«Τα μέτρα στα αεροδρόμια είναι κυρίως για ψυχολογικούς λόγους», σχολίασε ο καθηγητής του LSE τα τεστ στους ταξιδιώτες από Κίνα που προωθεί η ΕΕ και τόνισε ότι δεν υπάρχει ανησυχία εφόσον δεν έχουμε νέες παραλλαγές.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος αναφέρθηκε αρχικά στους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να φέρει στην Ευρώπη αυτή η έξαρση στην Κίνα.
«Δεν πρέπει να ανησυχούμε πολύ για αυτό που συμβαίνει στην Κίνα. Και ο λόγος είναι απλός: οι Κινέζοι δεν είναι εκτεθειμμένη στον κορωνοϊό, λόγω της αδιέξοδης πολιτικής της κινεζικής ηγεσίας να επιδιώκει μηδενική ανοχή στη νόσο», είπε.
Ο κ. Μόσιαλος εξήγησε ακόμα ότι οι παραλλαγές που κυκλοφορούν στην Κίνα δεν είναι διαφορετικές από αυτές στην Ευρώπη.
«Θα το πω απλά: ο κορωνοϊός στην Κίνα έχει κάποιο κίνητρο να αλλάξει εφόσον διασπείρετε καθημερινά σε τόσους πολλούς ανθρώπους. Η απάντηση είναι όχι, από άποψη βιολογικής εξέλιξης. Δεν μπορεί να αλλάξει και να γίνει πιο επικίνδυνος», ξεκαθάρισε.
Επίσης, ο καθηγητής παρέθεσε ένα ακόμα θέμα που πρέπει να δούμε στην Ευρώπη: αυτή του εμβολιασμού και της φυσικής ανοσίας. «Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών έχει κάνει τρεις και τέσσερις δόσεις του εμβολίου ή έχει εκτεθεί σε ένα "κοκτέιλ" παραλλαγών του ιού. Επομένως, δε θα έχουν πρόβλημα εάν έρθουν στην Ευρώπη οι ίδιες μεταλλάξεις».
Απαντώντας σε ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέας σχετικά με το τι πρέπει να γίνει στην Ελλάδα λόγω των τουριστών που συρρέουν από την Κίνα, ο κ. Μόσιαλος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας εφόσον δεν υπάρχει νέα παραλλαγή του ιού και συμπλήρωσε:
«Τα μέτρα που προτείνονται στα αεροδρόμια είναι κυρίως για ψυχολογικούς λόγους. Η διασπορά της νόσου στην Κίνα είναι τεράστια λόγω του μεγάλου πληθυσμού. Αν νοσήσει κάποιος μερικές ώρες πριν ταξιδέψει, το PCR test είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα δείξει το σωστό αποτέλεσμα».
«Δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τη χώρα μας ή την Ευρώπη», κατέληξε ο καθηγητής.