Οι ειδικοί επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα για τους πολίτες που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου ενόψει της επικείμενης εποχικής έξαρσης της γρίπης, να σπεύσουν να εμβολιαστούν.
Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε χθες το υπουργείο Υγείας, δίνοντας οδηγίες για την αντιμετώπιση της φετινής εποχικής γρίπης, ο εμβολιασμός είναι κρίσιμος σε άτομα άνω των 60 ετών, σε παιδιά άνω των έξι μηνών και ενήλικες με χρόνια νοσήματα (πνευμονολογικά, καρδιολογικά κ.ά.) σε παχύσαρκους, εγκύους, λεχωίδες και θηλάζουσες καθώς και σε εργαζόμενους σε μονάδες υγείας.
Ήδη τα αντιγριπικά εμβόλια για τη φετινή περίοδο βρίσκονται στα ράφια φαρμακείων, όπως αναφέρει το skai.gr, ενώ σύμφωνα με τον γ.γ. Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας Γιάννη Μπασκόζο, για τη διευκόλυνση του εμβολιασμού των επαγγελματιών υγείας, έχουν εξασφαλιστεί 27.000 δόσεις αντιγριπικών εμβολίων οι οποίες θα διατεθούν σε νοσοκομεία.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος στην Ελλάδα δείχνει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο. Συγκεκριμένα κατά την περίοδο γρίπης 2017-2018 η δραστηριότητα της γρίπης παρουσίασε σταδιακή αύξηση από την εβδομάδα 52/2017 (25 Δεκεμβρίου 2017–31 Δεκεμβρίου 2017) και κορυφώθηκε την εβδομάδα 8/2018.
Σημαντικά μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της γρίπης είναι η συστηματική εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής (π.χ. συχνό πλύσιμο χεριών), η απομόνωση των πασχόντων και η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους.
Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά σε άτομα που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:
1. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).
2. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
3. Παιδιά > 6 μηνών και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: - Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες - Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές - Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας). - Μεταμόσχευση οργάνων - Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες) - Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα - Χρόνια νεφροπάθεια - Νευρολογικά ή Νευρομυϊκά νοσήματα 4. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης.
5. Λεχωίδες 6. Θηλάζουσες
7. Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) μεγαλύτερο των 40 kg/m2
8. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.
9. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.
10. Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, νεσύλλεκτων στις ένοπλες δυνάμεις, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.). Στρατεύσιμοι στα κέντρα κατάταξης και ειδικά όσοι κατατάσσονται κατά τους χειμερινούς μήνες (Οκτώβριο –Μάρτιο). 11. Επαγγελματίες όπως κτηνίατροι πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά
Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.
Φωτογραφία: Shutterstock