Πού οφείλονται και πως θα καλυφθούν μέχρι τις γιορτές
Ελλείψεις φαρμάκων

Πού οφείλονται και πως θα καλυφθούν μέχρι τις γιορτές

Χρονικό ορόσημο μέχρι τις γιορτές έχει θέσει το υπουργείο Υγείας για την εξομάλυνση στην αγορά φαρμάκων, με σταδιακή κάλυψη των ελλείψεων. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πέντε πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες, έχουν ήδη δρομολογήσει τις διαδικασίες που απαιτούνται ώστε να αποκατασταθεί η επάρκεια βασικών φαρμάκων στην ελληνική αγορά. 

Έτσι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Υγείας, από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα αποκατασταθούν οι ελλείψεις σε όλα τα (αντιπυρετικά και άλλα) παιδικά σιρόπια που λείπουν από τα φαρμακεία (και για τα οποία αυξάνεται η ζήτηση αυτή την περίοδο λόγω ιώσεων), ενώ μέχρι τις γιορτές θα έχουν επιστρέψει στα ράφια των φαρμακείων και υπό έλλειψη τα εισπνεόμενα φάρμακα.

Για περίπου 80 σκευάσματα έχουν απαγορευθεί για 8 μήνες οι παράλληλες εξαγωγές, ενώ για άλλα 70 η απαγόρευση είναι 6μηνη. Στόχος είναι οι ποσότητες που φτάνουν στην Ελλάδα να μένουν στην ελληνική αγορά και να μην επανεξάγονται με στόχο την καλύτερη τιμή. 

Το κέρδος των φαρμακαποθηκών για τα σκευάσματα που διακινούν ορίζεται στη χώρα μας στο 4,67% ενώ κυμαίνεται από 80% έως και 189% όταν τα σκευάσματα πωληθούν στο εξωτερικό.

Οι παράλληλες εξαγωγές δεν είναι παράτυπη διαδικασία και ισχύουν εδώ και πολλά χρόνια. Γι’ αυτό και η απαγόρευσή τους μπορεί να είναι μόνο προσωρινή. Για να μην προκύπτουν ελλείψεις λόγω των παράλληλων εξαγωγών, πρέπει να αυξηθούν οι ποσότητες των φαρμάκων που εισάγονται αρχικά στη χώρα, ώστε να μπορούν να καλύψουν και την εγχώρια αγορά και τις ανάγκες των παράλληλων εξαγωγών. 

Το τελευταίο διάστημα έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι για παράλληλες εξαγωγές των υπό απαγόρευση φαρμάκων ενώ ήδη δόθηκε εντολή, μέσω του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), στις φαρμακαποθήκες να δηλώσουν άμεσα τα αποθέματα που διαθέτουν σε φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη και τα οποία πρέπει να διατεθούν χωρίς καθυστέρηση στην ελληνική αγορά, ενώ απαγορεύεται η εξαγωγή τους. Οι φαρμακαποθήκες που δεν θα συμμορφωθούν με την εντολή ή αυτές που θα δηλώσουν ψευδείς ποσότητες, θα βρεθούν αντιμέτωπες με τις προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις αλλά και με άμεση ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους.

Από την Αριστοτέλους εξηγούν ότι το πρόβλημα είναι διεθνές, καθώς οι πολυεθνικές έχουν μειώσει την παραγωγή φαρμάκων λόγω ενεργειακού κόστους. 

Επιπλέον, θεωρείται βέβαιο ότι οι ελλείψεις δεν μπορούν να καλυφθούν πλήρως για την ελληνική αγορά, αφού είναι γνωστό ότι οι τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα είναι στο ένα τέταρτο ή και ένα πέμπτο των τιμών που ισχύουν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. 

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΕΟΦ, τον περασμένο μήνα έλλειπαν από την ελληνική αγορά 186 σκευάσματα, εκ των οποίων τα 117 βρίσκονται σε μακροχρόνια έλλειψη (47 φάρμακα κοινότητας, 17 νοσοκομειακά, 6 εμβόλια και 47 προϊόντα ΙΦΕΤ).