Μελέτη της Εθν. Σχολής Δημόσιας Υγείας αποδεικνύει ότι η ανάπτυξη της "Αυτοφροντίδας" μέσω της διεύρυνσης κατά 5% της λίστας των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων ΜΗΣΥΦΑ, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά €160 εκ.
Αυτό υποστήριξαν σε συνέντευξη τύπου τα μέλη του Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ), τα οποία τόνισαν την ανάγκη παροχής κινήτρων και εξασφάλισης των προϋποθέσεων για να δημιουργηθεί κλίμα υγιούς επιχειρηματικότητας, προσέλκυσης επενδύσεων και ανάπτυξης της οικονομίας συνολικά.
Ο ΕΦΕΧ ζητά, λοιπόν, να υπάρξει υπεύθυνος και σταθερός διάλογος με τους εμπλεκόμενους κοινωνικούς φορείς, το Υπουργείο Υγείας, τους Φαρμακοποιούς, τους Ιατρούς, το Πανεπιστήμιο και τα αρμόδια Ινστιτούτα Υγείας και Οικονομίας, προκειμένου να εναρμονιστεί η χώρα μας με την ευρωπαϊκή εμπειρία και τις καλές πρακτικές στον τομέα της Αυτοφροντίδας στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και με τελικό αποδέκτη τον πολίτη.
Τί σημαίνει, όμως, "Αυτοφροντίδα";
Ο όρος "αυτοφροντίδα" (self care) βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τόσο για την καλύτερη παροχή υπηρεσιών προς τον ασθενή, όσο και για τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας παγκοσμίως. "Αυτοφροντίδα - αυτοβοήθεια" σημαίνει, η αντιμετώπιση των κοινών (όχι σοβαρών) προβλημάτων υγείας, με φάρμακα σχεδιασμένα για χρήση, χωρίς ιατρική επίβλεψη. Τα σκευάσματα αυτά, τα οποία είναι τα μη συνταγογραφούμενα, αλλά φυσικά έχουν την έγκριση του ΕΟΦ, μπορεί να τα προμηθευτεί κάποιος από το φαρμακείο μετά από υπόδειξη του φαρμακοποιού. Πρόκειται για φάρμακα για τον βήχα και το κρυολόγηµα, αναλγητικά, βιταμίνες, φάρμακα για το γαστρενερικό, για την φροντίδα των ματιών και του δέρματος.
Κύριος ρυθμιστής - αλλά και πρωταγωνιστής της βιωσιμότητας του συστήματος της "αυτοφροντίδας" - είναι ο ίδιος ο φαρμακοποιός, ο οποίος θα πρέπει, με την επικράτηση των σωστών πολιτικών και στρατηγικών από την πλευρά της πολιτείας, να αναχθεί σε Σύμβουλο Υπηρεσιών Πρωτοβάθμις Φροντίδας, όπως υποστηρίζουν τα μέλη του ΕΦΕΧ. Κάτι τέτοιο θα συμβάλει στο να γίνει ο φαρμακοποιός - γιατί είναι αρμόδιος και εύκολης πρόσβασης επαγγελματίας υγείας - πάροχος υπηρεσιών και φροντίδας για τους ασθενείς, κάτι που οδηγεί αποδεδειγμένα σε λιγότερες επισκέψεις των ασθενών στην δευτεροβάθμια φροντίδα και άρα μικρότερη επιβάρυνση της υγειονομικής δαπάνης.
