίνει σε άλλες χώρες. Ο πολίτης ο οποίος θα διαγνωστεί με ευρήματα και χρειάζεται περαιτέρω αντιμετώπιση, έχουμε δέκα πανεπιστημιακές κλινικές καρδιολογίας σε όλη τη χώρα, 10 κέντρα αναφοράς όπου θα πηγαίνουν οι πολίτες για να αντιμετωπιστούν ολιστικά».

Τέλος, απαντώντας στο αν υπάρχει κίνδυνος να μην αντέξει το ηλεκτρονικό σύστημα λόγω της μαζικής εισόδου πολιτών είπε: «Έχουμε ένα σχεδιασμό διαφορετικό από αυτό που έχουμε συνηθίσει στο ΕΣΥ. Βλέπετε ότι είναι τα πάντα αυτοματοποιημένα. Έχουμε μια συνέργεια με τον ιδιωτικό τομέα ούτως ώστε να αυξήσουμε τα σημεία πρόσβασης των πολιτών σε όλη τη χώρα χωρίς ταλαιπωρία».


Σημεία διαγνωστικών ελέγχων

Παράλληλα για τα σημεία που γίνονται οι εξετάσεις, δήλωσε πως: «Σε δημόσια και ιδιωτικά, διαγνωστικά κέντρα σε όλη τη χώρα που έχουν συμβληθεί με το πρόγραμμα. Για παράδειγμα, για το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έχουμε πάνω από 350 γυναικολόγους σε όλη τη χώρα, ιδιώτες, αλλά έχουμε και δημόσιες δομές. Γι’ αυτό λέω ότι πρέπει να μπαίνουν οι πολίτες στα σάιτ των προγραμμάτων, να μπορούν να δουν τα συνεργαζόμενα κέντρα στην περιοχή τους, είναι καταχωρημένα ανάλογα με το σημείο στο οποίο βρίσκεται, κάθε περιοχή έχει τα δικά της».

Με πληροφορίες από ΕΡΤnews.gr