Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνεχίζει να λαμβάνει δεκάδες ειδοποιήσεις για αδιευκρίνιστης αιτιολογίας κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά, με συνολικά σχεδόν 230 πιθανά κρούσματα σε ολόκληρο τον κόσμο, ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη ο οργανισμός.
«Έτσι, την 1η Μαΐου, τουλάχιστον 228 κρούσματα είχαν επισημανθεί στον ΠΟΥ σε 20 χώρες, και περισσότερα από 50 άλλα κρούσματα ερευνώνται», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Ταρίκ Γιασάρεβιτς στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων από τις υπηρεσίες του ΠΟΥ στη Γενεύη.
«Τα κρούσματα αυτά επισημάνθηκαν σε τέσσερις από τις έξι περιφέρειες του ΠΟΥ», πρόσθεσε. Τα αίτια αυτών των σοβαρών φλεγμονών του ήπατος παραμένουν άγνωστα. Η πλειονότητα των κρουσμάτων καταγράφηκε στην Ευρώπη, αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Πλήττει κυρίως παιδιά κάτω των 10 ετών
Η ηπατίτιδα πλήττει κυρίως τα παιδιά κάτω των 10 ετών και εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως ίκτερος, διάρροιες, εμετοί και κοιλιακοί πόνοι. Σε ορισμένα κρούσματα χρειάστηκε να γίνει μεταμόσχευση ήπατος. Τουλάχιστον ένα παιδί απεβίωσε.
Οι συνήθεις ιοί, στους οποίους οφείλονται οι οξείες ιογενείς ηπατίτιδες (από την Α ως την Ε), δεν έχουν εντοπισθεί σε κανένα από τα κρούσματα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και τον ΠΟΥ.
Ανάλυση των μυστηριωδών αυτών κρουσμάτων ηπατίτιδας στις ΗΠΑ οδήγησε τις αμερικανικές υγειονομικές αρχές να προκρίνουν την περασμένη εβδομάδα το ενδεχόμενο ενός αδενοϊού, χωρίς ωστόσο να αποφανθούν οριστικά πως οφείλονται σε αυτόν.
Οι αδενοϊοί είναι συνηθισμένοι ιοί και εν γένει περισσότερο γνωστοί για πρόκληση αναπνευστικών συμπτωμάτων, επιπεφυκίτιδας ή πεπτικών διαταραχών.
Οι επιπτώσεις των lockdown
Ήδη, εκφράζονται ανησυχίες τα lockdown να έχουν ενδεχομένως αποδυναμώσει την ανοσία των παιδιών σε ιούς, ενώ ερευνάται επίσης το ενδεχόμενο εμπλοκής μεταλλαγμένου αδενοϊού ή Covid.
Ωστόσο, βρετανοί επιστήμονες παραδέχτηκαν ότι μπορεί να χρειαστούν τουλάχιστον τρεις μήνες έως ότου οι υγειονομικοί να είναι σε θέση να γνωρίζουν τι ακριβώς κρύβεται πίσω από το πλήθος των κρουσμάτων.
Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Ταρίκ Γιασάρεβιτς, δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Γενεύη σήμερα: «Από την 1η Μαΐου, τουλάχιστον 228 πιθανές περιπτώσεις αναφέρθηκαν στον ΠΟΥ από 20 χώρες, με περισσότερες από 50 επιπλέον περιπτώσεις υπό διερεύνηση».
Τα περισσότερα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο (145) και στις ΗΠΑ (20), που διαθέτουν κάποια από τα ισχυρότερα συστήματα επιτήρησης.
Προηγουμένως είχε ανακοινώσει κρούσματα ηπατίτιδας «άγνωστης προέλευσης» στην Ιρλανδία, την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ιταλία και την Ολλανδία, καθώς και στο Ισραήλ, τη Δανία, τη Νορβηγία και τη Ρουμανία. Στην πρώτη του ενημέρωση για το ξέσπασμα της ηπατίτιδας από τις 23 Απριλίου, ο ΠΟΥ είπε ότι τα κρούσματα έχουν εξαπλωθεί σε οκτώ ακόμη χώρες.
Ο οργανισμός δεν αποκάλυψε ποιες χώρες είχαν αναφέρει τα επιπλέον κρούσματα, αλλά άλλοι υγειονομικοί φορείς αποκάλυψαν ότι η Αυστρία, η Γερμανία, η Πολωνία, η Ιαπωνία και ο Καναδάς έχουν εντοπίσει κρούσματα, ενώ η Σιγκαπούρη διερευνά ένα πιθανό κρούσμα σε μωρό 10 μηνών.
Και η Ινδονησία ανακοίνωσε χθες ότι τρία παιδιά πέθαναν από ύποπτη ηπατίτιδα άγνωστης αιτίας. Τα 145 προσβεβλημένα παιδιά στη Βρετανία, τα οποία ήταν κυρίως ηλικίας πέντε ετών και κάτω, υπέφεραν αρχικά από διάρροια και ναυτία, ακολουθούμενα από ίκτερο - κιτρίνισμα του δέρματος και του λευκού των ματιών. Ο ΠΟΥ επιβεβαίωσε έναν θάνατο, αν και δεν αποκάλυψε την τοποθεσία.