Ο πρόεδρος του ΕΦΕΧ Βασίλειος Σερέτης τόνισε, ότι προϋπόθεση για να υπάρξουν αυτά τα αποτελέσματα είναι:
«Η εφαρμογή υπεύθυνης Αυτοφροντίδας (self care) συμβάλλει θετικά στην αποδοτικότερη αξιοποίηση των διαθεσίμων πόρων ενώ ταυτόχρονα μειώνει σημαντικά τη φαρμακευτική δαπάνη. Αν υποθέσουμε ότι δεν υπήρχαν τα ΜΗΣΥΦΑ και η Αυτοθεραπεία, τα Ασφαλιστικά Ταμεία θα επιβαρύνονταν με 1,5 δισ. ευρώ », συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΕΦΕΧ
Το "Μανιφέστο για τη στρατηγική ανάπτυξης στη νέα εποχή της Αυτοφροντίδας"
Ο πρόεδρος και τα μέλη του ΕΦΕΧ δημοσιοποίησαν το "Μανιφέστο για τη στρατηγική ανάπτυξης στη νέα εποχή της Αυτοφροντίδας", το οποίο περιλαμβάνει στόχους:
- για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και τη διαρκή βελτίωση της παρεχόμενης ποιότητας προς τον πολίτη στην πρωτοβάθμια περίθαλψη,
- την παροχή κινήτρων για τη δημιουργία κλίματος υγιούς επιχειρηματικότητας
- την εξοικονόμηση πόρων και τη μεγιστοποίηση της ανταποδοτικότητας στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και Δημόσιας Υγείας.
- τη θέσπιση σαφών χρονικά κριτηρίων για την έγκριση και τακτή επικαιροποίηση των ΜΗΣΥΦΑ με έμφαση στη μετατροπή συνταγογραφούμενων φαρμάκων σε μη συνταγογραφούμενα εφόσον εκπληρούνται οι συνθήκες ασφαλείας.
- την άρση γραφειοκρατικών και άλλων αντικινήτρων, ώστε να διευκολυνθούν επενδύσεις και ανάπτυξη της Αυτοφροντίδας.
- την θέσπιση ειδικής Διεύθυνσης στον ΕΟΦ με εξειδικευμένο στην Αυτοφροντίδα προσωπικό.
- τον σχεδιασμό και την εφαρμογή προγραμμάτων δια βίου εκπαίδευσης των φαρμακοποιών με την συνεργασία των αρμόδιων κοινωνικών εταίρων.
- τη συμπερίληψη της Αυτοφροντίδας /Αυτοθεραπείας στο πανεπιστημιακό πρόγραμμα εκπαίδευσης των φαρμακοποιών, ώστε ν' ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.
- τη διάθεση των ΜΗΣΥΦΑ στους πολίτες με σαφείς και ευνόητες πληροφορίες για τη σωστή και ασφαλή χρήση τους.
Ενα ευρώ που δαπανάται για την Αυτοφροντίδα, ανταποδίδει στον πολίτη όφελος 6 ευρώ
Ευρωπαϊκές αλλά και παγκόσμιες μελέτες, σύμφωνα με τα μέλη του ΕΦΕΧ καταδεικνύουν ότι για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται για την Αυτοφροντίδα/Αυτοθεραπεία, το ανταποδοτικό όφελος για τον πολίτη, την Κοινωνική Ασφάλιση και τη Δημόσια Υγεία είναι 6 ευρώ.
Ο πρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Οργάνωσης για την αυτοφροντίδα AESGP, Roger Scarlett-Smith μίλησε για το όραμα της ουσιαστικότερης αυτοφροντίδας στην Ευρώπη, για το έτος 2020 και επισήμανε ότι:
«Η Αυτοφροντίδα θα μπορούσε δυνητικά να διασώσει τα ευρωπαϊκά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, εξοικονομώντας άνω των 16 δισ. ευρώ μέσα από μια μικρή στροφή προς την Αυτοθεραπεία, που αποτελεί μέρος της Αυτοφροντίδας».
Πριν από λίγες ημέρες, στο πλαίσιο της ενημέρωσης του κοινού αλλά και τον επαγγελματιών υγείας, σχετικά με τα οφέλη της αυτοβοήθειας, ο ΕΦΕΧ διοργάνωσε στην Αθήνα το ετήσιο συνέδριο της Πανευρωπαϊκής Οργάνωσης για την Αυτοφροντίδα (AESGP) με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 400 εκπροσώπων της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας.