Γιορτές χωρίς κορονοϊό και άλλους ιούς
Shutterstock
Shutterstock

Γιορτές χωρίς κορονοϊό και άλλους ιούς

Η τρίτη εορταστική περίοδος της πανδημικής εποχής ξεκινά με σταθεροποιημένα ή και ελαφρώς μειούμενα κρούσματα διεθνώς αλλά και με ανησυχίες για πιθανή ταυτόχρονη έξαρση κορονοϊού, γρίπης και άλλων ιών τους επόμενους δύο μήνες.

Όλες οι χώρες – και η δική μας – δεν αποκλείουν νέα έξαρση της νόσου Covid-19 μέσα στο χειμώνα αλλά χωρίς μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας.

Αυτές οι γιορτές θα έχουν μια μεγάλη διαφορές από τις προηγούμενες της πανδημικής εποχής: Θα περάσουν χωρίς μάσκες και χωρίς περιορισμούς στις συναθροίσεις. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να γίνουν και αφορμή μετάδοσης του ιού μέσα στις οικογένειες, με ό,τι αυτό σημαίνει για τα πιο ευάλωτα και ευπαθή άτομα όπως είναι οι ηλικιωμένοι, τα βρέφη και τα πολύ μικρά παιδιά.

Για να μη συμβεί αυτό, οι ειδικοί προτρέπουν τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν τα «εργαλεία» που φέτος έχουν κατά της Covid-19, ειδικά αν στην οικογένειά τους υπάρχουν άτομα άνω των 60, ασθενείς με σοβαρές παθήσεις όπως ο καρκίνος ή η καρδιοπάθεια και ανοσοκατεσταλμένοι.

Επικαιροποιημένα εμβόλια και αντιγριπικός εμβολιασμός

Ο καλύτερος τρόπος να προστατέψει κανείς τον εαυτό του και τους γύρω του είναι ο εμβολιασμός με τα νέα εμβόλια που καλύπτουν τις νέες παραλλαγές του κορονοϊού και θωρακίζουν έναντι της βαριάς νόσησης.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο συντονιστής του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, Δρ Ashish Jha συνέστησε στους πολίτες να εμβολιαστούν τις ημέρες του Haloween ώστε να έχουν αποκτήσει την απαραίτητη ανοσία μέχρι των Ευχαριστιών.

Στην Ευρώπη και την Ελλάδα οι ειδικοί συστήνουν σε όσους δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί με τα νέα εμβόλια να το κάνουν μέχρι το τέλος του μήνα ή στις αρχές του επόμενου ώστε να έχουν «καλυφθεί» μέχρι τα Χριστούγεννα (απαιτούνται περίπου δύο εβδομάδες για την ανάπτυξη αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό). Σε κάθε περίπτωση, το επικαιροποιημένο εμβόλιο πρέπει να χορηγηθεί δυο – τρεις μήνες μετά το προηγούμενο εμβόλιο ή τη νόσηση από κορονοϊό.

Προσοχή στα συμπτώματα

Όσο πλησιάζουν οι ημέρες των γιορτών και των οικογενειακών συγκεντρώσεων, καλό είναι να λαμβάνονται υπόψη τυχόν συμπτώματα, όσο ήπια και αν είναι. Πυρετός, πονόλαιμος, ρινική συμφόρηση, βήχας, κόπωση, πονοκέφαλος και μυαλγίες παραπέμπουν σε ιογενή λοίμωξη όχι μόνο από κορονοϊό αλλά και από γρίπη ή άλλους ιούς. Έτσι κάποιος που θα παραβρεθεί σε οικογενειακό τραπέζι και έχει έστω και ελαφρά τέτοια συμπτώματα μπορεί να μεταδώσει κορονοϊό ή άλλους ιούς στους υπόλοιπους θέτοντας σε κίνδυνο τους πιο ευπαθείς. Όσοι λοιπόν έχουν συμπτώματα, καλό είναι να απομονωθούν για να προστατεύσουν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους και κυρίως εκείνα που κινδυνεύουν περισσότερο από τις επιπλοκές των ιών.

Τεστ

Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις ασυμπτωματικών ασθενών με κορονοϊό, ούτε και οι περιπτώσεις ατόμων που διαγιγνώσκονται με Covid-19 αφότου έχουν έρθει σε επαφή με άλλα άτομα. Για πλήρη προστασία, οι ειδικοί προτείνουν όλοι οι προσκεκλημένοι στην οικογενειακή συγκέντρωση να κάνουν προηγουμένως τεστ. Ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) έδωσε νέες οδηγίες για τα self – test, προτείνοντας να επαναλαμβάνονται δύο φορές ανά 48 ώρες, σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος.

Μίνι καραντίνα

Εάν στην οικογένεια υπάρχουν πολύ ευάλωτα άτομα, ίσως θα ήταν καλό οι υπόλοιποι να περιορίσουν τις επαφές, να φορούν μάσκα και να αποφύγουν τις συναθροίσεις μια εβδομάδα πριν την οικογενειακή γιορτή. Έτσι ελαχιστοποιούν την πιθανότητα να κολλήσουν αρά και να μεταδώσουν οποιονδήποτε ιό.

Στην ίδια λογική, όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν για να βρεθούν με την οικογένειά τους καλό είναι να φορούν τη μάσκα υψηλής προστασίας σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού ακόμη και αν αυτό δεν είναι υποχρεωτικό στο μέσο μεταφοράς που έχουν επιλέξει (πχ αεροπλάνο).

Πηγές: Cleveland Clinic, Johns Hopkins University