Ήταν 26 Φεβρουαρίου 2020, όταν ο Σωτήρης Τσιόδρας μπαίνοντας σκυφτός στην αίθουσα ενημερώσεων του υπ. Υγείας ανακοίνωσε την «ασθενή 0», τη γυναίκα που επιστρέφοντας από το Μιλάνο στη Θεσσαλονίκη εκδήλωσε τη νόσο COVID-19. Ακολούθησαν πολλά, όχι ευχάριστα.
4 χρόνια μετά και έπειτα από τις δύο πρώτες πολύ δύσκολες χρονιές, με εγκλεισμούς και εκατόμβες νεκρών, τα νούμερα αν τα δεις στο σύνολό τους τρομάζουν ακόμη, τη στιγμή που οι εβδομαδιαίοι θάνατοι συνανθρώπων μας από τη λοίμωξη συνεχίζονται, με ύφεση μεν σταθερότητα δε.
Η πλειοψηφία των κρουσμάτων που σημειώθηκαν τις πρώτες ημέρες σχετιζόταν με ανθρώπους που ταξίδεψαν στην Ιταλία, μια κύρια επιδημική εστία, και με μια ομάδα προσκυνητών που είχαν ταξιδέψει στο Ισραήλ και την Αίγυπτο, καθώς και επαφές των ατόμων αυτών.
Στις 12 Μαρτίου, το ένατο κρούσμα, ένας 66χρονος άντρας, ήταν το πρώτο που κατέληξε από τη νόσο τα ξημερώματα.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) όλη αυτή την περίοδο απέδειξε τον ανεκτίμητο και αναντικατάστατο ρόλο του, όλα αυτά τα χρόνια, παρά τις σοβαρές ελλείψεις του.
Πρώτη καραντίνα
Καθώς τα επιστημονικά δεδομένα για τον νέο θανατηφόρο ιό από την Κίνα ήταν ελάχιστα, οι επιστήμονες πρότειναν δύσκολα μέτρα για να προστατεύσουν τον πληθυσμό.
Στις 13 Μαρτίου, λόγω της εμφάνισης κρουσμάτων του ιού σε διάφορες περιοχές της χώρας, αποφασίστηκε το πανελλαδικό κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών δομών και σταδιακά καταστημάτων εστίασης, εμπορικών καταστημάτων και χώρων λατρείας.
Από τις 16 Μαρτίου καθιερώθηκαν καθημερινές τηλεοπτικές ενημερώσεις από το Υπουργείο Υγείας σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα.
«Η πανδημία ήταν μία πρωτόγνωρη συνθήκη που σάρωσε τις ζωές μας. Τίποτα δεν ήταν κανονικό. Τέσσερα χρόνια μετά μπορώ να πω, πως ζήσαμε την «τέλεια καταιγίδα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κοντοζαμάνης, αναπληρωτή υπουργό Υγείας την επίμαχη περίοδο και σύμβουλο σήμερα του
πρωθυπουργού σε θέματα Υγείας, που κάθε απόγευμα μαζί με τους επιστήμονες «έμπαινε» στα σπίτια μας για να μας ενημερώσει για την πορεία της επιδημίας.
Στα μέσα Μαρτίου έκλεισαν επίσης τα σύνορα με την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία επιτρέποντας μόνο τη διακίνηση εμπορευμάτων και την είσοδο στην Ελλάδα όσων έχουν ελληνική ιθαγένεια ή διαμένουν στη χώρα
Στις 17 Μαρτίου η Ελλάδα και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν το κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης και την απαγόρευση εισόδου στην Ε.Ε. σε πολίτες τρίτων χωρών, με ισχύ από τα ξημερώματα της 18ης Μαρτίου.
Την ίδια μέρα ανακοινώθηκε και η επιβολή κατ’ οίκον περιορισμού 14 ημερών σε όποιον στο εξής εισερχόταν στην ελληνική επικράτεια.
Από τις 6:00 το πρωί της 23ης Μαρτίου μέχρι και τις 4 Μαΐου επιβλήθηκαν σημαντικοί περιορισμοί στην κυκλοφορία και μετακίνηση των πολιτών σε ολόκληρη την επικράτεια, πλην εξαιρέσεων που αφορούσαν σε όσους κινούνταν από και προς την εργασία τους, σε όσους ήθελαν να προμηθευτούν αγαθά πρώτης ανάγκης ή φάρμακα ή επισκέπτονταν γιατρό ή άτομο το οποίο έχει ανάγκη για βοήθεια και όσουν μετέβαιναν σε τελετή (κηδεία, γάμο ή βάφτιση), κλπ. Επιτρεπτή ήταν επίσης και η μετακίνηση για την εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας.
