Η ίδρυση της ΔΥΝΑΜΕ αποτελεί μια βαθιά προσωπική απόφαση που συνδυάζει βιώματα, σπουδές και κοινωνική δράση, και απορρέει από την ανάγκη να συμβάλει στη δημιουργία ενός κόσμου όπου η βία και η ανισότητα δεν έχουν θέση.
Η κ. Εμμανουέλα Μουσαμά, με εμπειρίες που ξεκινούν από τις προσωπικές προκλήσεις μέχρι την επαγγελματική της πορεία στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης, όπως και η συνειδητοποίηση της ευθύνης της ως μητέρα, αποφάσισε να δημιουργήσει τη ΔΥΝΑΜΕ – μια οργάνωση που δρα αδιάκοπα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας, εστιάζοντας στην εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών.
Μέσα από τις δράσεις της, η ΔΥΝΑΜΕ προσφέρει εργαλεία για την καλλιέργεια υγιών σχέσεων, αναγνωρίζοντας τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της έμφυλης ισότητας και υποστηρίζοντας τους ανθρώπους που έχουν υποστεί βία.
Αντλώντας έμπνευση από διεθνείς καλές πρακτικές και ενσωματώνοντάς τις στην ελληνική πραγματικότητα, η ΔΥΝΑΜΕ αγωνίζεται για ένα μέλλον όπου η κοινωνική δικαιοσύνη και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι θεμελιώδη δικαιώματα για όλους.
Το Liberal μίλησε με την ψυχή της ΔΥΝΑΜΕ, την κ. Εμμανουέλα Μουσαμά, για το ισχυρό κοινωνικό και εκπαιδευτικό έργο που επιτελείται στους κόλπους του οργανισμού.
Κυρία Μουσαμά, τι ήταν αυτό που σας οδήγησε στη δημιουργία της ΔΥΝΑΜΕ;
Η δημιουργία της ΔΥΝΑΜΕ είναι ένα βήμα ζωής για μένα. Δεν προέκυψε ξαφνικά, αλλά αποτελεί το αποτέλεσμα μιας διαδρομής γεμάτης εμπειρίες – τόσο προσωπικές όσο και επαγγελματικές.
Ως γυναίκα που έχει βιώσει μη υγιείς σχέσεις ελέγχου, χειραγώγησης και περιορισμού, αλλά και ως μητέρα τριών κοριτσιών, νιώθω βαθιά την ευθύνη να συμβάλλω στη διαμόρφωση ενός κόσμου όπου τα κορίτσια μας – και όλα τα παιδιά – θα μεγαλώνουν με ασφάλεια, σεβασμό και ισότητα.
Σημαντικό ρόλο σε αυτή την απόφαση έπαιξε η τριετής ενασχόλησή μου με την PRAKSIS, κατά τη διάρκεια μιας ιδιαίτερα απαιτητικής περιόδου, όπου κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε σοβαρές προκλήσεις στον τομέα της υποστήριξης μεταναστευτικών πληθυσμών και ευάλωτων ομάδων. Μέσα από αυτή την εμπειρία, η ανάγκη να δημιουργήσω κάτι με θετικό και ουσιαστικό κοινωνικό αποτύπωμα ωρίμαζε σταθερά μέσα μου.
Παράλληλα, το μεταπτυχιακό μου στο Harvard Extension School μου έδωσε την ακαδημαϊκή κατάρτιση σε θέματα που αφορούν τη σεξουαλική βία και τη βία μέσα σε συντροφικές σχέσεις, εμπλουτίζοντας τη θεωρητική και ερευνητική μου προσέγγιση με εργαλεία και καλές πρακτικές τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας και κακοποίησης στις σύγχρονες κοινωνίες.
Ιδιαίτερη αξία για μένα είχε η πρόταση συμμετοχής μου στο Ευρωπαϊκό Λόμπι Γυναικών, μέσο του οποίου μου δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχω, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, σε φόρουμ και διαβουλεύσεις για κομβικά ζητήματα, όπως η ισότητα των φύλων και η αντιμετώπιση της έμφυλης βίας.
Η ενασχόλησή μου με τα ξενοδοχεία της οικογενειακής μας επιχείρησης, Αντώνης Α. Μουσαμάς Α.Ε., μου δίνει τη δυνατότητα να παραμένω κοντά στην πράξη, στη διαχείριση ανθρώπων και καταστάσεων, και να μεταφέρω την εμπειρία αυτή και στη ΔΥΝΑΜΕ.
Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την έντονη προσωπική ανάγκη μου να συμβάλω ενεργά στη διαμόρφωση ενός κοινωνικού πλαισίου που δεν απαντά απλώς με πράξεις στις διαφορετικές εκφάνσεις της βίας, αλλά δημιουργεί εργαλεία και πόρους για την έγκαιρη πρόληψη κακοποιητικών συμπεριφορών, βρήκαν φυσική συνέχεια μέσα από τη γνωριμία μου με την Κατερίνα Γκιούλη.
Η Κατερίνα, που σήμερα είναι η διευθύντρια της ΔΥΝΑΜΕ, πίστεψε όσο κι εγώ στην ανάγκη να δημιουργήσουμε κάτι χειροπιαστό. Έτσι προχωρήσαμε μαζί στην ίδρυση της ΔΥΝΑΜΕ – Ασπίδα κατά της Βίας.
Καταλυτικό ρόλο στη συνεργασία μας έπαιξαν όχι μόνο τα κοινά μας βιώματα, αλλά κυρίως η κοινή μας οπτική και το κοινό μας όραμα για μια κοινωνία ισότιμη και συμπεριληπτική· μια κοινωνία που φροντίζει, προσφέρει ασφάλεια, προωθεί τη δικαιοσύνη και δημιουργεί προοπτικές για ευημερία, πρόοδο και ανάπτυξη.
Η ΔΥΝΑΜΕ γεννήθηκε από βιώματα, από σπουδές, από κοινωνική δράση – αλλά κυρίως από μια αταλάντευτη πεποίθηση: πως καμία κοινωνία δεν μπορεί να είναι δίκαιη και να προοδεύει, όσο κυριαρχούν η βία, η ανισότητα και η σιωπηλή ανοχή.
Ποιες είναι οι βασικές δράσεις που προωθεί η ΔΥΝΑΜΕ για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση γύρω από τη βία;
Η ΔΥΝΑΜΕ δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην πρόληψη της βίας. Η βία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι όλων των κοινωνιών διαχρονικά και συνεχώς αλλάζει μορφές και εκφάνσεις, ανάλογα με τις προκλήσεις, τις εξελίξεις και τις κοινωνικοπολιτικές επιταγές. Οι μορφές της αυξάνονται και επηρεάζουν όλο και περισσότερες κοινωνικές ομάδες και σε μεγαλύτερο βαθμό. Για το λόγο αυτό, πιστεύουμε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η επαγρύπνηση και η ενδυνάμωση μέσω διαρκούς εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης σε θέματα βίας.
Βασικός μας στόχος είναι η ευαισθητοποίηση των νέων μέσα από εκπαιδευτικά εργαστήρια σε σχολεία, πανεπιστήμια και κοινότητες. Εστιάζουμε σε θέματα όπως τα όρια στις σχέσεις, η συναίνεση, η ενσυναίσθηση, τα στερεοτυπικά πρότυπα και οι κοινωνικοί έμφυλοι ρόλοι, οι μορφές του ελέγχου, ο κύκλος της βίας και τι σημαίνει πραγματικά ισότιμη σχέση.
Ωστόσο, σε μια κοινωνία όπως η ελληνική, που φέρει ακόμα έντονα πατριαρχικά χαρακτηριστικά, η ανάγκη για ενημέρωση δεν περιορίζεται μόνο στους νέους ή στις γυναίκες. Οι δράσεις μας απευθύνονται σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, χωρίς έμφυλες ή άλλες διακρίσεις, καθώς και σε ιδιώτες, εταιρείες, επαγγελματικούς φορείς, συλλόγους, γονείς με εφήβους και άλλες κοινότητες. Στόχος μας είναι η ενημέρωση πάνω στα υγιή χαρακτηριστικά και τις συμπεριφορές που πρέπει να διέπουν όλες τις σχέσεις, είτε είναι φιλικές, συντροφικές, επαγγελματικές, οικογενειακές ή γονεϊκές.
Στο πλαίσιο εκπαίδευσης, ευαισθητοποίησης και ενδυνάμωσης, πολύ σημαντική είναι και η συνεργασία με το Ινστιτούτο Νοηματικής "Γέφυρες Επικοινωνίας", για την προσαρμογή και δημιουργία υλικού που θα ανταποκρίνεται καλύτερα στις ειδικές ανάγκες του κοινού των κωφών και βαρήκοων, καλύπτοντας το αίτημα της κοινότητας για περισσότερη ενημέρωση, εκπαίδευση και συμπερίληψη σε θέματα που αφορούν στη βία.
Μέχρι στιγμής έχουμε υλοποιήσει 18 σεμινάρια, στα οποία έχουμε μιλήσει σε 887 άτομα. Το ενδιαφέρον και η ανταπόκριση είναι συγκινητικά – όχι μόνο γιατί οι συμμετέχοντες φεύγουν με περισσότερα εργαλεία, αλλά γιατί με έναν απλό και ξεκάθαρο τρόπο αποκτούν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν τις μη υγιείς συμπεριφορές, ενώ ταυτόχρονα αποκτούν εργαλεία για να καλλιεργούν υγιείς σχέσεις με λιγότερη βία. Στη ΔΥΝΑΜΕ προσπαθούμε να κάνουμε έργο το: Περισσότερες υγιείς σχέσεις – λιγότερη βία.
Ποια είναι τα κύρια στοιχεία του Σχεδίου Δράσης της ΔΥΝΑΜΕ για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας; Σε ποιους απευθύνεστε;
Το Σχέδιο Δράσης της ΔΥΝΑΜΕ στηρίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες που λειτουργούν συμπληρωματικά μεταξύ τους και καλύπτουν τόσο την πρόληψη όσο και την άμεση αντιμετώπιση της βίας:
1) Υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων ευαισθητοποίησης
Εστιάζουμε στην εκπαίδευση για τις υγιείς και μη υγιείς σχέσεις, με στόχο να καλλιεργήσουμε την ενσυναίσθηση, τη γνώση των ορίων, την κατανόηση του κύκλου της βίας και τη σημασία της συναίνεσης. Ήδη προσαρμόζουμε και υλοποιούμε εξειδικευμένα εργαστήρια για διαφορετικά κοινά: μαθητές, φοιτητές, εταιρείες, γονείς, φορείς και κοινότητες.
2) Δημιουργία εργαλείων και πόρων για την προσωπική ασφάλεια
Σχεδιάζουμε την ανάπτυξη μιας καινοτόμου ψηφιακής εφαρμογής που θα ενισχύει την αίσθηση της ασφάλειας σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, παρέχοντας πρακτικές πληροφορίες, υποστήριξη και δυνατότητες για άμεση βοήθεια. Ο στόχος μας είναι η δημιουργία ενός εργαλείου που θα βασίζεται στην τεχνολογία, αλλά και στην ενεργό συμμετοχή των πολιτών μέσω εθελοντισμού.
3) Ανάπτυξη δικτύου υπηρεσιών για την υποστήριξη των θυμάτων σεξουαλικής βίας
Ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές συστάσεις, σχεδιάζουμε τη δημιουργία εξειδικευμένων υπηρεσιών που θα αποτρέπουν τη δευτερογενή θυματοποίηση των επιζωσών από περιστατικά βιασμού και σεξουαλικής κακοποίησης. Αυτό περιλαμβάνει τη διασύνδεση με κρατικούς φορείς και υπηρεσίες, καθώς και την ενεργοποίηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας για τη δημιουργία χώρων φροντίδας και υποστήριξης, την κατάρτιση πρωτοκόλλων φροντίδας, την εκπαίδευση επαγγελματιών πρώτης γραμμής και την οργάνωση ενός συστήματος παραπομπής που βασίζεται στην ασφάλεια, τον σεβασμό και την αξιοπρέπεια.
Πώς ενσωματώνει η ΔΥΝΑΜΕ διεθνείς καλές πρακτικές στην αντιμετώπιση περιστατικών βίας;
Η ΔΥΝΑΜΕ συνεργάζεται, μέσω μνημονίων συνεργασίας, με διεθνώς αναγνωρισμένους εκπαιδευτικούς φορείς και οργανισμούς που υλοποιούν τεκμηριωμένα προγράμματα και καλές πρακτικές. Τις πρακτικές αυτές φροντίζουμε όχι απλώς να μεταφέρουμε, αλλά να προσαρμόζουμε δημιουργικά στις ιδιαίτερες ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.
