Ελληνες και Ισπανοί γιατροί κατάφεραν να γράψουν « ιατρική ιστορία», ολοκληρώνοντας με επιτυχία εξωσωματική γονιμοποίηση, στην οποία για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε γενετικό υλικό από τρία άτομα, ώστε να ξεπεραστεί πρόβλημα γονιμότητας μιας γυναίκας. .
Οι γιατροί στην Ελλάδα και την Ισπανία πήραν μέρος στην διαδικασία «Μεταφοράς Μητρικής Ατράκτου» και την περασμένη Τρίτη ανακοίνωσαν την γέννηση του πρώτου μωρού με 3 γονείς στην Ελλάδα. Η Μεταφορά Μητρικής Ατράκτου είναι μία πειραματική διαδικασία κατά την οποία χρησιμοποιούνται δύο ωάρια, ένα της υποψήφιας μητέρας και ένα μίας γυναίκας δότριας και το σπέρμα του πατέρα. Αυτό σημαίνει ότι το αγοράκι βάρους 2,9 κιλών που γεννήθηκε στην Ελλάδα έχει ένα μικρό κομμάτι του γενετικού υλικού της γυναίκας-δότριας.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, η πειραματική διαδικασία ξεκίνησε για να βοηθήσει ζευγάρια που αντιμετώπιζαν ασθένειες στα μιτοχόνδρια με στόχο να μην περάσουν κληρονομικά από την μητέρα στο μωρό. Ωστόσο, υπάρχουν ιατρικές ενστάσεις για το κατά πόσον μπορεί και πρέπει να χρησιμοποιείται για ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας.
Κριτική από τον βρετανικό Τύπο
Στην είδηση της γέννησης μωρού στην Ελλάδα από «τρεις γονείς» (με γονίδια από τρία διαφορετικά πρόσωπα) αναφέρεται ο βρετανικός Τύπος, και αντιπαραθέτει δηλώσεις της υπεύθυνης ιατρικής ομάδας Ισπανών και Ελλήνων γιατρών που κάνει λόγο για «ιατρικό επίτευγμα», αλλά και βρετανών επιστημόνων, που θεωρούν η μέθοδος θέτει ερωτήματα γύρω από την ηθική αλλά και την ασφάλεια.
Σύμφωνα με το BBC, η ιατρική ομάδα από την Ισπανία και την Ελλάδα, υποστηρίζει ότι η μέθοδος θα βοηθήσει γυναίκες και ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας. Ωστόσο, ειδικοί στο Ηνωμένο Βασίλειο εκφράζουν την αντίθεσή τους στην εφαρμογή της μεθόδου και υποστηρίζουν ότι η γονιμότητα και η πρόληψη ασθένειας είναι στόχοι ηθικά πολύ διαφορετικοί.
Η Daily Telegraph, με τίτλο «Κριτική σε γιατρούς για την δημιουργία μωρού από τρεις γονείς για την θεραπεία της υπογονιμότητας», αναφέρει ότι η μέθοδος κατά την οποία χρησιμοποιείται το DNA «δεύτερης μητέρας» για να επιτρέψει σε μία γυναίκα με προβλήματα γονιμότητας να μείνει έγκυος, έχει δεχθεί την κριτική επιστημόνων και της Αρχής Ανθρώπινης Γονιμότητας και Εμβρυολογίας (HFEA). Γράφει ακόμη, ότι η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε την μέθοδο γέννησης από τρεις γονείς για να βοηθήσει τις γυναίκες να αποφύγουν την μετάδοση θανάσιμων κληρονομικών ασθενειών.
Ο Guardian γράφει «Μωρό με DNA από τρεις γονείς γεννήθηκε στην Ελλάδα» και επισημαίνει ότι η πειραματική μέθοδος δέχθηκε την κριτική των Βρετανών ειδικών. Επικαλείται τις δηλώσεις της ιατρικής ομάδας για το «επαναστατικό επίτευγμα» στη θεραπεία υπογονιμότητας, αλλά και βρετανών ειδικών που επικρίνουν την εφαρμογή, καθώς δεν στηρίζεται σε κατάλληλες μελέτες και ελέγχους και εμπλέκει αδικαιολόγητα ρίσκα που δεν είναι ακόμη εξολοκλήρου γνωστά, αλλά ίσως να θεωρούνταν αποδεκτά στην περίπτωση θεραπείας μιτοχονδριακής ασθένειας.
Η Independent αναφέρεται στην είδηση με τίτλο «Μωρό τριών γονέων γεννήθηκε μετά από τις πρώτες παγκόσμιες κλινικές δοκιμές αμφιλεγόμενης τεχνικής».