Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Υγεία ανοίγει νέους δρόμους
Shutterstock
Shutterstock

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Υγεία ανοίγει νέους δρόμους

Η εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) στον τομέα της υγείας ανοίγει νέους δρόμους στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία ασθενειών, προσφέροντας πρωτόγνωρες δυνατότητες για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων. Ωστόσο, παράλληλα με την αισιοδοξία βαδίζει ο προβληματισμός, καθώς οι εφαρμογές ΑI στην υγεία εγείρουν σημαντικές προκλήσεις και ηθικά διλήμματα, τα οποία απαιτούν προσεκτική διαχείριση.

Η Ελλάδα σήμερα εμφανίζεται με μια δυναμική που ξαφνιάζει ευχάριστα, δηλώνει επομένως πως έχει ρόλο αλλά και την τεχνογνωσία ώστε να γίνουμε ένα διεθνές AI hub, αρκεί να υπάρξει ομοιογένεια δεδομένων.

Πώς βοηθά η ψηφιακή τεχνολογία να γίνονται «εξυπνότερα» τα συστήματα υγείας; Η ΑI έχει βρει εφαρμογή σε μια σειρά από πεδία στον τομέα της υγείας, από την ανάλυση ιατρικών εικόνων και την πρόγνωση ασθενειών έως την προσωποποιημένη θεραπεία και την αυτοματοποίηση διαδικασιών. Συγκεκριμένα, συστήματα ΑI μπορούν να αναλύουν με ακρίβεια ιατρικές εικόνες, όπως MRI και CT scans, ανιχνεύοντας παθήσεις που ίσως δεν εντοπίζονται εύκολα από το ανθρώπινο μάτι. Επιπλέον, η ΑI επιταχύνει την ανάπτυξη νέων φαρμάκων, μειώνοντας το χρόνο και το κόστος που απαιτείται για την έρευνα και ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο του 1st SFEE Summit που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) με κεντρικό θέμα «Επαναπροσδιορίζοντας την Αξία» τοποθέτησή του ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, τόνισε τη σημασία της Τεχνητής Νοημοσύνης και της ανάλυσης δεδομένων για τον τομέα της υγείας.

«Προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις στην καθημερινότητα των πολιτών και ασχολούμαστε πολύ με τα δεδομένα του φακέλου υγείας myhealth», ανέφερε χαρακτηριστικά. Τα δεδομένα αυτά θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν ως πλούτος για καλύτερα φάρμακα και καλύτερη παροχή υγείας. Συνέχισε αναφέροντας: «Τι πρέπει να κάνουμε; Να οργανώσουμε με το σύστημα ΗΔΙΚΑ την επόμενη μέρα της υγείας, σε συνδυασμό με τη στρατηγική που χαράσσει το υπουργείο Υγείας. Ο διαγωνισμός για τεχνικά έργα και τον υπερ-υπολογιστή αξιοποίησης και ανάλυσης των δεδομένων, είμαστε στον σωστό δρόμο για τη βελτίωση και ανάπτυξη των έξυπνων συστημάτων υγείας».

«Η ΕΕ πήρε πολλές αποφάσεις για την υγεία και την Τεχνητή Νοημοσύνη και υπέδειξε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να συλλέξουμε τα ευαίσθητα και προσωπικά δεδομένα της υγείας των πολιτών. Ακολουθούμε τη στρατηγική της ΕΕ στον τομέα της αποθήκευσης και αξιοποίησης δεδομένων, αλλά θέλει πολύ μεγάλη προσοχή ώστε τα δεδομένα να μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια. Εμείς ως Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αυτό το έργο καλούμαστε να κάνουμε», συμπλήρωσε ο υπουργός.

«Τα πραγματικά δεδομένα μπορούν να βοηθήσουν στην ταχύτερη εξέλιξη της φαρμακοβιομηχανίας, ώστε να αντιλαμβάνονται έγκαιρα ποιες θεραπείες και φάρμακα δουλεύουν, ποιες όχι και χρειάζονται γρήγορα αλλαγή. Η Τεχνητή Νοημοσύνη και η πληροφορική βοηθούν στην ταχύτερη επεξεργασία και αξιολόγηση δεδομένων, έτσι ώστε να μπορούμε να βρούμε patterns για πιο στοχευμένη ανάπτυξη φαρμάκων», τόνισε χαρακτηριστικά η Αναστασία Ματωνάκη, Technology and Innovation Senior Manager, Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας Pfizer, Ελλάδα.

Καταλήγοντας ανέφερε ότι «Αυτό για το οποίο ετοιμαζόμαστε στην επόμενη μέρα, είναι η κβαντική υπολογιστική που θα αλλάξει την ταχύτητα δεδομένων για την ανάπτυξη και ανακάλυψη νέων φαρμάκων. Η Ελλάδα έχει ρόλο, υπάρχει η τεχνογνωσία ώστε να γίνουμε ένα διεθνές AI hub, αρκεί να υπάρξει ομοιογένεια δεδομένων».

Προκλήσεις και Ηθικά Διλήμματα

Παρά τις εξαιρετικές δυνατότητες, η ενσωμάτωση της ΑI στην υγεία φέρνει μαζί της σημαντικές προκλήσεις. Η ασφάλεια και η ακρίβεια των ΑI συστημάτων, η προστασία των δεδομένων ασθενών και τα ηθικά ζητήματα γύρω από την αυτονομία της απόφασης και την ιδιωτικότητα είναι μερικές από τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν.