EMA: Η Όμικρον «αχρηστεύει» τα μονοκλωνικά αντισώματα
Κορονοϊός

EMA: Η Όμικρον «αχρηστεύει» τα μονοκλωνικά αντισώματα

Μικρή είναι η αποτελεσματικότητα των μονοκλωνικών αντισωμάτων κατά των υποπαραλλαγών της Όμικρον, όπως διαπιστώνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Αυτά τα μονοκλωνικά αντισώματα έχουν σχεδιαστεί για να εξουδετερώνουν τον κορονοϊό δεσμεύοντας την πρωτεΐνη ακίδα στην επιφάνειά του. Ωστόσο, οι υποπαραλλαγές της Όμικρον έχουν μεταλλάξεις σε αυτή την πρωτεΐνη, γεγονός που μπορεί να μειώσει την ικανότητα των αντισωμάτων να συνδέονται με αυτά.

Πρόσφατες εργαστηριακές αναλύσεις δείχνουν ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα που στοχεύουν την πρωτεΐνη ακίδα είναι ελάχιστα αποτελεσματικά στην εξουδετέρωση των στελεχών BA.4.6, BA.2.75.2 (Κένταυρος) και XBB. Τα δεδομένα δείχνουν επίσης ότι αυτά τα μονοκλωνικά αντισώματα δεν εξουδετερώνουν τις υποπαραλλαγές BQ.1 και BQ.1.1, οι οποίες αναμένεται να κυριαρχήσουν στην Ευρώπη τις επόμενες εβδομάδες.

Αν και δεν είναι ακόμη γνωστό σε ποιο βαθμό η μειωμένη εξουδετερωτική δραστηριότητα μεταφράζεται σε μειωμένα οφέλη για τους ασθενείς, οι ειδικοί του EMA συνιστούν στους επαγγελματίες υγείας να εξετάζουν εναλλακτικές θεραπείες, ειδικά εάν επικρατήσουν οι υποπαραλλαγές BQ.1 και BQ.1.1.

Τα αντιικά καταπολεμούν και τις υποπαραλλαγές της Όμικρον

Φαίνεται, λοιπόν, ότι το μόνο θεραπευτικό «όπλο» κατά της νόσου Covid-19 είναι τα αντιικά φάρμακα, τα οποία χορηγούνται σε ασθενείς που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά.

Σύμφωνα με τον EMA, οι αντιικές θεραπείες (nirmatrelvir / ritonavir και remdesivir), έχουν διαφορετικούς μηχανισμούς δράσης, σε σύγκριση με τα μονοκλωνικά αντισώματα και έτσι μπορούν να διατηρήσουν την αποτελεσματικότητά τους έναντι των αναδυόμενων στελεχών του ιού.

Τα αντιικά χάπια που χορηγούνται σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς μειώνουν το ιικό φορτίο έως και 40% από το πρώτο 24ωρο της χορήγησης τους και έτσι περιορίζουν έως και 80% την πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο. Αντίστοιχα, το φάρμακο που χορηγείται στους νοσηλευόμενους ασθενείς προστατεύει κατά 80% από τη βαριά νόσο και την εισαγωγή στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Προϋπόθεση για την αποτελεσματική δράση των αντιικών φαρμάκων είναι να χορηγηθούν μέσα στα τρία πρώτα 24ωρα από την έναρξη των συμπτωμάτων της νόσου.

Από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων επισημαίνεται ότι τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι επαγγελματίες υγείας έχουν πρόσβαση σε αυτές τις αντιικές θεραπείες για ασθενείς που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής Covid-19.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι τύποι πρωτεΐνης. Αυτά που έχουν εγκριθεί για χορήγηση κατά της νόσου Covid-19 έχουν σχεδιαστεί για να προσκολλώνται στην πρωτεΐνη ακίδα του κορονοϊού, εμποδίζοντας με αυτόν τον τρόπο εμποδίζουν τον ιό να εισέλθει στα κύτταρα του σώματος.

Στην Ευρώπη έχουν εγκριθεί 4 μονοκλωνικά αντισώματα τα οποία χορηγούνται ως θεραπεία σε ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου. Υπάρχουν και μονοκλωνικά αντισώματα τα οποία έχουν εγκριθεί για την πρόληψη της νόσου Covid-19 και χορηγούνται σε ειδικές ομάδες του πληθυσμού, κυρίως σε ασθενείς με βαριά ανοσοκαταστολή οι οποίοι δεν ανέπτυξαν αντισώματα ούτε με τον εμβολιασμό.