Για το σύνδρομο του «λευκού πνεύμονα» που σαρώνει στην Κίνα και προκαλεί προβληματισμό σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες μίλησε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης.
Όπως είπε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, «πρόκειται για μία αύξηση των κρουσμάτων της πνευμονίας που προκαλείται από ένα μικρόβιο που λέγεται μυκόπλασμα της πνευμονίας. Τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα σε αυτό το μικρόβιο. Το μικρόβιο είχε ήδη παγκόσμια εξάπλωση. Δηλαδή, είναι κάτι παλιό, δεν είναι κάτι καινούριο που μας έρχεται από την Κίνα, απλά φαίνεται φέτος να έχουμε αύξηση αυτών των κρουσμάτων σε παγκόσμια κλίμακα και κατά πάσα πιθανότητα είναι ανεξάρτητο. Δεν είναι ότι πάει από τη μία χώρα στην άλλη»
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης εξήγησε ότι κατά πάσα πιθανότητα παρατηρείται αύξηση της πνευμονίας αυτής «επειδή τις προηγούμενες χρονιές δεν πολυκυκλοφορούσε λόγω των μέτρων που υπήρχαν και τώρα το βλέπουμε να φουντώνει κάπως ανάμεσα στα παιδιά».
Σε ερώτηση αν πρόκειται για φαινόμενο που έχει προκληθεί από το ανοσολογικό κενό που δημιουργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, εξήγησε ότι «τα παιδιά που δεν κόλλησαν πέρυσι ή πρόπερσι δεν έχουν αναπτύξει ανοσία. Κάποια στιγμή όλοι έχουμε έρθει σε επαφή με το μικρόβιο. Αυτή τη χρονιά υπήρξε αυξημένος αριθμός που ήταν ευάλωτοι σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Δεν είναι ότι βλέπουμε τώρα περισσότερα από ό,τι θα βλέπαμε σωρευτικά σε όλες τις χρονιές».
Γιατί λέγεται «λευκός πνεύμονας»
«Χαρακτηρίζεται περιπατητική πνευμονία ή σύνδρομο του "λευκού πνεύμονα" γιατί στην ακτινογραφία του ασθενούς ο πνεύμονας φαίνεται σαν να είναι λευκός, κάνει πνευμονικά οζίδια», εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης
Τόνισε ότι «μας ανησυχεί η αύξηση της αντοχής του μικροβίου στα αντιβιοτικά. Δεν είναι σημερινό αποτέλεσμα, αλλά αποτέλεσμα σωρευτικό τα τελευταία χρόνια» είπε, και ξεκαθάρισε ότι «έτσι και αλλιώς κάποια στιγμή θα κόλλαγαν κάποια παιδιά, και δεν την περνάνε πιο βαριά».