Η μηνιγγίτιδα είναι μια απειλητική για τη ζωή φλεγμονή των μεμβρανών (μήνιγγες) που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων της είναι πολύ σημαντική για την όσο το δυνατόν πιο άμεση ιατρική παρακολούθηση.
Ενώ η μηνιγγίτιδα μπορεί να εκδηλωθεί διαφορετικά ανάλογα με την αιτία (βακτηριακή, ιογενής, μυκητιακή ή παρασιτική), κάποια πρώιμα συμπτώματα είναι κοινά σε όλους τους τύπους. Η αναγνώριση αυτών των σημαδιών μπορεί να σε βοηθήσει στην άμεση και πιο αποτελεσματική θεραπεία. Ακολουθεί ένας οδηγός για την αναγνώριση των πρώιμων συμπτωμάτων της μηνιγγίτιδας.
Ένας οδηγός για έγκαιρη αναγνώριση της φλεγμονής
Πυρετός: Ένα από τα κύρια σημάδια της μηνιγγίτιδας είναι ο πυρετός. Μια ξαφνική εμφάνιση υψηλού πυρετού, που συχνά συνοδεύεται από ρίγη, παρατηρείται συνήθως σε άτομα με μηνιγγίτιδα. Η ανοσολογική απόκριση του σώματος στη μόλυνση συνήθως οδηγεί σε αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος.
Πονοκέφαλος: Οι σοβαροί, επίμονοι πονοκέφαλοι είναι ένα άλλο πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι μηνιγγίτιδας. Αυτοί οι πονοκέφαλοι μπορεί να είναι έντονοι και να διαφέρουν από τους συνηθισμένους πονοκεφάλους ως προς τη σοβαρότητα και τη διάρκειά τους. Μπορεί να επιδεινωθούν με την πάροδο του χρόνου και συχνά περιγράφονται ως παλλόμενοι.
Δυσκαμψία του λαιμού: Η δυσκαμψία του αυχένα, γνωστή και ως αυχενική ακαμψία, είναι ένα κλασικό σύμπτωμα μηνιγγίτιδας. Οι ασθενείς μπορεί να δυσκολεύονται ή να είναι επώδυνο να μετακινήσουν τον λαιμό τους προς τα εμπρός λόγω φλεγμονής των μηνίγγων. Αυτή η ακαμψία συνοδεύεται συχνά από ενόχληση ή πόνο όταν προσπαθείτε να αγγίξετε το πηγούνι στο στήθος.
Φωτοευαισθησία: Η ευαισθησία στο φως παρατηρείται συνήθως σε ασθενείς με μηνιγγίτιδα. Τα έντονα φώτα μπορεί να επιδεινώσουν τους πονοκεφάλους και να προκαλέσουν δυσφορία στα μάτια. Τα άτομα μπορεί να προτιμούν περιβάλλοντα με χαμηλό φωτισμό και μπορεί να αισθάνονται δυσφορία ή πόνο όταν εκτίθενται σε έντονο φως.
Ναυτία και εμετός: Η μηνιγγίτιδα μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικά συμπτώματα όπως ναυτία και εμετό. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν ανεξάρτητα ή σε συνδυασμό με άλλα πρώιμα σημάδια της πάθησης. Η ναυτία και ο εμετός μπορεί να συμβάλλουν στην αφυδάτωση, επιδεινώνοντας περαιτέρω την κατάσταση του ασθενούς.
Αλλαγή της ψυχικής κατάστασης: Αλλαγές στην ψυχική κατάσταση, συμπεριλαμβανομένης της σύγχυσης, της ευερεθιστότητας, του λήθαργου και της δυσκολίας συγκέντρωσης, μπορεί να συμβούν στα αρχικά στάδια της μηνιγγίτιδας. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να είναι μικρές αρχικά, αλλά ενδεχομένως να εξελιχθούν γρήγορα εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία. Οι ασθενείς μπορεί να φαίνονται αποπροσανατολισμένοι ή νυσταγμένοι.
Εξάνθημα: Σε ορισμένες περιπτώσεις μηνιγγίτιδας, ιδιαίτερα βακτηριακής μηνιγγίτιδας, μπορεί να εμφανιστεί ένα χαρακτηριστικό εξάνθημα. Αυτό το εξάνθημα μπορεί να αποτελείται από μικρές, κόκκινες ή μοβ κηλίδες που δεν ξεθωριάζουν. Η παρουσία ενός τέτοιου εξανθήματος απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.
Επιληπτικές κρίσεις: Επιληπτικές κρίσεις μπορεί να εμφανιστούν σε ορισμένες περιπτώσεις μηνιγγίτιδας, ιδιαίτερα όταν η μόλυνση εξαπλώνεται στον εγκεφαλικό ιστό. Οι κρίσεις μπορεί να εκδηλωθούν ως ανεξέλεγκτες μυϊκές κινήσεις, απώλεια συνείδησης ή αλλοιωμένη συμπεριφορά. Είναι ενδεικτικά σοβαρής νευρολογικής προσβολής και απαιτούν επείγουσα ιατρική παρέμβαση.
Το εμβόλιο
Πάγιο αίτημα των παιδιάτρων και γονέων εδώ και πολλά χρόνια το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας, φαίνεται όμως πως με μικρά βήματα κάθε φορά ικανοποιούνται αιτήματα πολύ σημαντικά για την υγεία των παιδιών μας. Αυτήν τη φορά το Υπουργείο Υγείας και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών πριν από λίγους μήνες ανακοίνωσαν πως ξεκινούν τη δωρεάν χορήγηση του εμβολίου κατά της μηνιγγίτιδας Β.
Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα που αφορά στην αποζημίωση του σημαντικού αυτού εμβολιασμού, σύμφωνα με τους παιδιάτρους, καθώς μέχρι σήμερα αποζημιωνόταν για ομάδες υψηλού κινδύνου και στη μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών το πλήρωναν εξ ολοκλήρου οι γονείς.
Οι δόσεις σύμφωνα με το νέο επικαιροποιημένο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων 2024 διαμορφώνονται ως εξής, σύμφωνα με τον παιδίατρο Κώστα Νταλούκα.
«Τα παιδιά που είναι ηλικίας 2 έως 6 μηνών δικαιούνται 3 δόσεις, τα παιδιά που είναι 6 έως 12 μηνών δικαιούνται 2 δόσεις και τα παιδιά που είναι 12 έως 18 μηνών δικαιούνται μία δόση μόνο», τονίζει ο ίδιος.
Να σημειωθεί πως η κάθε δόση εμβολίου στοιχίζει περίπου 100 ευρώ, σε περίπτωση που δεν αποζημιωθεί.