Καταψηφίζοντας επί της αρχής το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη κατά τη συζήτηση που γίνεται στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο αναπληρωτής Τομεάρχης της Ν.Δ. Ιάσων Φωτήλας, τόνισε ότι πρόκειται για ένα κρατικίστικο - ακριβό μοντέλο, το οποίο δεν θα παρέχει υψηλής ποιότητας φροντίδα στους Ελληνες πολίτες.
«Για μας στη ΝΔ, η ΠΦΥ βρίσκεται στο επίκεντρο της απαιτούμενης μεταρρύθμισης που πρέπει να γίνει στον πολύπαθο χώρο της υγείας που βρίσκεται σε οριακό σημείο λόγω της ασκούμενης πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» επεσήμανε ο Ιάσονας Φωτήλας, εισηγητής της ΝΔ, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.
Ο κ. Φωτήλας καταψηφίζοντας επί της αρχής, τόνισε ότι το νέο νομοσχέδιο για την ΠΦΥ ούτε θα παρέχει υψηλής ποιότητας ιατρική φροντίδα στους πολίτες ούτε θα αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία. Αντίθετα, εισαγάγει ένα κρατικίστικο μοντέλο χωρίς σταθερή χρηματοδότηση και χωρίς χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Επίσης, παραγκωνίζει τον ιδιωτικό τομέα και στερεί το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής οικογενειακού γιατρού από τον ασθενή. Τέλος, προτείνεται από την κυβέρνηση ένα ακριβό μοντέλο που θα καλύπτει μόνο το 30% του πληθυσμού και δεν έχει κανένα μακρόπνοο σχεδιασμό παροχής ΠΦΥ όπως πιστεύουμε εμείς στη ΝΔ ότι πρέπει να έχει η ΠΦΥ.
Ο κ.Φωτήλας κατά την εισήγησή του, επίσης, σχολίασε αρνητικά το γεγονός, ότι ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή, μόλις δύο εβδομάδες πριν αυτή κλείσει:
"Δύο εβδομάδες πριν κλείσει η Βουλή, έρχονται 4 σημαντικά νομοσχέδια - για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας εδώ σήμερα, για την ανώτατη εκπαίδευση, για την ψηφιακή πολιτική και ένα με ρυθμίσεις του Υπουργείου οικονομικών - με χιλιάδες σελίδες και σημαντικές προβλέψεις που θα συζητηθούν και θα ψηφιστούν στο «άψε σβήσε».
Καταλαβαίνω, και είναι προφανής άλλωστε στους πολίτες, η δυσκολία της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να εξηγήσει τα ανεξήγητα της πολιτικής της που προσθέτει εξοντωτικές επιβαρύνσεις στους πολίτες.
Η Βουλή όμως που περνά τα νομοσχέδια στο «άψε σβήσε» είναι ένα άλλο βήμα στην υποβάθμιση του κοινοβουλίου. Συνέχεια της απαξίωσης αποτελεί και η εισαγωγή στο παρόν νομοσχέδιο δεκάδων άρθρων εκτός διαβούλευσης. Τα άρθρα ήταν 21, σήμερα εμφανίζεται ένα νομοσχέδιο εκατοντάδων σελίδων με 94 άρθρα!!!", είπε ο αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ.
Διαβάστε ένα μέρος της ομιλίας του Ι.Φωτήλα κατά την εισήγησή του στη Βουλή:
(…)"Μέσω ενός κρατικίστικου μοντέλου των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ) που εισαγάγει, για το 30% σημειωτέον του πληθυσμού, χωρίς εξασφαλισμένη χρηματοδότησή του για το μέλλον, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερα αδιέξοδα τον χώρο της Πρωτοβάθμιας Υγείας.
Οι πολίτες δε, θα κληθούν να πληρώσουν ακριβά μέσω της φορολογικής τους επιβάρυνσης τα πειράματα και τις ιδεοληψίες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που ήδη πληρώνουν στην οικονομία.
Θα κάνω αναφορά ενδεικτικά σε κάποια άρθρα και παραγράφους που δείχνουν τη φιλοσοφία του παρόντος σχεδίου νόμου γιατί θα έχουμε την ευκαιρία στην κατ' άρθρο συζήτηση να τα πούμε αναλυτικά.
Καταρχάς, όταν ξεκινάς να κάνεις μία μεταρρύθμιση στο χώρο της υγείας καταγράφεις πρώτα τις ανάγκες του πληθυσμού που έχεις να αντιμετωπίσεις και μετά έρχεσαι να προβλέψεις τις υποχρεώσεις της πολιτείας προς αυτούς. Εδώ αντίθετα, ξεκινάμε από το τέλος προς την αρχή!
Είναι εντυπωσιακό, επιπλέον, πως στις γενικές αρχές αλλά και σε όλο το πρώτο μέρος του σχεδίου νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα δεν γίνεται αναφορά στη δυνατότητα – δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής του πολίτη ανάμεσα σε εναλλακτικές οδούς πρόσβασης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Είναι στοιχείο που όπως είπα αποδεικνύει το γενικότερο προσανατολισμό της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕλ σε παρωχημένα κρατικίστικα μοντέλα που απαιτούν υποχρεωτικότητα και βρίσκονται στον αντίποδα της φιλελεύθερης επιλογής που πρεσβεύει η Νέα Δημοκρατία και έχει δικαιωθεί ιστορικά.
Ενδεικτική γι' αυτή την επιλογή σας είναι η διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 11 για τον οικογενειακό γιατρό. Εκεί προβλέπεται πως μόνο όπου οι δημόσιες μονάδες παροχής υπηρεσιών Π.Δ. δεν καλύπτουν πλήρως τον πληθυσμό ευθύνης τους, καθήκοντα οικογενειακού ιατρού ασκούν ιδιώτες γιατροί συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΠΥ που κατέχουν το σχετικό τίτλο ειδικότητας.
Η ελευθερία επιλογής έτσι οικογενειακού γιατρού από τον πολίτη περιορίζεται ασφυκτικά. Εμείς στη ΝΔ δεν υποστηρίζουμε ένα gatekeeping που κάνει αδύνατη την πρόσβαση των ασθενών στους γιατρούς που έχουν ανάγκη!
Η επιλογή είναι απαραίτητη, καθώς ενδυναμώνει τον πολίτη που θέλει να κάνει χρήση των υπηρεσιών υγείας και αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για τη βελτίωση της ποιότητας της φροντίδας μέσω της ανάπτυξης υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των παρόχων.
Αντιθέτως, εσείς δίνετε προτεραιότητα στην κάλυψη του πληθυσμού μέσω κυρίως των δημόσιων δομών υποβαθμίζοντας και αποκλείοντας συνειδητά χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες ιατρούς, συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΠΥ ή και χωρίς σύμβαση, από την παροχή, υψηλής ποιότητας παροχών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε ποσοστό 70% των πολιτών που κι εσείς αναγνωρίζετε ότι θα συνεχίσει στο μέλλον".