Συμμετέχουμε ενεργά σε ομάδες έργου με κρατικούς φορείς, όπου μεταφέρουμε τεχνογνωσία, μεθοδολογικά εργαλεία, προτάσεις και προγράμματα που έχουν αποδεδειγμένα αποτελέσματα σε άλλες χώρες, σε μια προσπάθεια να ενσωματωθούν σε θεσμικές πολιτικές, ώστε να επιτευχθεί ευρύτερος και πιο ουσιαστικός κοινωνικός αντίκτυπος.
Βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή με οργανισμούς και φορείς του εξωτερικού – όπως τα προγράμματα για δράστες στην Ιταλία, τα SARCS (Sexual Assault Response Coordination Services) στη Σκωτία αλλά και εκπαιδευτικά μοντέλα από τις ΗΠΑ και τον Καναδά.
Επιπλέον, συμμετέχουμε ενεργά σε διεθνή δίκτυα όπως το European Women’s Lobby, το NGO CSW Geneva και το Every Woman Treaty, που μας κρατούν συνδεδεμένες με τις πιο σύγχρονες και ουσιαστικές προσεγγίσεις στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση της έμφυλης βίας.
Ποιοι είναι οι στόχοι του εκπαιδευτικού προγράμματος "One Love" και πώς συμβάλλει στην καλλιέργεια υγιών σχέσεων;
Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, υλοποιούμε και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα One Love, το οποίο ξεκίνησε το 2010 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποτελεί ένα σύγχρονο μέσω πρόληψης αλλά και αντιμετώπισης της βίας και της κακοποίησης στις σχέσεις. Δημιουργήθηκε από την οικογένεια της Yardley Love, μιας νεαρής φοιτήτριας που δολοφονήθηκε από τον πρώην σύντροφό της μέσα στην εστία του πανεπιστημίου τους.
Από τότε, το One Love Foundation έχει εκπαιδεύσει πάνω από 3 εκατομμύρια μαθητές στην Αμερική και σε άλλες χώρες, προσφέροντας εργαλεία πρόληψης της έμφυλης και συντροφικής βίας.
Ο στόχος του One Love είναι να βοηθήσει τους νέους να αναγνωρίζουν τα πρώιμα σημάδια μιας μη υγιούς ή κακοποιητικής σχέσης και να τους ενθαρρύνει να καλλιεργούν υγιείς σχέσεις, βασισμένες στο σεβασμό, την επικοινωνία και την ισότητα.
Το υλικό του εκπαιδευτικού προγράμματος αποτελούν ταινίες και βίντεο, και συνοδευτικό έντυπο υλικό που ενισχύεται από διαδραστικές συζητήσεις και role playing. Το πρόγραμμα «μιλάει» στη γλώσσα των νέων, ενεργοποιεί την κριτική σκέψη και ενισχύει τη συναισθηματική κατανόηση.
Το One Love είναι, για εμάς, ένα ζωντανό παράδειγμα του πώς οι καλές πρακτικές του εξωτερικού μπορούν να αποκτήσουν ουσιαστικό αποτύπωμα και στην ελληνική πραγματικότητα, όταν υλοποιούνται με γνώση, ευαισθησία και συνέπεια.
Πώς διασφαλίζει η ΔΥΝΑΜΕ τη διαφάνεια και την υπευθυνότητα στις δράσεις και τα προγράμματά της;
Αυτή τη στιγμή, η ΔΥΝΑΜΕ είναι αυτοχρηματοδοτούμενη. Η λειτουργία της στηρίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου σε δικούς μου πόρους, γιατί πιστεύω βαθιά στην ανάγκη να δημιουργηθεί κάτι ουσιαστικό, ανεξάρτητο και κοινωνικά ωφέλιμο.
Φυσικά, στο μέλλον θέλουμε να αναζητήσουμε συνεργασίες και χρηματοδοτήσεις που θα μας επιτρέψουν να διευρύνουμε το έργο μας. Όμως σε αυτό είμαστε επιλεκτικοί: δε θα συνεργαστούμε με φορείς ή πρόσωπα που δεν ευθυγραμμίζονται απόλυτα με τις αξίες και το ήθος της ΔΥΝΑΜΕ.
Για εμάς, διαφάνεια και υπευθυνότητα δεν είναι απλώς λέξεις. Είναι η βάση πάνω στην οποία χτίζεται η εμπιστοσύνη με τους ανθρώπους που μας ακούνε, μας εμπιστεύονται ή μας ανοίγουν την καρδιά τους. Και αυτή η εμπιστοσύνη δεν διαπραγματεύεται.
Για περισσότερη ενημέρωση: https://dyname.org/