Η κολονοσκόπηση μετά τα 75 δεν έχει ιδιαίτερο όφελος στην πρόληψη του καρκίνου

Η κολονοσκόπηση μετά τα 75 δεν έχει ιδιαίτερο όφελος στην πρόληψη του καρκίνου

Η περιοδική κολονοσκόπηση του εντέρου μετά τα 50 μπορεί να σώσει τη ζωή κάποιου, κάνοντας έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, όμως μετά την ηλικία των 75 ετών δεν προσφέρει κάποιο ιδιαίτερο όφελος, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ξαβιέ Γκαρσία-Αλμπενίθ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "Annals of Internal Medicine", ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 1,3 εκατομμύρια ασθενείς ηλικίας 70 έως 79 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι, μέσα στο χρονικό διάστημα μιας οκταετίας, η κολονοσκόπηση μείωσε ελαφρά τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου για τα άτομα κάτω των 75 ετών, σε 2% από 3% για όσους δεν είχαν κάνει την εξέταση. Για τους άνω των 75 ετών όμως δεν υπήρχε καν αυτό το οριακό όφελος.

Οι επίσημες ιατρικές οδηγίες στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες είναι να γίνεται περιοδικός έλεγχος του παχέος εντέρου, με κολονοσκόπηση ή με άλλη μέθοδο, από την ηλικία των 50 έως των 75 ετών.

Ωστόσο, ο Robert Smith, αντιπρόεδρος του American Cancer Society, υπεύθυνος για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου, δήλωσε ότι θα ήταν άστοχο να σταματήσουμε όλες τις κολονοσκοπήσεις στους ανθρώπους που έχουν υπερβεί τα 75. Το κριτήριο είναι η συνολική υγεία και το προσδόκιμο ζωής του ασθενούς, είπε.

"Το θέμα στους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας είναι κατά πόσον υπάρχει ή όχι κάποιο όφελος από τον προσυμπτωματικό έλεγχο. Μετά από 75, ο γιατρός είναι αυτός που θα πρέπει να παίρνει εξατομικευμένες αποφάσεις αν η προληπτική εξέτασης της κολονοσκόπησης έχει να προσφέρει κάποιο όφελος στον ασθενή"  είπε ο καθηγητής R.Smith, ο οποίος δεν συμμετείχε στην συγκεκριμένη μελέτη. Ο αντιπρόεδρος του American Cancer Society είπε, επίσης, ότι οι εθελοντές - συμμετέχοντες στην συγκεκριμένη έρευνα, είχαν καλή γενική κατάσταση υγείας. Ομως, πρακτικά, σε κολονοσκόπηση υποβάλλονται όσοι έχουν προβλήματα υγείας και χαμηλό προσδόκιμο ζωής, ομάδα η οποία δεν εξετάστηκε στην συγκεκριμένη μελέτη.  

Οι ερευνητές κατέληξαν στην μελέτη τους, ότι οι ασθενείς, οι γιατροί και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της υγείας θα ήταν καλό να λάβουν υπόψιν τους αυτά τα αποτελέσματα της έρευνας και να πάρουν σχετικές αποφάσεις για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του ορθοκολικού καρκίνου. 

Γιάννα Σουλάκη 

με πληροφορίες από ΑΠΕ και consumer.healthday.com/