Σε πλήρη έξαρση βρίσκεται η εποχική γρίπη στη χώρα, ενώ αυξάνονται και οι λοιμώξεις από αναπνευστικό συγκυτιακό ιό RSV.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που κατέγραψε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), την τελευταία εβδομάδα προέκυπτε ένα νέο σοβαρό κρούσμα γρίπης κάθε μέρα! Πέντε άνδρες και δύο γυναίκες από 41 έως 83 ετών παρουσίασαν επιπλοκές και χρειάστηκαν εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Συνολικά, αυτήν τη στιγμή, 24 ασθενείς νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας λόγω επιπλοκών της γρίπης, ενώ μέσα σε μια εβδομάδα έχασαν τη ζωή τους δύο ασθενείς.
Έως και τις 25 Δεκεμβρίου, για κάθε 1.000 επισκέψεις σε γιατρό, περισσότερες από 135 αφορούσαν συμπτώματα γριπώδους συνδρομής. Το ποσοστό είναι υψηλότερο από τις 4 προηγούμενες περιόδους έξαρσης της γρίπης ενώ είναι παρόμοιο με την κορύφωση της γρίπης την περίοδο 2019 - 2020 (προ πανδημίας), η οποία κορύφωση όμως είχε συμβεί αρκετές εβδομάδες αργότερα, περίπου την 6η εβδομάδα του 2020.
Η γριπώδης συνδρομή ορίζεται σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) ως αιφνίδια έναρξη συμπτωμάτων που περιλαμβάνουν τουλάχιστον ένα συστηματικό σύμπτωμα (πυρετό, καταβολή, κεφαλαλγία, μυαλγίες) και τουλάχιστον ένα σύμπτωμα από το αναπνευστικό σύστημα (βήχας, πονόλαιμος, δύσπνοια).
Τα συμπτώματα γριπώδους συνδρομής είναι ακόμη συχνότερα στα παιδιά αυτή την περίοδο παρ’ ότι τα σχολεία είναι κλειστά εδώ και μια εβδομάδα.
Την τελευταία εβδομάδα, στις ηλικίες έως 4 ετών για κάθε 1000 επισκέψεις σε παιδιάτρους, οι 200 αφορούσαν τέτοια συμπτώματα, ενώ στην ομάδα 5 έως 14 ετών, πλησίασαν τις 300!
Οι αριθμοί αποτυπώνουν αυτό που τόσο οι γιατροί όσο και οι πολίτες παρατηρούν αυτό το διάστημα: τις πολλαπλές ιώσεις που ταλαιπωρούν κυρίως πολλά παιδιά αλλά και ενήλικες. Μάλιστα, αρκετοί ειδικοί έχουν προβλέψει ότι το κλείσιμο των σχολείων δεν αναμένεται να βελτιώσει την κατάσταση, αφού η μετάδοση των ιών θα μεταφερθεί από τις σχολικές αίθουσες στις οικογενειακές συγκεντρώσεις και τις εορταστικές εκδηλώσεις.
Αυτή τη στιγμή, κυριαρχεί στη χώρα η γρίπη τύπου Α. Σε αυτό τον τύπο ανήκουν κατά 99% τα θετικά δείγματα. Αντίστοιχα, από τα κρούσματα γρίπης Α, 99% αφορούν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και μόλις 1% στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09 (αυτό είναι το λεγόμενο πανδημικό στέλεχος που είχε πρωτοεμφανιστεί το 2009 και πλέον κυκλοφορεί κάθε χρόνο ενώ καλύπτεται από το διαθέσιμο αντιγριπικό εμβόλιο).
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα επιλέχθηκαν για μοριακό έλεγχο 741 άτομα από τις δράσεις μαζικών δειγματοληψιών στην κοινότητα. Από τα 741 ληφθέντα δείγματα, 178 (24%) ήταν θετικά για κορονοϊό, 119 (16%) ήταν θετικά για γρίπη και 95 (13%) ήταν θετικά για RSV. Με άλλα λόγια, περισσότερα από τα μισά (53%) περιστατικά ιογενούς λοίμωξης οφείλονται σε αυτούς τους τρεις ιούς.
Παρατηρείται ανοδική πορεία του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού RSV αν και ακόμη δεν έχει αρχίσει στη χώρα μας πλήρης επιδημιολογική καταγραφή από την οποία μπορούν να προκύψουν τα σοβαρά περιστατικά και άλλα στοιχεία.
Σε ο,τι αφορά τον κορονοϊό, ο ΕΟΔΥ κατέγραψε την τελευταία εβδομάδα 109 νέες διασωληνώσεις ασθενών με λοίμωξη COVID-19. Καταγράφηκαν επίσης 137 θάνατοι ασθενών, από 56 έως 96 ετών. Η υπο-παραλλαγή ΒΑ.5 εξακολουθεί να είναι η συχνότερη υπο-παραλλαγή της Όμικρον στη χώρα μας, ενώ συνεχίζουν να αυξάνονται και τα κρούσματα που οφείλονται στις υπο-παραλλαγές ΒQ.1 και BQ.1.1 οι οποίες εμφανίστηκαν πριν από περίπου δύο μήνες (είναι οι πιο πρόσφατες υπο-παραλλαγές της Όμικρον). Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του κορονοϊού σε 3 από τις 7 περιοχές που ελέγχθηκαν, και συγκεκριμένα σε Ιωάννινα, Ηράκλειο και Θεσσαλονίκη.