Έντονη η ανησυχία από την έξαρση των κρουσμάτων COVID-19
Shutterstock
Shutterstock

Έντονη η ανησυχία από την έξαρση των κρουσμάτων COVID-19

Καλοκαίρι, διακοπές, κινητικότητα πληθυσμού. Τα τρία συστατικά που ευθύνονται για την απρόσμενα αυξημένη παρουσία κρουσμάτων κορονοϊού, σχεδόν σε κάθε σπίτι, όπως διατείνονται οι ειδικοί.

Η αυξημένη δραστηριότητα του ιού έχει ως επακόλουθο την αυξητική τάση στις εισαγωγές για νοσηλεία. Για τη μείωση αυτής της κατάστασης, συστήνεται στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα) η σχολαστική τήρηση των μέτρων πρόληψης κατά των λοιμώξεων αναπνευστικού και η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής συμβουλής επί συμπτωμάτων προκειμένου να χορηγείται έγκαιρα θεραπεία.

Μάλιστα, οι υγειονομικές Αρχές βρίσκονται σε επαγρύπνηση, μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού που παρατηρούνται τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη απευθύνει έκκληση στους πολίτες να κάνουν τεστ πριν φύγουν για διακοπές.

Επιπλέον, σύμφωνα με όσα ανέφερε η κ. Παγώνη «πέρυσι τέτοιο καιρό με φέτος δεν υπάρχει σύγκριση. Πέρυσι ήταν γύρω στα 187, τώρα έχουμε φτάσει στα 570, έχουμε 21 θανάτους».

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ εξήγησε ότι η αύξηση αυτή παρατηρείται λόγω της καινούριας μετάλλαξης. «Καλό θα ήταν επειδή τώρα θα πάνε διακοπές, πριν φύγουν να κάνουν ένα τεστ, γιατί εκεί που θα πάνε, αν έχουν και απλά συμπτώματα, μεταδίδουν. Και όταν μεταδίδεις, σημαίνει ότι αρρωσταίνει κόσμος. Για αυτό, όταν βλέπουμε μία αδιαθεσία, ένα τεστ πρέπει να γίνεται», συνέχισε και τόνισε ότι ιδιαίτερα προσεκτικές θα πρέπει να είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου, οι ειδικά οι άνθρωποι άνω των 64 ετών με υποκείμενα νοσήματα που αν νοσήσουν θα πρέπει να πάρουν αντιικά φάρμακα μέσα στις 5 πρώτες μέρες πάντα.

Η κ. Παγώνη εξήγησε επίσης ότι το στέλεχος FLiRT που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή μεταδίδεται εύκολα και έχει απλή κλινική εικόνα με βήχα και πυρετό για 2-3 μέρες.

Κορύφωση μετά τον Δεκαπενταύγουστο

Κατά τις εκτιμήσεις των ειδικών, η επιδημία θα φθάσει σε κορύφωση στα μέσα Αυγούστου, ίσως λίγο μετά τον 15Αύγουστο. Όμως μέχρι τότε το σύστημα υγείας-περίθαλψης θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα και μπορεί να βρεθεί στα όρια των αντοχών του. Για το λόγο αυτό, οι επιστήμονες καλούν τους πολίτες να μην εφησυχάζουν.

Τα βασικά μέτρα προστασίας

Στο πλαίσιο, αυτό ο ΕΟΔΥ, επισημαίνει πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τηρούνται τα βασικά μέτρα προστασίας, που κατά τη διάρκεια της πανδημίας είχαν γίνει κομμάτι της καθημερινότητας των πολιτών.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση του οργανισμού, «μετά την ανακοίνωση από τον ΠΟΥ στις 5 Μαΐου 2023, σχετικά με την λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για την υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο, προτεραιότητα για τους ταξιδιώτες αποτελεί η τήρηση των βασικών μέτρων πρόληψης μετάδοσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος».

Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:

  • η συχνή εφαρμογή της υγιεινής των χεριών
  • η αναπνευστική υγιεινή (κάλυψη του στόματος και της μύτης με χαρτομάντηλο κατά το βήχα ή το φτέρνισμα, αποφυγή επαφής των χεριών με στόμα, μύτη ή μάτια)
  • η αποφυγή επαφής με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα
  • Παράλληλα, συστήνονται:
  • ο ετήσιος εμβολιασμός για COVID-19
  • η αναβολή του ταξιδιού στην περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων συμβατών με COVID-19, όπως επίσης στην περίπτωση αναμονής αποτελέσματος ή επί θετικού αποτελέσματος σε ταχεία δοκιμασία αντιγόνου ή μοριακό έλεγχο με RT-PCR
  • η εφαρμογή μάσκας, η παραμονή στο χώρο διαμονής και η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας στην περίπτωση νόσησης κατά τη διάρκεια του ταξιδιού
  • η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας στην περίπτωση εμφάνισης πυρετού ή/και συμπτωμάτων από το αναπνευστικό σύστημα έως και 5 ημέρες μετά την επιστροφή
  • Η χρήση μάσκας στους δημόσιους κλειστούς ή ανοιχτούς χώρους σε συνθήκες συνωστισμού, συστήνεται για άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Ανησυχεί η απότομη αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης

Στο μεταξύ, απότομη αύξηση του ιικού φορτίου του SARS-CoV2 (λοίμωξη COVID-19) στη Θεσσαλονίκη δείχνουν οι μετρήσεις στα αστικά απόβλητα της πόλης, που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως, η τιμή που μετρήθηκε τη Δευτέρα (15/7) ήταν 66% μεγαλύτερη από την αμέσως προηγούμενη μέτρηση.

Όπως διευκρινίζεται από την ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ, «τέτοια απότομη αύξηση είχε καιρό να παρατηρηθεί και αν επιβεβαιωθεί από τις μετρήσεις στις επόμενες ημέρες θα πρόκειται για μία σημαντική αύξηση στη διασπορά του ιού».

Με βάση την πιο πρόσφατη μέτρηση στα λύματα της Θεσσαλονίκης, ο ρυθμός διπλασιασμού των φορτίων είναι ανά 18 ημέρες.