Η υποχρεωτική αποστολή SMS στον αριθμό 13033 ή συμπλήρωση γραπτής άδειας κατά την έξοδο από το σπίτι έγιναν η καθημερινότητά μας.
Τα μέτρα άρχισαν να αίρονται σταδιακά από τις αρχές Μαΐου – με την κατάργηση του 13033 και το σταδιακό «άνοιγμα» της χώρας.
Δεύτερο κύμα πανδημίας στην Ελλάδα
Η αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 σε διάφορες περιοχές της χώρας οδήγησαν τον πρωθυπουργό στην ανακοίνωση νέων μέτρων και συγκεκριμένα νέου καθολογικού περιορισμού των μετακινήσεων (καραντίνα) σε ολόκληρη τη χώρα από τις 7 Νοεμβρίου 2020.
Ήταν η περίοδος κατά την οποία ο Σωτήρης Τσιόδρας είχε κρούσει τον κώδωνα κινδύνου, τονίζοντας ότι το δεύτερο κύμα θα ήταν πιο επικίνδυνο.
Τα σχολεία έκλεισαν ξανά έως τις 11 Ιανουαρίου 2021, ημέρα κατά την οποία ξεκίνησαν τα μαθήματα τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία. Τα Γυμνάσια άνοιξαν τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021, ενώ τα Λύκεια στις περιοχές με αυξημένα κρούσματα συνέχισαν την τηλεκπαίδευση.
Ο αριθμός των θανάτων από COVID-19
Τέσσερα χρόνια μετά, τα τελευταία στοιχεία από το covid19.gov.gr σοκάρουν:
Έχασαν την ζωή τους 34.779 άνθρωποι και τα συνολικά κρούσματα που έχουν καταγραφεί είναι 5.548.487. Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από τις επίσημες δηλώσεις θανάτων και τεστ και σίγουρα οι αριθμοί είναι μεγαλύτεροι.
Σε ό,τι αφορά την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, τα στοιχεία από το emvolio.gov.gr αναφέρουν τα εξής:
- 22.459.796 εμβολιασμοί έχουν πραγματοποιηθεί
- 7.937.854 εμβολιασμοί με τουλάχιστον 1 δόση έχουν πραγματοποιηθεί
- 7.647.004 ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί έχουν πραγματοποιηθεί
- 7.454.189 εμβολιασμοί αναμνηστικής δόσης.
Η ελπίδα που έδωσαν τα εμβόλια
Κάπου ανάμεσα στο τέλος του δεύτερου κύματος της πανδημίας και την έναρξη του τρίτου εγκρίθηκε το πρώτο εμβόλιο από τις ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν γεγονός, φέρνοντας μια κάποια ελπίδα!
Στα τέλη Δεκεμβρίου 2020 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) συνέστησε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χορηγήσει την υπό όρους άδεια κυκλοφορίας του εμβολίου και ακολούθησε η επείγουσα έγκρισή του από την ΕΕ. Έτσι ξεκίνησε η διαδικασία εμβολιασμού των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ευσταθία Καμπισιούλη, νοσηλεύτρια ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, ήταν ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάστηκε στην Ελλάδα στις 27 Δεκεμβρίου του 2020, με δεύτερο τον Μιχάλη Γιοβανίδη, φιλοξενούμενο σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων.
Ακολούθησαν την ίδια μέρα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οι μελέτες δείχνουν ότι τα εμβόλια κατά της COVID-19 είναι αποτελεσματικά, ώστε να μην προσβληθούμε από τη νόσο. Το εμβόλιο κατά της COVID-19 μας βοηθά επίσης να μην αρρωστήσουμε σοβαρά ακόμα και αν μολυνθούμε με τον ιό που προκαλεί την COVID-19.
Ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 αποτέλεσε στην πορεία ένα σημαντικό εργαλείο που μας βοήθησε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα μέχρι και σήμερα.
Τα εμβόλια κατά της COVID-19 εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα στο πώς να αναγνωρίζει και να καταπολεμά τον ιό που προκαλεί την COVID-19. Συνήθως χρειάζονται δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό για να χτίσει ο οργανισμός προστασία (ανοσία) από τον ιό της που προκαλεί την COVID-19. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό κάποιος να μολυνθεί με τον ιό COVID-19 πριν ή αμέσως μετά τον εμβολιασμό και στη συνέχεια να νοσήσει επειδή το εμβόλιο δεν είχε αρκετό χρόνο για να παράσχει προστασία. Θεωρείται κανείς πλήρως προστατευμένος δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση των εμβολίων.